Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: Σε αδύναμη προεδρία επενδύει η Τουρκία
  • [02] Απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές
  • [03] Υπ. Εργασίας: Στόχος η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης
  • [04] Το συνδικαλιστικό κίνημα τιμά την Πρωτομαγιά

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: Σε αδύναμη προεδρία επενδύει η Τουρκία

    Η τουρκική διπλωματία επενδύει σε μια αδύναμη ή αποτυχημένη κυπριακή προεδρία και δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εστίες τεχνητής έντασης γύρω από την Κύπρο, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την ενάσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η τουρκική διπλωματία δεν έχει πάψει ποτέ να επιδιώκει την παγίωση των τετελεσμένων που επέφερε η τουρκική εισβολή του 1974, σημειώνει, δηλώνοντας, ωστόσο, πως «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» και αποκαλύπτει ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε προληπτικά διαβήματα και κινήσεις τόσο σε επίπεδο των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο των Ευρωπαίων εταίρων.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει και ένα «σαφές μήνυμα» προς την Αγκυρα. Δεν θα εμπλακούμε, δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, σε οποιονδήποτε ανώφελο διάλογο με την Τουρκία για το θέμα. Το ζήτημα αφορά αποκλειστικά και μόνο την ΕΕ και αγγίζει την καρδιά του συστήματος θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ. Επομένως, η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου από την Τουρκία είναι θέμα που αφορά πρωτίστως την Ενωση.

    Ερωτηθείς ως προς το διαχωρισμό του εθνικού προβλήματος από την Προεδρία και κατά πόσον θα μπορέσει η Κύπρος να ασκήσει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα προωθεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Ενωσης ως συνόλου, χωρίς κρυφή ατζέντα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα κρύψουμε κάτω από το χαλί το κυπριακό πρόβλημα και το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, που παραχωρήθηκε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της όγδοης επετείου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ενόψει της επικείμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην εκτίμηση πως και κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας είναι πιθανόν να χρειαστεί να επικεντρωθεί στη διαχείριση νέων κρίσεων στην ευρωζώνη.

    Εκτιμά, παράλληλα, ότι μια επιτυχής ενάσκηση της προεδρίας θα συμβάλει δυναμικά στην ενίσχυση της κρατικής οντότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρεται, επίσης, στη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία γίνεται η ανάληψη της Προεδρίας λόγω της οικονομικής κρίσης, στην οποία αποδίδει και πολιτικές παραμέτρους και σημειώνει ότι χρειάζεται αναθεώρηση των οικονομικών πολιτικών.

    Η Κυπριακή Προεδρία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προωθήσει στο μέτρο των δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων της, την κοινωνική σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά στο κόστος της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο προϋπολογισμός της είναι 61,7 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2011 – 2013 και καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων της προεδρεύουσας χώρας. Σε αυτό το ποσό, γύρω στα 28 εκ. ευρώ, αποτελούν τις δαπάνες για ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» και τη δημιουργία του Κέντρου Τύπου «Cypress» στη Λευκωσία και αν αυτές αφαιρεθούν, ο προϋπολογισμός για την Προεδρία είναι από τους μικρότερους σε σύγκριση με άλλες χώρες που προέδρευσαν.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εκφράζει την εκτίμηση ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μετά την ανεξαρτησία και ότι αποτελεί μια κατάκτηση ολόκληρου του λαού. Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνει, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εκσυγχρονισμού και παράγοντας επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, που χρειάζεται η χώρα για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    Ακολουθεί ολοκληρωμένη η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο ΚΥΠΕ

    Ερ: Την 1η Μαΐου συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ευρισκόμενος στο πηδάλιο της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπορείτε να προβείτε σε ένα απολογισμό του τι σημαίνει και συνεπάγεται για την Κύπρο η ένταξη σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο;

