Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Καζαμία προς εργαζομένους
  • [02] Σύσκεψη στο Προεδρικό για το ρεύμα
  • [03] Προτεραιότητα η ενσωμάτωση των αναπήρων

  • [01] Μήνυμα Καζαμία προς εργαζομένους

    Τη διαβεβαίωση ότι όσο ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν θα αποταθεί ξανά στους εργαζόμενους για οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, έδωσε ο Κίκης Καζαμίας.

    Παράλληλα, διαμήνυσε στις συνδικαλιστές οργανώσεις που αντιδρούν στη λήψη των μέτρων που συμφωνήθηκαν χθες μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων πως το δίλημμα ήταν είτε τα μέτρα είτε εισδοχή στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ με πολύ πιο επαχθή μέτρα.

    Εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά λήφθηκαν όχι για τους στόχους του 2012 για δημοσιονομικό έλλειμμα 2.8%, αλλά για τα δύο επόμενα έτη, και ειδικότερα το 2014 για το οποίο η Κύπρος έχει υποχρέωση να μηδενίσει το έλλειμμα, ενώ απέρριψε τις επικρίσεις για τις καθαρίστριες των 1.000 ευρώ.

    ``Οσο είμαι εγώ Υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να ξανααποταθώ στους εργαζόμενους για οποιαδήποτε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση``.

    ``Το επόμενο βήμα, αν προκύψει, θα είναι να μπούμε στο Μηχανισμό. Αρα εξαρτάται από εμάς να τα υλοποιήσουμε σε εκείνο το βαθμό, που κατά τη γνώμη μου αν τα υλοποιήσουμε σωστά προς όλες τις κατευθύνσεις και νοουμένου ότι δεν θα συμβεί κάτι το συστημικό και το οποίο δεν εξαρτάται από εμάς σαν Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ξανααποταθώ όσον είμαι εγώ Υπουργός``, υπογράμμισε ο κ. Καζαμίας απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

    ``Κανένας μα κανένας απολύτως εργαζόμενος ο οποίος έχει μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2.500 ευρώ δεν έχει κληθεί και δεν καλείται να εισφέρει ο,τιδήποτε στο δημόσιο ταμείο``, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

    Εξήγησε ότι το κράτος αποτείνεται στους εργαζόμενους με μηνιαίο εισόδημα από 2.500 ευρώ και άνω, που είναι κατά 25% μεγαλύτερο από το μέσο όρο, προσθέτοντας ότι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2500 ευρώ το μόνο που τους ζητείται είναι να αποδεχθούν την παγοποίηση του σημερινού τους εισοδήματος κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

    ``Αρα και η καθαρίστρια που εργοδοτείται στο δημόσιο πρώτον θέλω να πω ότι, και δεν το λέω απλά για να υπερτονίσω την ψηλή αμοιβή που παίρνει, αλλά συγκριτικά με οποιαδήποτε συνάδελφό της στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεται καλύτερα``, είπε, επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι η σιγουριά που έχει ένας που εργοδοτείται στο δημόσιο αξίζει πολλά.

    ``Αυτή η σιγουριά η οποία υπάρχει για τον κάθε εργοδοτούμενο η οποία υπάρχει στο δημόσιο τομέα με τις παρούσες δύσκολες, πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στον τόπο μας, αξίζει τον κόπο για διασφάλιση του μέλλοντός μας να υποστούμε μια μικρή θυσία, η οποία δεν υπερβαίνει το γεγονός ότι θα παγοποιηθεί το εισόδημά μας, αυτό που παίρνουμε τώρα θα το πάρουμε και του χρόνου και του άλλου χρόνου και από το 2014 μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και εγγύησης για την περαιτέρω εργοδότησή μας να συνεχίσουμε απ` εκεί που μένουμε τώρα``, συνέχισε.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι ο ίδιος κάνει αυτή την ανάλυση ``γιατί απλούστατα δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας εάν μη κακό δεν τα καταφέρουμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τα διλήμματα τα οποία μπαίνουν μπροστά μας και τα διλήμματα τότε το επόμενο βήμα δεν είναι άλλο από την πορεία που έχουν και άλλα κράτη της Ευρωζώνης, η υποχρέωση εισδοχής στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ``.

