Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Κυπριακή Προεδρία αποτελεί εθνική υπόθεση
  • [02] Ασπίδα της Κύπρου η ΕΦ, δήλωσε ο ΥΠΑΜ
  • [03] Στις 13 Δεκεμβρίου η προεπιλογή για Ευρ. Πολιτιστική Πρωτεύουσα

  • [01] Εκπρόσωπος: Κυπριακή Προεδρία αποτελεί εθνική υπόθεση

    Τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων για εξαίρεση και αποδέσμευση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία αποτελεί εθνική υπόθεση όλων.

    Σε χαιρετισμό του στη Λεμεσό, στο πλαίσιο διήμερου δημοσιογραφικού εργαστηρίου που οργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με θέμα ``Κάλυψη της Κυπριακής Προεδρίας 2012``, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ``κεντρικός στόχος της επικοινωνιακής πολιτικής που έχει αναλάβει το ΓΤΠ, είναι να καταστήσει το θέμα της Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ, υπόθεση όλων των Κυπρίων``, προσθέτοντας ότι ``για να γίνει εθνική υπόθεση όλων, πέρα από τη γνώση που πρέπει να υπάρχει και την εμπλοκή όσων το δυνατό περισσότερων ανθρώπων σε αυτήν την διαδικασία της προεδρίας, χρειάζεται η προεδρία να αποδεσμευθεί και να εξαιρεθεί από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, ειδικά όταν θα έχουμε μπει και στην προεκλογική περίοδο, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013``.

    ``Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και αυτό είναι κάτι που όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε``, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε πως υιοθετεί την άποψη ότι ``το ζήτημα της αποδέσμευσης και εξαίρεσης της Κυπριακής Προεδρίας από την πολιτική ατζέντα του εσωτερικού μετώπου, θα πρέπει να αποτελέσει συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και οργανωμένων συνόλων``.

    Όσον αφορά τις προκλήσεις της προεδρίας που θα έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι το πρώτο διακύβευμα είναι να αποδείξει η Κύπρος ότι, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί με επάρκεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας προεδρίας, αλλά και στις ανάγκες για προώθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ.

    Για να γίνει αυτό, συμπλήρωσε, ``η Κύπρος έχει το πρώτιστο καθήκον που έχει κάθε προεδρεύουσα χώρα, να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητικό στην επίλυση διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που είναι στην ατζέντα της ΕΕ και να λειτουργήσει σαν ένας έντιμος διαμεσολαβητής``, υποδεικνύοντας ότι η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα ότι δεν διαθέτει κρυφή ατζέντα, ούτε επηρεάζεται ή συμμετέχει στα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται στην ΕΕ.

    ``Μπορεί η Κύπρος να εκπληρώσει μια προεδρία με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ατζέντα και ταυτόχρονα, μέσα από την αντικειμενικότητα, την ουδετερότητα, που χαρακτηρίζει την κυπριακή προεδρία, να κερδίσουμε πάρα πολλούς πόντους σε σχέση με τη συμμετοχή μας στην ΕΕ, αλλά και σε ότι αφορά στο κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο μέσα στην ΕΕ, όσο και ευρύτερα``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [02] Ασπίδα της Κύπρου η ΕΦ, δήλωσε ο ΥΠΑΜ

    Η Εθνική Φρουρά είναι η ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρειάζεται την κατανόηση, την αγάπη και τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει, ενθαρρύνει και με κάθε τρόπο εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για την Εθνική Φρουρά.

    Σε δηλώσεις στον επίσημο εορτασμό της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, Προστάτιδας του Πυροβολικού, που έγινε στο Στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή, στον Δελίκηπο, ο Υπουργός ανέφερε ότι «τιμούμε την ημέρα του Πυροβολικού μαζί με τους πυροβολητές μας στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς».

    Πρόσθεσε ότι «όσο υπάρχει κατοχή βεβαίως είναι χρέος και ευθύνη μας να διατηρούμε αξιόμαχο και καλά εκπαιδευμένο το στράτευμα μας για να μπορέσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απειλές και τις προκλήσεις. Η Εθνική Φρουρά είναι η ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρειάζεται την κατανόηση, την αγάπη και τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας» είπε.

    Ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση στηρίζει, ενθαρρύνει και με κάθε τρόπο εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για την Εθνική Φρουρά».

    [03] Στις 13 Δεκεμβρίου η προεπιλογή για Ευρ. Πολιτιστική Πρωτεύουσα

    Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι ίσως η πιο σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σφαίρα του πολιτισμού, ενισχύοντας τον διαπολιτισμικό διάλογο και προωθώντας την πολιτιστική συνεργασία, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Ο ταχυδρόμος της Πάφου» με θέμα: «Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», είπε ότι ο θεσμός αυτός κάνει τους πολίτες να νοιώθουν ότι ανήκουν σε μια κοινή Ευρωπαϊκή κοινότητα, σημειώνοντας ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη.

    Από το 2009 μέχρι τουλάχιστον και το 2019 κάθε χρόνο θα ορίζονται ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης πόλεις από δύο κράτη μέλη, σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας λέγοντας ότι το 2017 έχουν επιλεγεί η Κύπρος και η Δανία.

    Ο κ. Δημοσθένους είπε ότι υποψηφιότητα έχουν υποβάλει η Λεμεσός, η Λευκωσία και η Πάφος και η συνεδρία για την προεπιλογή των πόλεων θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου 2011. Η τελική απόφαση για την επιλογή της Πόλης της Κύπρου που θα αναλάβει ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα γίνει στο τέλος του 2012, σημείωσε λέγοντας ότι οι υποψήφιες πόλεις θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από μια διακυβέρνηση με σταθερή δομή, την οποία διαχειρίζονται ικανοί άνθρωποι που διαθέτουν κάποια ανεξαρτησία από τις πολιτικές αρχές, ενώ συγχρόνως απολαμβάνουν την υποστήριξή τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 December 2011 - 14:29:18 UTC