Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε το Δικαστήριο της ΕΕ
  • [02] Η οικονομική ύφεση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [03] Η Κύπρος φιλοξενεί σεμινάριο για την ασφάλεια πτήσεων
  • [04] Εκκληση για τερματισμό της αυριανής απεργίας των Ελεγκτών

  • [01] Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισκέφθηκε το Δικαστήριο της ΕΕ

    Θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και ζητήματα που αφορούν στις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου της ΕΕ Βασίλειο Σκουρή και τους Δικαστές Γιώργο Αρέστη και Σάββα Παπασάββα, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτήριο του Δικαστηρίου, στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στο Λουξεμβούργο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, μετέβη το πρωί στο Δικαστήριο, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου έτυχε υποδοχής από τον κ. Σκουρή και τους Κύπριους Δικαστές στο Δικαστήριο της ΕΕ και στο Γενικό Δικαστήριο Αρέστη και Παπασάββα, αντίστοιχα.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο χώρο του Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σκουρή.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον κ. Σκουρή και τον Κύπριο Δικαστή στο Δικαστήριο της ΕΕ κ. Αρέστη, μετέβη στο χώρο όπου εκτίθεται το αντίγραφο της μαρμάρινης κεφαλής της Αφροδίτης, έργο που ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ. και που δόθηκε ως δώρο στο Δικαστήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα τρία αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων.

    Στο χώρο όπου εκτίθεται η μαρμάρινη κεφαλή της Αφροδίτης, ο κ. Αρέστης ανέφερε ότι το έργο αυτό «είναι αντιπροσωπευτικό και είναι και σύμβολο της Κύπρου. Αντιπροσωπευτικά της ιστορίας της Κύπρου ως χώρας εξόρυξης και εμπορίας χαλκού είναι και τα άλλα τρία έργα που θα δοθούν στο Δικαστήριο από την Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι η μαρμάρινη κεφαλή της Αφροδίτης θα βρίσκεται τοποθετημένη, συμβολικά, έξω από το Γραφείο του εκάστοτε Κύπριου Δικαστή στο Δικαστήριο της ΕΕ.

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην παρουσίαση και έκθεση των έργων στο Δικαστήριο, εξαίροντας την πρωτοβουλία «για παρουσίαση της τόσο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς την οποίαν εύχομαι και ελπίζω στο τέλος της ημέρας να τιμήσουμε ως σύγχρονοι Κύπριοι, επανενώνοντας τη χώρα μας και αποκτώντας πλήρη ελευθερία», όπως σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι «εμείς προσβλέπουμε στις αρχές που πρεσβεύει το Δικαστήριο, διότι είναι αρχές που παραβιάζονται στη δική μας χώρα ως ημικατεχόμενη χώρα. Κατά συνέπεια, τιμούμε την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη».

    Αναφερόμενος στα αντίγραφα τεσσάρων από τους πλέον αξιόλογους εθνικούς θησαυρούς της Κύπρου που δόθηκαν ως δώρο, ο Πρέοδρος Χριστόφιας είπε ότι το πρώτο είναι χάλκινο τάλαντο σε σχήμα βοδιού και ανάγεται στην Υστερη Εποχή του Χαλκού από την πόλη της Εγκωμης, η οποία βρίσκεται από το 1974 υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή.

    Το δεύτερο αντίγραφο, είπε, είναι χάλκινο αγαλματίδιο, γνωστό ως ``Θεός Ιστάμενος σε Τάλαντο`` της Υστερης Εποχής του Χαλκού και βρέθηκε τον 12ο αιώνα προ Χριστού σε ιερό της Εγκωμης.

    Το τρίτο αντίγραφο, που και πάλι ανάγεται στην Υστερη Εποχή του Χαλκού, είναι ένα εξαιρετικό αγαλματίδιο του λεγόμενου Κερασφόρου Θεού σε συμπαγή χαλκό, και είναι το μεγαλύτερο χάλκινο άγαλμα της Υστερης Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο που έχει ανευρεθεί μέχρι στιγμής, είπε, προσθέτοντας ότι ανακαλύφθηκε το 13ο αιώνα προ Χριστού σε ιερό της Εγκωμης.

    Το τέταρτο αντίγραφο είναι μαρμάρινης κεφαλής της Αφροδίτης που ανάγεται στον 4ο αιώνα προ Χριστού και βρέθηκε στο Ρωμαϊκό Γυμνάσιο της Σαλαμίνας, ένας χώρος που επίσης κατέχεται από τον τουρκικό στρατό, ανέφερε.

