Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική της
  • [02] Εισαγγελέας: Δικαιολογείται έφεση για την «Ηλιος»
  • [03] Λευκωσία-Πάφος στην επόμενη φάση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
  • [04] O Λόρδος Χάουελ για τις βρετανικές βάσεις

  • [01] Πρόεδρος: Η Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική της

    Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οι συνέπειες από την πολιτική των κανονιοφόρων δεν θα είναι καλές ακόμα και για τον ίδιο τον τουρκικό λαό και για τους Τ/κ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή οι προοπτικές ανεύρεσης φυσικού αερίου στην περιοχή να κάνουν την Τουρκία να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ακολουθήσει μια πολιτική συνεννόησης και συμβιβασμού, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός μέλλοντος ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

    Μιλώντας στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου», στη Μαλούντα, κατά την εκεί επίσκεψή του για ευχηθεί καλές γιορτές στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους Ελληνες, προσθέτοντας πως στην Κύπρο η Κυβέρνηση συναντά πάρα πολλούς σκοπέλους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και λιγότερο επώδυνα για τον απλό άνθρωπο, αυτή την κρίση, η οποία όπως είπε είναι συστημική.

    Απευθυνόμενος στους εθνοφρουρούς της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε για το γεγονός ότι με προθυμία αποχωρίζονται τις οικογένειες τους για να έρθουν στην Κύπρο για να υπηρετήσουν μαζί με Κυπριόπουλα τον αγώνα ενάντια στην κατοχή, «στηρίζοντας τις προσπάθειες μας για ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας και απαλλαγή από το μίασμα της κατοχής και του εποικισμού».

    «Αν είναι η κατοχή απαράδεκτη, ο εποικισμός», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``είναι στο πολλαπλάσιο απαράδεκτος για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, ανεξαρτήτως σε ποιά κοινότητα ανήκουν. Θύματα του εποικισμού πρώτα απ όλα είναι οι Τ/κ συμπατριώτες μας, οι οποίοι νιώθουν το χαλί να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, βλέπουν να χάνεται η κυπριακή τους ταυτότητα και ανησυχούν τα μάλα και διαμαρτύρονται», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει την πολιτική των κανονιοφόρων, την πολιτική της αστυνόμευσης της περιοχής με το έτσι θέλω, «θα έχουμε συνέπειες, οι οποίες σίγουρα δεν θα είναι καλές για ολόκληρη την περιοχή, δεν θα είναι καλές ακόμα και για τον ίδιο τον τουρκικό λαό και πρώτα πρώτα για τους ίδιους τους Τ/κ συμπατριώτες μας».

    «Θέλω να πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι και οι προοπτικές ανεύρεσης φυσικού αερίου θα κάνουν την Τουρκία να κάνει δεύτερες σκέψεις και να ακολουθήσει μια πολιτική συνεννόησης, συμβιβασμού και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ενός πραγματικά ειρηνικού μέλλοντος συνεργασίας και ειρήνης όλων των λαών της περιοχής, περιλαμβανομένων και του τουρκικού λαού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, και πως αυτή είναι η πραγματικότητα. «Για αυτό εμείς, παρόλο που μας απογοητεύει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στις συνομιλίες, εντούτοις βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία. Και θέλω να εμφυσήσω την αισιοδοξία σε όλους μας. Πρέπει να νιώθουμε και να είμαστε αισιόδοξοι, να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία», είπε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα, ο Πρόεδρος είπε πως «είμαστε αλληλέγγυοι, ως συνήθως, ο ένας προς τον άλλο. Τα πράγματα εδώ», συνέχισε, «μπορεί να είναι καλύτερα, ως προς τον οικονομικό τομέα, αλλά βλέπετε ότι και εδώ συναντά η Κυβέρνηση πάρα πολλούς σκοπέλους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και λιγότερο επώδυνα για τον απλό άνθρωπο, αυτή τη κρίση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως η κρίση είναι συστημική, και πως ξεκινά από τα μεγάλα κέντρα του συστήματος και δυστυχώς καλύπτει όλους και την πληρώνουν οι πιο μικροί. «Οι λεγόμενες αγορές είναι οι αρχικλέφτες της υφηλίου, οι οποίοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις να γίνεται η κλοπή ακόμα πιο μεγάλη και πιο προσοδοφόρα. Αυτά που λέω τα είπα και στο Συμβούλιο της ΕΕ, δεν αποκρύβω τις απόψεις μου. Πρέπει και η ΕΕ να κατανοήσει ότι η κρίση, η αρρώστια του καρκίνου δεν θεραπεύεται με χαπάκια, δεν θεραπεύεται με ασπιρίνες, πρέπει να αγγίξει την ουσία», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε στη συνέχεια πως η Κυβέρνηση προσπαθεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, να εμφυσήσει και να πετύχει την ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων καθώς και την ανάπτυξη του διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ούτως ώστε το τίμημα που θα πληρωθεί να είναι όσο γίνεται μικρότερο από τους απλούς ανθρώπους.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στους δεσμούς που τον συνδέουν με την ΕΛΔΥΚ από τη μάχη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας το 1974, όταν κλήθηκε ως φαντάρος του Υγειονομικού να μεταβεί στο αεροδρόμιο. «Ημουν μάρτυρας του αξεπέραστου ηρωισμού των παιδιών της ΕΛΔΥΚ για να κρατήσουν εκείνη την έπαλξη του χώρου του αεροδρομίου. Από τότε νιώθω μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στους ΕΛΔΥΚάριους», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή αναφορά του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ για τον θάνατο ενός στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ενώ βρισκόταν σε άδεια στην Ελλάδα, ευχήθηκε συλλυπητήρια στους φίλους και τους συγγενείς του.