    Επιπλέον, ο κ. Καζαμίας εξήγησε ότι σε περίπτωση ένταξης στον Μηχανισμό, οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται στη Λευκωσία, οι όροι θα μπαίνουν και θα αποστέλλονται από τις Βρυξέλλες, και θα αφορούν όρους όπως μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% ήτοι 7.000 άτομα, μείωση των μισθών κατά 10 ή 15%, αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 20%, καθώς και αύξηση του εταιρικού φόρου, που σήμερα είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ.

    ``Δεν κινδυνολογώ, απλά ενημερώνω τον καθένα από εμάς, ο οποίος σήμερα καλείται να πάρει κάποιες αποφάσεις για διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο``, υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς αν από τα συγκεκριμένα παραδείγματα που έδωσε για το τι θα ζητείτο από την Κύπρο εάν εισερχόταν στον Μηχανισμό, προκύπτουν από επαφές που είχε με αξιωματούχους του Μηχανισμού, ο κ. Καζαμίας ``δεν χρειάζεται να κάνουμε κουβέντα``. Πρόσθεσε όμως ότι στις Βρυξέλλες ``γνωρίζουν για μας τόσα όσα γνωρίζουμε για τους εαυτούς μας``.

    Αναφερόμενος στους ηγέτες του συνδικαλιστικού κινήματος, ο κ. Καζαμίας, αφού ανέφερε ότι τους σέβεται και τους τιμά, απάντησε σε όσους λένε ότι ο Υπουργός ή η Κυβέρνηση δεν επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία, λέγοντας ότι ``δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητεί τις προσωπικές μου κοινωνικές ευαισθησίες, οι οποίες με τη σειρά μου κρίνω ότι δεν κρίνονται από μία και μόνο ενέργεια``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη φοροδιαφυγή και αν θα δημοσιεύσει τα ονόματα των φοροφυγάδων, όπως ζητούν συνδικαλιστές, ο κ. Καζαμίας μπορεί να εφαρμοστεί το ``name and shame``, προσθέτοντας ότι ήδη το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων υποβάλλει τις απαιτήσεις του προς όσους δεν εκτελούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

    ``Θα δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλο και αν δεν το πραγματοποιήσουν δεν θα έχω καμία απολύτως αναστολή να προχωρήσω και να εξασκήσω αυτό το δικαίωμα το οποίο έχει ο Υπουργός των Οικονομικών``, τόνισε.

    Σε ερώτηση αν με τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα έχουν θετικό αντίκτυπο της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, είπε ότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις λόγω ενδεχόμενων συστημικών επιδράσεων.

    Υπενθύμισε ότι οι λόγοι για τους οποίους η κυπριακή οικονομία υπέστη τόσες υποβαθμίσεις είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα και η σύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την Ελλάδα.

    ``Το δικό μας κεφάλαιο το κλείνουμε πιστεύω όσον ιδιότροποι και να είναι όσοι μας αξιολογούν δεν έχουν έρεισμα να μας κατηγορήσουν ότι έπρεπε να λάβουμε και άλλα μέτρα για τα δημοσιονομικά και δεν τα λάβαμε. Τώρα αν επιδεινωθεί η κατάσταση και έχουμε συστημική επίδραση από εξωγενείς για τα δημοσιονομικά πράγματα καταστάσεις δεν μπορώ να το ξέρω``, είπε.