    ``Πιστεύω ότι τα αρχαία αντικείμενα που σας παρουσιάζω σήμερα καταδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου ως νησιού που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και μεγάλων πολιτισμών. Ενας ρόλος που αφορά, μεταξύ άλλων, την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης και των γειτόνων της``, είπε.

    Στη συνέχεια παρακάθισε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Πρόεδρο και Δικαστές του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Γενικού Δικαστηρίου.

    [02] Η οικονομική ύφεση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Η αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα αργά το απόγευμα υπό τον προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Οπως επισήμανε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει πλέον να προωθήσουν συγκεκριμένες αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Τα σημερινά στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν την ανησυχία που επικρατεί στα θεσμικά όργανα στις Βρυξέλλες σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης, δεδομένου ότι η ανεργία αυξήθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας τον Ιανουάριο στο 10,7% του ενεργού πληθυσμού στην ευρωζώνη και στο 10,1% στο σύνολο της ΕΕ.

    Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε 36 ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησαν στη σημερινή συνάντηση με τους Προέδρους Χέρμαν Βαν Ρόμπει και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να βγει η ΕΕ από το φαύλο κύκλο της μονομερούς δημοσιονομική λιτότητας, ο οποίος βαθαίνει την ύφεση. Ζητούν να αποτελέσει προτεραιότητα της Κοινότητας η ανάπτυξη και η απασχόληση, κυρίως στους νέους κάτω των 25 ετών.

    [03] Η Κύπρος φιλοξενεί σεμινάριο για την ασφάλεια πτήσεων

    Με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, του Ισραήλ πραγματοποιείται σήμερα στη Λάρνακα περιφερειακό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση κρίσεων και επειγουσών περιστατικών στην αεροπορία». Το Ισραήλ συμμετέχει στο σεμινάριο με λειτουργούς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, πιλότους και αξιωματούχους άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διαχείριση κρίσεων.

    Το σεμινάριο, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την Ασφάλεια Πτήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που εδρεύει στην Κύπρο, παρακολουθούν διάφορες υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη διαχείριση κρίσεων, όπως Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Κέντρο Συντονισμού Ερευνας, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων της Κύπρου Hermes Airports και άλλοι φορείς.

    Μεταξύ άλλων στο σεμινάριο συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί όπως το Eurocontrol, η FAO και άλλοι οργανισμοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «το Υπουργείο αποδίδει τεράστια σημασία στην ασφάλεια των πτήσεων και είναι ένα θέμα που προωθούμε συνεχώς με τη διοργάνωση σεμιναρίων. Με τη συνεργασία με το Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γίνεται μία προσπάθεια να έρθουν κοντά και να παρακολουθήσουν το σεμινάριο Κύπριοι και άλλοι Ευρωπαίοι που ασχολούνται με τον τομέα της ασφάλειας πτήσεων αλλά και Ισραηλινοί».

    [04] Εκκληση για τερματισμό της αυριανής απεργίας των Ελεγκτών

    Εκκληση στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας να μην προχωρήσουν στην αυριανή τετράωρη στάση εργασίας, απηύθυναν σήμερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και το Ιδρυμα για την Ασφάλεια Πτήσεων Νοτιονατολικής Ευρώπης, επικαλούμενοι την ταλαιπωρία των επιβατών, την άσχημη εικόνα της Κύπρου και τις τεράστιες οικονομικές ζημιές.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο σεμιναρίου που διοργάνωσε σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας το Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Αλέκος Μιχαηλίδης κλήθηκε να σχολιάσει την αυριανή στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

    «Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων δια του ίδιου του Υπουργού έχει κάνει αρκετές φορές έκκληση προς τους Ελεγκτές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε και πρόσθεσε πως «είναι λυπηρό γιατί οι Ελεγκτές έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν για τις αποκοπές που γίνονται προς τους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν στο ταξιδιωτικό κοινό της Κύπρου αλλά και προς όλους όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο».

    Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος να ταξιδέψει κάποιος από την Ευρώπη προς την Κύπρο ή από την Κύπρο προς την Ευρώπη ή και προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση είναι μέσω της αεροπορίας και «για μας αυτές οι απεργίες είναι πολύ σκληρά ως μέτρα, είναι απεργίες που δημιουργούν πάρα πολλή ζημιά, και χρηματική αλλά και στην εικόνα της Κύπρου. Το Υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Ελεγκτές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσα από ένα διάλογο να καθορίσουμε όλα εκείνα που είπαμε ότι πρέπει να καθοριστούν» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 March 2012 - 14:30:04 UTC