    Τέλος, ευχήθηκε στους φαντάρους της ΕΛΔΘΥΚ η επόμενη πρωτοχρονιά να είναι η τελευταία που γιορτάζουν εδώ στην Κύπρο, «υπό την έννοια ότι θα απελευθερωθεί αυτός ο τόπος και δεν θα χρειάζεται η παρουσία ελληνικού αποσπάσματος, πρώτα απ όλα βεβαίως τουρκικού αποσπάσματος».

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Στρατόπεδο ``Σώτου Χ`` Προκοπίου`` στο Τσέρι, για να ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες.

    Κατά την εκεί επίσκεψή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος δίνουν ένα κοινό αγώνα για να απαλλαγούν από την κατοχή και τον εποικισμό. «Συντονιζόμαστε, συνεργαζόμαστε στενά και είμαι σίγουρος ότι αυτό που καρτερούμε μέρα νύκτα, ναι θα φυσήσει ο αέρας, ο αέρας της ελευθερίας, ο αέρας της δικαίωσης», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και ενότητας στο εσωτερικό, λέγοντας πως οι στόχοι θα επιτευχθούν «αν υπάρχει ενότητα στη δράση, πέραν και έξω από τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, κομματικές, παραταξιακές σκοπιμότητες. Εάν αυτό δεν γίνει συνείδηση», συνέχισε, «τα πράγματα θα δυσκολεύουν ακόμη και περισσότερο, διότι έχουμε να κάνουμε με ένα αντίπαλο πολύ καλά οργανωμένο. Με ένα αντίπαλο τον οποίο έχει κυριεύσει και η αλαζονεία από επιτυχίες εντός και στην περιοχή και σίγουρα συμπεριφέρεται σαν να είναι ο χωροφύλακας της περιοχής».

    Ο Πρόεδρος δήλωσε πως και η δική μας πλευρά έχει τα όπλα της. «Τα όπλα μας είναι το ψυχικό μας σθένος, είναι το δίκαιο του αγώνα που διεξάγουμε, και πρέπει βέβαια να κερδίσουμε και τους Τ/κ συμπατριώτες μας, των οποίων η υπόσταση και ύπαρξη κινδυνεύει ένεκα του μαζικού εποικισμού από την Τουρκία», πρόσθεσε. «Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται απέχθεια, αισθάνονται απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική του εποικισμού που ακολουθεί και εφαρμόζει η Τουρκία με πρόγραμμα», κατέληξε.

    [02] Εισαγγελέας: Δικαιολογείται έφεση για την «Ηλιος»

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι δικαιολογείται η καταχώρηση έφεσης κατά της απόφασης της πλειοψηφίας του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση «Ηλιος».

    «Εχουμε ομόφωνα καταλήξει ότι δικαιολογείται η καταχώρηση έφεσης κατά της απόφασης της πλειοψηφίας του Κακουργιοδικείου, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει και μειοψηφούσα απόφαση, στην οποία ο συγκεκριμένος δικαστής έκρινε ότι τα επιχειρήματα, τα οποία είχε προβάλει η κατηγορούσα Αρχή για να κληθούν οι κατηγορούμενοι σε απολογία ευσταθούσαν», είπε συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Οπως δήλωσε, η έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να καταχωρηθεί το αργότερο σε 14 ημέρες.

    [03] Λευκωσία-Πάφος στην επόμενη φάση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

    Λευκωσία και Πάφος είναι οι δύο πόλεις που έχουν προεπιλεγεί ως υποψήφιες για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

    Την απόφαση ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η Κύπρια Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία συνεχάρη τόσο τις δύο πόλεις που επιλέχθηκαν, όσο και την Λεμεσό, που ήταν επίσης υποψήφια.

    Η κ. Βασιλείου παρότρυνε παράλληλα τις δυο επιλεγείσες πόλεις να εργαστούν, ούτως ώστε να βελτιώσουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2013, που θα γίνει και η τελική επιλογή.

    [04] O Λόρδος Χάουελ για τις βρετανικές βάσεις

    Ισχύει η απόφαση για παραχώρηση της περιοχής της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας σε περίπτωση θετικής κατάληξης της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Λόρδος Χάουελ, ο οποίος ως Υφυπουργός Εξωτερικών που εκπροσωπεί το Υπουργείο του στη Βουλή των Λόρδων.

    Επίσης, ο Λόρδος Χάουελ, απαντώντας σε ερωτήσεις στην Ανω Βουλή, εξέφρασε την πεποίθηση της βρετανικής Κυβέρνησης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτά καθορίζονται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 December 2011 - 14:29:52 UTC