Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση Προέδρου προς ΠΑΣΥΔΥ για κινητοποιήσεις
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ: Περιορισμένο το παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό
  • [03] Καμία συμφωνία για εφάπαξ ή 13ον, λέει ο ΥΠΟΙΚ
  • [04] Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την οικονομική εξυγίανση

  • [01] Εκκληση Προέδρου προς ΠΑΣΥΔΥ για κινητοποιήσεις

    Εκκληση προς την ΠΑΣΥΔΥ να μην υλοποιήσει την απόφασή της με την οποία παροτρύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην εργαστούν στις δημοτικές εκλογές, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς κατά πόσον θα διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές της Κυριακής μετά την απόφαση της ΠΑΣΥΔΥ για απεργιακά μέτρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα για να διεξαχθούν οι εκλογές».

    «Θέλω να κάνω έκκληση στην ΠΑΣΥΔΥ, τουλάχιστον αυτό το στοιχείο των μέτρων της να το αποσύρει, διότι νομίζω πάει πολύ. Με όλο το σεβασμό στα συνδικάτα και ειδικότερα στη ΠΑΣΥΔΥ, πάει πολύ», είπε.

    Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθεί προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές, ο κ. Χριστόφιας παρέπεμψε στον Υπουργό Εσωτερικών ως τον καθ΄ ύλην αρμόδιο.

    Νωρίτερα, το έκτακτο συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ είχε αποφασίσει να προβεί σε τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη και αποχή από υπερωριακή εργασία, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τα αεροδρόμια, ως μέτρο αντίδρασης μετά από ενημέρωση για την πρόθεση Κυβέρνησης και Βουλής να προχωρήσουν στην έγκριση των μέτρων κατά των εργαζομένων που αποφασίστηκαν με τα πολιτικά κόμματα, όπως και προτάσεων που θα κατατεθούν από αυτά.

    Αποφασίστηκε επίσης 12ωρη στάση εργασίας από τις 7πμ μέχρι τις 7μμ την Πέμπτη και αποχή από υπερωριακή εργασία περιλαμβανομένων των νοσοκομείων και των αεροδρομίων. Επίσης, με απόφαση του Συνεδρίου παροτρύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην εργαστούν στις δημοτικές εκλογές. Το συνέδριο υιοθέτησε επίσης εισήγηση για κατάθεση των εκλογικών βιβλιαρίων των δημοσίων υπαλλήλων και αποχή από τις εκλογές της Κυριακής.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ: Περιορισμένο το παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό

    Το παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω πρόοδο στο Κυπριακό είναι αρκετά περιορισμένο, καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε., είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης δημοσιογραφικής διάσκεψης για το τέλος της χρονιάς, καλώντας παράλληλα τους δύο ηγέτες, πριν τη συνάντηση που θα έχουν μαζί του στο Greentree, τον Ιανουάριο, να επιταχύνουν το ρυθμό των διαπραγματεύσεων και να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο.

    Σε ερώτηση τι αναμένει ότι θα επιτευχθεί στη συνάντηση που θα έχει τον Ιανουάριο στο με τους δύο ηγέτες, ο Μπαν γκι-Μουν είπε: «Οπως έχετε υπόψη, προσκάλεσα τους δύο ηγέτες στο Greentree στα τέλη Ιανουαρίου και θα ξοδέψω μαζί τους δύο ημέρες. Θα είναι μία εντατικότερη διαπραγμάτευση από την προηγούμενη συνάντηση στο Greentree».

    «Οπως έχετε υπόψη», είπε ο κ. Μπαν, «η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους. Ετσι, το παράθυρο ευκαιρίας για περαιτέρω πρόοδο στις διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένο. Είναι πολιτικά δύσκολο και ευαίσθητο, όταν η προεδρία της Ε.Ε. είναι μέρος αυτού (Σ.Σ. της διαπραγμάτευσης) και πρακτικά μιλώντας, η προεδρία της Ε.Ε. θα είναι σοβαρά αναμειγμένη σε άλλα ευρωπαϊκά θέματα».

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2026/2011, με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 19 Ιουλίου 2012. Το κείμενο που ψηφίστηκε δεν περιέχει καμία από τις αναφορές που είχαν εισηγηθεί οι Βρετανοί, και υπονοούσαν χρονοδιαγράμματα, ενώ η μόνη αναφορά σε πολυμερή διάσκεψη τη συνδέει με τις συγκλίσεις στο εσωτερικές πτυχές και τη συμφωνία των δύο πλευρών.

    [03] Καμία συμφωνία για εφάπαξ ή 13ον, λέει ο ΥΠΟΙΚ

    Η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία, είτε φανερή είτε μυστική, με οποιονδήποτε για περικοπή του 13ου μισθού και φορολόγηση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ύποπτους, πρόστυχους και ανέντιμους ψιθυριστές».

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει κάνει συμφωνία με την αντιπολίτευση για περικοπή του 13ου μισθού και φορολόγηση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «θεωρώ τόσο τους ψίθυρους όσο και τους ψιθυριστές, ύποπτους και ανέντιμους».

    «Δεν ξέρω σε τι αποσκοπεί αυτή η κουβέντα, την έχω ακούσει και εγώ. Όμως, θεωρώ αυτή την πράξη ως έγκλημα εκ προθέσεων κατά του δημόσιου συμφέροντος», σημείωσε. Χαρακτήρισε, παράλληλα, ως «ύποπτους, πρόστυχους και ανέντιμους» τόσο τους ψίθυρους, αλλά πολύ περισσότερο, όπως είπε, τους ψιθυριστές.

    Διευκρίνισε ότι αυτοί οι ψίθυροι «καμία απολύτως σχέση έχουν με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων». Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ως Κυβέρνηση θεωρούν ιερό δικαίωμα των εργαζομένων να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις «εφόσον αιτιολογούνται επαρκώς», όπως είπε.

    [04] Υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την οικονομική εξυγίανση

    Η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τη δέσμη των κυβερνητικών νομοσχεδίων για δημοσιονομική εξυγίανση και το απόγευμα της Πέμπτης συνέρχεται για ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

    Συνοπτικά, ψηφίστηκαν το απόγευμα τα νομοσχέδια για αύξηση του ΦΠΑ, για τη φοιτητική χορηγία και τα επιδόματα τέκνου, για την εισφορά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και των αυτοτελώς εργαζομένων, τα νομοσχέδια για τις τράπεζες, για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για την μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων καθώς και για την έκτακτη εισφορά των κρατικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα .

    Αναβλήθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος.

    Η Ολομέλεια, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, συνέρχεται την Πέμπτη, στις 3 το απόγευμα για ολοκλήρωση του έργου της με ψήφιση του προϋπολογισμού. Ενδεχομένως να μην υπάρξουν ομιλίες από τα κόμματα ή να περιοριστούν στο ελάχιστο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 December 2011 - 20:29:13 UTC