Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β` γύρο αδειοδοτήσεων αποφάσισε το Υπουργικό
  • [02] Στεφάνου: Η Τουρκία να τερματίσει την προπαγάνδα
  • [03] Περισσότερα νοικοκυριά στο διαδίκτυο

  • [01] Β` γύρο αδειοδοτήσεων αποφάσισε το Υπουργικό

    Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, να προβεί, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Υδρογονάνθρακες, και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην επίσημη δημοσίευση της ανακοίνωσης του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, αναφορικά με όλα τα ερευνητικά τεμάχια στην ΑΟΖ της Κύπρου πλην του τεμαχίου 12.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτή η απόφαση λήφθηκε δυνάμει των εξουσιών που παρέχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το άρθρο 5 του Περί Υδρογονανθράκων Αναζήτηση Ερευνα και Εκμετάλλευση Νόμου του 2007 και σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση τονίζει, για ακόμη μια φορά, «την αποφασιστικότητά της να ασκεί, σύμφωνα πάντοτε με το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο δεύτερος γύρος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ετοιμαστούν όλα τα σχετικά για να γίνει η προκήρυξη της δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων. Πάντοτε η προκήρυξη, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην Ευρώπη, δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα, και αυτό χρειάζεται περίπου ένα με ενάμιση μήνα για να γίνει, μετά που θα σταλεί η ανακοίνωση, ενώ η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τρεις μήνες για υποβολή προτάσεων, σύμφωνα πάντοτε με τη διαδικασία που προβλέπει τόσο ο κυπριακός νόμος όσο και η Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα ακολουθήσει αξιολόγηση των προτάσεων από Συμβουλευτική Επιτροπή, η σύνθεση της οποίας καθορίζεται από το νόμο, θα καταρτιστεί ο κατάλογος των εταιρειών, θα υποβληθεί στην αρμόδια Υπουργό και ακολούθως την απόφαση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τη λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αυτή, είπε, είναι η βασική διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα κριτήρια των εταιρειών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τα κριτήρια προβλέπονται, επίσης, στις ευρωπαϊκές οδηγίες και είναι κριτήρια που περιλαμβάνουν τις τεχνικές δυνατότητες των διαγωνιζομένων, την οικονομική ευρωστία, αλλά περιλαμβάνονται και κριτήρια εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος.

    Ερωτηθείς αν τοποθετείται χρονικά η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και σε ποιον θα δοθούν τα οικόπεδα γύρω στο τέλος του 2012, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα βιαστώ να προβλέψω πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία».

    Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στο νόμο και στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει την απόφαση για να προχωρήσουν αυτές διαδικασίες αναφορικά με τον β γύρο των αδειοδοτήσεων.

    Ερωτηθείς αν η απόφαση δεν αφορά κλειστές προσφορές, αλλά ανοικτή διαπραγμάτευση και ανάθεση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και προβλέπεται στο Νόμο. «Είναι δημόσια προκήρυξη, κατάθεση προτάσεων από μέρους των εταιρειών που ενδιαφέρονται, αξιολόγηση από Συμβουλευτική Επιτροπή Τεχνοκρατών η σύνθεση της οποίας καθορίζεται στο Νόμο. Αυτή η Επιτροπή θα καταρτίσει ένα short list που θα πάει στην αρμόδια Υπουργό και θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

    Πρόσθεσε ότι στο τελευταίο στάδιο, μετά από την αξιολόγηση, υπάρχει η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες, όπως είχε γίνει και στον πρώτο γύρο αδειοδότησης.

    Αναφερόμενος στα κριτήρια, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα πλέγμα κριτηρίων, τα οποία και ο Νόμος προβλέπει, ο κυπριακός Νόμος που έχει υιοθετήσει το 2007 τις ευρωπαϊκές Οδηγίες αναφορικά με αυτά τα ζητήματα που αφορούν στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    Σε ερώτηση αν αυτό αφορά όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα ή όπου κρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι υπάρχει καλή προσφορά ή ζήτηση, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η απόφαση σήμερα αφορά στο να προχωρήσουμε στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για όλα τα ερευνητικά τεμάχια εκτός από το τεμάχιο 12, το οποίο έχει δοθεί στον πρώτο γύρο αδειοδότησης.