    Επανέλαβε, τέλος, ότι ``όταν μαθαίναμε πριν από τέσσερα χρόνια ότι υπάρχει κάπου στην άλλη πλευρά της γης ένα πρόβλημα κακώς και ατυχώς κάποιοι από εμάς ένοιωθαν ότι δεν θα επηρεαστούμε. Τελικά δυστυχώς επηρεαστήκαμε, υπήρχαν συστημικές επιδράσεις. Αυτή μας η νωχελικότητα στο να αντιδράσουμε γρηγορότερα μας στοίχισε. Εχοντας όμως αυτό το παράδειγμα υπόψη

    [02] Σύσκεψη στο Προεδρικό για το ρεύμα

    Οριακή είναι η επάρκεια ρεύματος, όμως γίνεται ο προγραμματισμός ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα το ερχόμενο καλοκαίρι όσον αφορά την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού, δήλωσαν οι επικεφαλείς της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για θέματα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Αρχή Ηλεκτρισμού, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η σύσκεψη αφορούσε συγκεκριμένα την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος για το επόμενο έτος. ``Στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά από την καταστροφή που έπαθε ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στο Βασιλικό έγινε μια ανασκόπηση για τις ενέργειες και το έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από την ΑΗΚ, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους που κατέβαλαν μια τεράστια προσπάθεια για να αποκατασταθεί η επάρκεια στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα έγινε συντονισμός για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου, όπως το 2012 και ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής που είναι το καλοκαίρι του 2012 να υπάρχει επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα``.

    Συζητήθηκαν, είπε, διάφορα ζητήματα, τέθηκαν διάφορα θέματα προς συντονισμό και επίλυση και ``εκφράζεται από όλους η αισιοδοξία και η πεποίθηση ότι το 2012, ειδικά στην περίοδο αιχμής, αυτή η επάρκεια στην ηλεκτρική ενέργεια θα είναι κάτι που θα επιτευχθεί``. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Γιώργος Σιαμμάς ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία από πλευράς ΡΑΕΚ ότι το χειμώνα θα έχουμε διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ανάλογες με αυτές του καλοκαιριού, είπε ότι στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι αποφάσεις που λήφθηκαν για κάλυψη της αιχμικής ζήτησης του 2012 και έγινε αναφορά σε άλλα ζητήματα που εξαρτώνται από την Κυβέρνηση.

    ``Για το χειμώνα αυτό, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι οριακή, η παραγωγική ικανότητα αναμένεται να καλύψει οριακά τη ζήτηση και για αυτό αναμένουμε από το κοινό να κάνει εξοικονομήσεις, όπως έκανε καθ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ούτως ώστε να μην έχουμε προβλήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν αν υπάρξουν βλάβες σε μονάδες παραγωγής``.

    [03] Προτεραιότητα η ενσωμάτωση των αναπήρων

    Θέμα προτεραιότητας αποτελεί για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και ειδικότερα των νεαρών ατόμων, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε χαιρετισμό της σε σεμινάριο-εργαστήριο του Κυπριακού Οργανισμού Κέντρων Νεότητας με θέμα την Ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρίες στις Δραστηριότητες της Νεολαίας, η κ. Χαραλάμπους επεσήμανε πως το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τις στοχευμένες δράσεις τις οποίες το Υπουργείο έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την κοινωνική ενσωμάτωση και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και από τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μέτρων και πολιτικών.

    Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των πιο πάνω στόχων επιτεύχθηκε με τη δημιουργία ενός Τμήματος ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες που είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Η Υπουργός Εργασία παρέθεσε τα μέτρα που προωθεί το Τμήμα που αφορούν στην παρακολούθηση και διαχείριση της εφαρμογής των Περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων που αποτελούν το βασικό γενικό νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, στην εισαγωγή του «Νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας», το οποίο θα παρέχει συστηματική, επιστημονική και ολιστική αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες βάσει της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,

    Το Τμήμα προωθεί επίσης την αναδιοργάνωση του τομέα επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες και την προώθηση θετικών δράσεων για την ένταξή τους στην απασχόληση, τη διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων όπως επιδόματα φροντίδας καθώς και οικονομικά βοηθήματα για την προμήθεια τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και εξοπλισμού, και την εισαγωγή του Σχεδίου Κοινωνικών Συνοδών για Άτομα με Σοβαρές Αναπηρίες, μέσω της επιχορήγησης των Οργανώσεων για την πρόσληψη και διαχείριση συνοδών προς τα μέλη τους κατά την εξυπηρέτηση τους από κρατικές υπηρεσίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 December 2011 - 10:29:13 UTC