    Απ: Η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου 2004 αναμφίβολα αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας μετά την ανεξαρτησία. Αποτελεί, βεβαίως, μια κατάκτηση ολόκληρου του λαού μας, των διαδοχικών κυβερνήσεων, της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων, των εργαζομένων και των συντεχνιών τους, καθώς και ευρύτερα, της κοινωνίας των πολιτών. Ολοι μαζί, έχοντας και τη σημαντικότατη, πρέπει να τονίσω, στήριξη της Ελλάδας πετύχαμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ενωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εκσυγχρονισμού και παράγοντας επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, που χρειάζεται η χώρα μας για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ένα ιδιαίτερα ογκώδες κεκτημένο νόμων, κανονισμών και οδηγιών που μέσα από κοινές πολιτικές στοχεύουν στη δημιουργία καλύτερης ποιότητας ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ενωση όπως και κάθε άλλος οργανισμός, επηρεάζεται από συμφέροντα. Κι αυτά είναι τα συμφέροντα των κατά κανόνα των μεγαλυτέρων κρατών-μελών, που εκ των πραγμάτων εν πολλοίς καθορίζουν και τη γενικότερη στρατηγική κατεύθυνση των αποφάσεων της Ενωσης, ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο τώρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η ΕΕ και την προσπάθεια που καταβάλλουν ισχυρές χώρες να θέσουν τη δική τους ατζέντα και να προωθήσουν αποφάσεις, οι οποίες εξυπηρετούν τα στενά τους συμφέροντα. Τούτη την ώρα της κρίσης, αυτό που επιβάλλεται να γίνει δεν είναι η επιβολή πολιτικών των πλούσιων χωρών σε βάρος αυτών που έχουν προβλήματα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους με το λιγότερο κοινωνικό κόστος.

    Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο ειδικότερα, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου συνδέθηκε με την πεποίθηση ότι η προοπτική αυτή θα καταστεί καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας. Δυστυχώς, πρωτίστως ένεκα της τουρκικής αδιαλλαξίας, δεν έχουμε επιτύχει ακόμη την πολυπόθητη λύση, την οποία και η Ενωση ως σύνολο υποστηρίζει και επιδιώκει. Εμείς, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να καταστεί καταλύτης για επίτευξη λύσης. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει χωρίς διακρίσεις τις υποχρεώσεις της –πράγμα που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα- και ασφαλώς, η ένταξη στην ΕΕ να συνεχίσει να αποτελεί στόχο της πολιτικής της.

    Ερ: Πώς εκτιμάτε τη σημερινή κατάσταση, πέντε χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη;

    Απ: Η βαθιά κρίση που ταλανίζει την ευρωζώνη, πέραν των κύριων οικονομικών της χαρακτηριστικών, έχει κατά την άποψή μου και πολιτικές παραμέτρους. Η κρίση ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται στην κοινωνία και τους πολίτες από την εφαρμογή πολιτικών που στηρίζονται στην απόλυτη και ανελαστική δημοσιονομική πειθαρχία, στην αποθέωση της ελευθερίας της αγοράς και του ανταγωνισμού. Η έλλειψη ελέγχου οδήγησε στην αυθαιρεσία των λεγόμενων αγορών και η ευρωπαϊκή οικονομία έγινε έρμαιο στις ορέξεις των κερδοσκόπων. Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται για αντιμετώπιση της κρίσης, όχι απλώς αποδεικνύονται ανίκανες να επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά τα επιτείνουν. Με τις πολιτικές λιτότητας ξηλώνεται το κοινωνικό κράτος και καθηλώνεται η ανάπτυξη. Χρειάζεται αναθεώρηση των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται. Η οικονομία και η ανάπτυξη πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνία. Ο παραγόμενος πλούτος πρέπει να καταμερίζεται πιο δίκαια. Δεν μπορεί η προσέγγιση να είναι «κοινωνικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών». Αρχισε πλέον να γίνεται πεποίθηση σε αρκετές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι χρειάζονται δραστικές αλλαγές.

