Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φυσικό αέριο, ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Προεδρία στη συνάντηση Μαρκουλλή

    - Μανσούρ

  • [02] Ομήρου: Καμία αισιοδοξία για σύντομη λύση του Κυπριακού
  • [03] Λίτινγκτον: Η Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια πριν ενταχθεί

    στην ΕΕ

  • [04] Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο Πρόεδρος

  • [01] Φυσικό αέριο, ΑΟΖ και Ευρωπαϊκή Προεδρία στη συνάντηση Μαρκουλλή - Μανσούρ

    Το θέμα του φυσικού αερίου, της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την κατάσταση στην περιοχή, αλλά και την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία συζήτησε η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με τον ομόλογό της, Αντνάν Μανσούρ στη Βηρυτό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Προεδρία της Κύπρου θα διευκολύνει την κοινή δράση μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Μανσούρ ξεκαθάρισε πως η διαφορά του Λιβάνου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι με την Κύπρο, αλλά με το Ισραήλ και αναμένουν στην απόφαση των ΗΕ για μια λύση στο θέμα. «Η Κύπρος έδειξε ετοιμότητα και προθυμία να συνεργαστεί μαζί μας».

    Το Ισραήλ, είπε, προχώρησε στην οριοθέτηση της γραμμής «αρχίζοντας από το σημείο 23» και ξεπέρασε ένα μέρος της οικονομικής περιοχής. «Ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα λυθεί στο μέλλον».

    Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι η Κύπρος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και θα συνεχίσει τις προσπάθειες γι’ αυτό. Ερωτηθείσα εάν η Κύπρος μεσολαβεί τώρα για το θέμα αυτό μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, η κ. Μαρκουλλή απάντησε ότι «θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και νομίζω ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή». Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία της ότι η λύση θα βρεθεί σύντομα.

    Η Κύπρια ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις στενές σχέσεις με τον Λιβάνιο ομόλογό της τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι και οι δύο Υπουργοί είναι αποφασισμένοι να αναβαθμίσουν αυτές τις σχέσεις και να ενισχύσουν την συνεργασία. Ενας από τους τομείς που προσφέρεται, πρόσθεσε, λόγω και της ανακάλυψης του φυσικού αερίου και ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου. «Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας ότι πρέπει να συνεργαστούν στενότερα, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος μεταξύ των δύο χωρών μας».

    Στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου υπάρχουν πολλά περιθώρια για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κύπρος, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσει τις σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και ΕΕ.

    [02] Ομήρου: Καμία αισιοδοξία για σύντομη λύση του Κυπριακού

    Οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια για καμία αισιοδοξία ότι θα έχουμε σύντομα λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να στηλιτευθεί η τουρκική κακοπιστία και αδιαλλαξία.

    Ο κ. Ομήρου τάχθηκε υπέρ της επιδίωξης μίας επικουρικής συνδρομής της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, με «πιο ενεργό, επικουρικό ρόλο και συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για την λύση».

    Σε ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, έκανε λεπτομερή περιγραφή της ιστορικής διαδρομής του Κυπριακού από το 1960 μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις.

    Υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα. Είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής» και ως τέτοιο πρέπει να παραμένει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για λύση, η οποία θα είναι προϊόν συμφωνίας και ελεύθερης διαπραγμάτευσης χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, όπως έγινε το 2004.

    Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο «κατά πόσο έπρεπε ή όχι να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, κατά πόσο υπήρχε επαρκής διαπραγματευτική βάση και κατά πόσο υπήρχε γεφύρωση επί των ουσιωδών των πτυχών του Κυπριακού προκειμένου να ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις».

    Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια για «καμία αισιοδοξία ότι θα έχουμε σύντομα λύση του κυπριακού προβλήματος. Αντίθετα εκτιμούμε ότι υπάρχει μια σταθερή επιμονή της τουρκικής πλευράς σε μια λύση, που θα διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας επί της μελλοντικής τουρκοκυπριακής πολιτείας αλλά και δυνατότητα ελέγχου των εξελίξεων στις σήμερα ελεύθερες περιοχές δηλ. πάνω στην ελληνοκυπριακή πολιτεία».

    [03] Λίτινγκτον: Η Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια πριν ενταχθεί στην ΕΕ

    Η ένταξη κάθε ευρωπαϊκής χώρας στην ΕΕ είναι βασισμένη στην εκπλήρωση όρων και όχι σε χρονοδιαγράμματα, αναφέρει σε γραπτή απάντηση του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Ντέηβιντ Λίτινγκτον.

    Ο κ. Λίτινγκτον απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή Daniel Kawczynski o οποίος ζήτησε να ενημερωθεί ποιά είναι η πιθανότερη ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στη ΕΕ. Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια πριν ενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε.

    Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι η ένταξη της στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό της στόχο και την υποστηρίζουμε σ` αυτή της την προσπάθεια. Το ΗΒ εργάζεται σκληρά με άλλα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενθαρρύνει και ενισχύσει τη πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, κατέληξε.

    [04] Σε ανασχηματισμό θα προχωρήσει ο Πρόεδρος

    Στους σχεδιασμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια βρίσκεται επικείμενος ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Εγκυρες πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν μιλώντας στο ΚΥΠΕ ότι επίκειται ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.

    Οπως αναφέρθηκε, ο ανασχηματισμός αυτός θα είναι περιορισμένος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 March 2012 - 21:29:09 UTC