    Αναφορικά με δημοσιεύματα στον Τύπο ότι είναι «στον αέρα» το θέμα της συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και ότι η Κυβέρνηση βλέπει την προοπτική συνεργασίας σε βάθος χρόνου με την Αγκυρα και ότι αυτός είναι ο λόγος που βρίσκονται στον αέρα» οι συμφωνίες, ο Εκπρόσωπος είπε: Αυτά είναι δημοσιεύματα, να μην πω σενάρια επιστημονικής φαντασίας, και δεν μπορώ να απαντώ σε τέτοια σενάρια που ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας.

    Συμπλήρωσε ότι η «Κυβέρνηση με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς πολύ θόρυβο, εργάζεται προς την κατεύθυνση της έρευνας και της εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με ό,τι αυτό σημαίνει».

    Σε παρατήρηση ότι χθες ο Πρόεδρος εξέφρασε αισιοδοξία ότι έχουμε πολύ καλύτερα οικόπεδα από το οικόπεδο 12 και αν αυτή η αισιοδοξία οφείλεται στα όσα άκουσε στην πλατφόρμα ή κάπου αλλού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι για να φτάσουμε στην ερευνητική γεώτρηση είχαν προηγηθεί διαφόρων ειδών εξειδικευμένες έρευνες, με συγκεκριμένα ευρήματα, τα οποία επιτρέπουν την αισιοδοξία.

    «Από κει και πέρα, αναμένουμε υπομονετικά να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της ερευνητικής γεώτρησης και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση όταν τελειώσουμε τις έρευνες τι μέλλει γενέσθαι, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε: «Δεν τελειώνουμε τις έρευνες. Είμαστε στη φάση της ερευνητικής γεώτρησης. Μη νομίζετε ότι από κει και πέρα έρχεται κάποιος κατεβάζει ένα αγωγό και αρχίζουμε και βγάζουμε φυσικό αέριο».

    Υπάρχουν, είπε, «και άλλες διαδικασίες και άλλα πράγματα που χρειάζονται να γίνουν. Θα τα παίρνουμε ένα-ένα, γίνεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και για τα μετέπειτα, πέραν δηλαδή από την ερευνητική φάση, τα οποία χρειάζεται να γίνουν, έτσι ώστε το συντομότερο αν και εφόσον τελικά ανακαλύψουμε τα πιθανά κοιτάσματα, αυτά να μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης».

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση βλέπει με «καλό μάτι» μια πιθανή συνεργασία Κύπρου Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι «γνωστό ότι υπάρχει διάλογος και συζήτηση με το Ισραήλ και αυτό έχει γίνει γνωστό και από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ».

    [02] Στεφάνου: Η Τουρκία να τερματίσει την προπαγάνδα

    Η Τουρκία καλείται να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπτουλάχ Γκιουλ στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επανένωση της Κύπρου θα καταστεί δυνατή αν η Τουρκία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζοντας τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίσει την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Δυστυχώς, ανέφερε, «η Τουρκία από το 1974 παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου στην Κύπρο και αντί να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης και της επανένωσης προωθεί τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα».

    [03] Περισσότερα νοικοκυριά στο διαδίκτυο

    Συνεχίστηκε το 2011 η αύξηση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τα νοικοκυριά, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπήρξε σταδιακή αύξηση στις ευρυζωνικές συνδέσεις και μια ταυτόχρονη μείωση στις συνδέσεις περιορισμένης ζώνης.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το πρώτο τρίμηνο του 2011, το 57,4% των νοικοκυριών είχε τουλάχιστον μια φορά πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε σχέση με 53,7% το 2010. Ταυτόχρονα, αύξηση παρατηρήθηκε και στο ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 52,2% το 2010 σε 56,9% το 2011.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο τα νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι η έλλειψη ικανοτήτων (63,9% των νοικοκυριών χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 November 2011 - 14:29:12 UTC