Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει η Λευκωσία πληροφορίες για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24
  • [02] Συγχαρητήρια επιστολή Προέδρου Χριστόφια προς Βλ. Πούτιν
  • [03] 80 πτήσεις επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις των Ελεγκτών το Μάρτιο
  • [04] ΥΠΕΣ: Εφικτό να ολοκληρωθεί το Σύστημα Ασύλου επί κυπριακής προεδρίας

  • [01] Διαψεύδει η Λευκωσία πληροφορίες για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24

    Η Λευκωσία διέψευσε σήμερα ως αβάσιμες τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην τουρκική ``Χουριέτ`` ότι η Κύπρος συγκατένευσε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται στα έξι κεφάλαια που πάγωσαν με μονομερή απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ειδικότερα, η ``Χουριέτ``, επικαλείται πηγές της ΕΕ που υποστηρίζουν πως ``η Υπουργός εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής πλευράς - όπως αποκαλεί την κυπριακή Κυβέρνηση - Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή είπε στις Βρυξέλλες ότι δεν αντιτίθενται στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24” τα οποία αφορούν τα δικαστικά και θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.

    ``Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση σε αυτά τα δημοσιεύματα``, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της πρωινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως είπε, ``πιστεύω ότι είναι μία αναμόχλευση κάποιων δημοσιευμάτων τα οποία δυστυχώς παρουσιάστηκαν στον ε/κ Τύπο, κάποιες ερμηνείες της απόφασης για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι παραμένει η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης για το πάγωμα των έξι κεφαλαίων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια 23 και 24, προσθέτοντας ότι ``αυτό είναι γνωστό σε όλους``.

    Η κ. Μαρκουλλή εξήγησε ότι αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι το πώς θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το θέμα της θετικής ατζέντας.

    ``Εμείς αυτό το οποίο έχουμε εξασφαλίσει με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είναι ότι η θετική ατζέντα θα μπορεί να προχωρήσει μόνο με σεβασμό, πλήρη σεβασμό του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο παραπέμπει βεβαίως σε διακυβερνητική διάσκεψη, δηλαδή με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών``, συμπλήρωσε.

    ``Αρα αυτό το οποίο προσπαθεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει είναι μια απλή πληροφόρηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Τουρκίας αναφορικά με έξι κεφάλαια, πληροφόρηση αναφορικά με το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου``, είπε και κατέληξε: ``Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε συναινέσει ή δεν πρόκειται να συναινέσουμε για όχι μόνο πληροφόρηση με τον ίδιο τρόπο αναφορικά με τα δύο κεφάλαια, το 23 και το 24, γιατί εκεί δεν έχουν συμφωνηθεί και τα λεγόμενα κριτήρια ανοίγματος (benchmarks) από τις Κυβερνήσεις. Αρα, όχι μόνο δεν θα δεχθούμε ίση μεταχείριση των δύο αυτών κεφαλαίων με τα άλλα έξι κεφάλαια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε εμείς άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων``.

    [02] Συγχαρητήρια επιστολή Προέδρου Χριστόφια προς Βλ. Πούτιν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη φιλικότατων σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου και της Ρωσίας, οι οποίοι, όπως αναφέρει, μοιράζονται κοινές πολιτιστικές και πνευματικές παραδόσεις.

    ``Σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε διεθνή θέματα και σε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το δεύτερο εξάμηνο του 2012``, προστίθεται στην επιστολή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες και τη βαθύτατη εκτίμηση της Κύπρου για την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ρωσίας έναντι της Κύπρου και του λαού της, ειδικότερα στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] 80 πτήσεις επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις των Ελεγκτών το Μάρτιο

    Συνολικά δέκα χιλιάδες περίπου επιβάτες και 80 πτήσεις, από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από και προς αεροδρόμια άλλων χωρών, αναμένεται να επηρεαστούν από τις εργατικές κινητοποιήσεις στις οποίες κατέρχονται οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου αυτό το μήνα.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «οι αρχές και των δύο Διεθνών Αεροδρομίων της Κύπρου, παρέλαβαν την επίσημη ειδοποίηση - ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με την οποία οι Πύργοι Ελέγχου του Αεροδρομίου Λάρνακας και του Αεροδρομίου Πάφου δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν αεροπορικές κινήσεις λόγω εργατικών κινητοποιήσεων, αύριο Τετάρτη 7 Μαρτίου, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και την Πέμπτη 15 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 η ώρα το απόγευμα».

    Πρόσθεσε ότι «με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων της Hermes Airports, από τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεαστούν μόνο για αύριο Τετάρτη 7 Μαρτίου συνολικά 36 πτήσεις και στα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου, δηλαδή 18 αφίξεις και 18 αναχωρήσεις. Από αυτές οι 22 αφορούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και οι υπόλοιπες 14 αφορούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου» είπε.

    Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Δευτέρας 12 Μαρτίου, συνέχισε «αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 24 πτήσεις και στα δυο αεροδρόμια της Κύπρου, 11 αναχωρήσεις και 13 αφίξεις. Από τις πτήσεις αυτές οι 15 αφορούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και οι υπόλοιπες 9 το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου». Ανέφερε ακόμα ότι «από τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 15 Μαρτίου αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 20 πτήσεις και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, δηλαδή 9 αναχωρήσεις και 11 αφίξεις. Από αυτές οι 14 αφορούν το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και οι υπόλοιπες 6 το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου».

    [04] ΥΠΕΣ: Εφικτό να ολοκληρωθεί το Σύστημα Ασύλου επί κυπριακής προεδρίας

    Ρεαλιστικό θεωρεί ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης το στόχο για ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

    Παράλληλα τονίζει ότι ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το ΥΠΕΣ βρίσκεται σε ένα πολύ καλό στάδιο προετοιμασίας, έχοντας θέσει συγκεκριμένους στόχους τους οποίους και ευελπιστεί να υλοποιήσει.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ όπου παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου του ενόψει Προεδρίας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο όγκος εργασίας είναι καθημερινά πολύ μεγάλος , παρόλα αυτά έχει στηθεί ένας μηχανισμός και γίνεται συντονισμός με τις ομάδες εργασίας που θα κληθούν να διαχειριστούν τα διάφορα θέματα που αφορούν το Υπουργείο του. Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας στοχεύει να συναντήσει όλους τους ομολόγους του και των 26 κρατών μελών. Παράλληλα τονίζει ότι σημαντική είναι και η συνεργασία και η επικοινωνία με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συνάντηση με το Κολέγιο των Επιτρόπων, ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ ουσιαστική καθώς τέθηκαν κατά συγκεκριμένο και δομημένο τρόπο οι προτεραιότητες του Υπουργείου του και γενικότερα της Κυπριακής Προεδρίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 March 2012 - 18:29:11 UTC