    Ερ: Ενα άλλο ορόσημο της ευρωπαϊκής ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας πλησιάζει ολοταχώς. Η ανάληψη της Προεδρίας την 1η Ιουλίου. Ενα από τα βασικά στοιχεία του κυπριακού χρώματος που επιχειρείται είναι "μια καλύτερη Ευρώπη". Ποιο είναι το περιεχόμενο που δίνετε σε αυτό και πόσο εφικτή είναι η υλοποίηση του συνθήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη, τις ανισορροπίες, το συσχετισμό δυνάμεων και τους προσανατολισμούς της ΕΕ;

    Απ: Η ανάληψη της Προεδρίας της Ενωσης αποτελεί θεσμική υποχρέωση κάθε κράτους μέλους. Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, η πρώτη από την ένταξή μας το 2004, είναι μια σημαντική ευκαιρία – πρόκληση για τη χώρα μας, αφού εκτιμώ πως μια επιτυχής ενάσκηση της προεδρίας θα συμβάλει δυναμικά στην ενίσχυση της κρατικής μας οντότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πράγματι, το Κεντρικό Μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου θα είναι «Προς μια Καλύτερη Ευρώπη». Μια Ευρώπη που να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες της και να διασφαλίζει τα κεκτημένα τους. Μια Ευρώπη που να είναι πιο κοντά στους πολίτες της. Αυτό το κεντρικό μήνυμα περικλείει δύο σημαντικές διαστάσεις μέσω των οποίων ακριβώς θα μεταδίδεται και το ιδιαίτερο πολιτικό χρώμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

    Αφενός θέλουμε να προωθήσουμε δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν την αρχή της Αλληλεγγύης και την Κοινωνική Συνοχή στην Ενωση. Ξέρετε, ένα χρόνο προηγουμένως, όταν τόνιζα πως η Ενωση θα πρέπει επιτέλους να συζητήσει σοβαρά και σε βάθος τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής, ορισμένοι εντός της χώρας περίπου μας χλεύαζαν, ισχυριζόμενοι ότι το πολιτικό πεδίο και οι δυναμικές εντός της ΕΕ δεν επιτρέπουν τέτοιες «αριστερίζουσες» προσεγγίσεις. Σήμερα, αφού έχουν διαπιστώσει όλοι τη ζημιά που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στον κοινωνικό ιστό των κρατών-μελών, σπεύδουν ακόμη και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής δεξιάς να μιλήσουν για την ανάγκη διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής. Εμείς, αταλάντευτα, θα προωθήσουμε, στο μέτρο των δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων μας, την κοινωνική σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή στην Ενωση. Ευελπιστώ πως στην προσπάθειά μας αυτή θα έχουμε τη στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αφετέρου, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα δώσει έμφαση στην αποτελεσματικότητα των ήδη κοινών πολιτικών της Ενωσης και πρωτίστως θα επιδιώξει τη λήψη μέτρων και δράσεων που θα προωθούν την ανάπτυξη, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα επωφελείται η κοινωνία. Είναι, λοιπόν, καιρός να υπάρξει ένας συγκερασμός πολιτικών και να αποφασιστεί ένα καταλληλότερο μείγμα πολιτικών μέτρων που θα περιορίζουν μεν στο ελάχιστο δυνατόν τις κρατικές σπατάλες, αλλά από την άλλη να στηρίζουν τις κρατικές αναπτυξιακές δαπάνες. Είναι καιρός να προωθηθεί μια κοινωνικά προσανατολισμένη ανάπτυξη και να στηριχθεί το κράτος πρόνοιας, το οποίο έχει αποδυναμωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Μόνο έτσι θα ξαναδημιουργήσουμε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Μόνο έτσι, κατά τη γνώμη μου, θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το μείζον κοινωνικοοικονομικό ζήτημα των ημερών, την ανεργία και δη την ανεργία των νέων.

    Ερ: Η Κύπρος αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ σε μια δύσκολη, καθοριστική για κάποιους συγκυρία. Οικονομική κρίση και προβληματισμοί για το μέλλον της ευρωζώνης καθορίζουν εν πολλοίς το εξάμηνο πέραν της επίσημης ημερήσιας διάταξης. Πιστεύετε ότι η Κύπρος με την περιορισμένη εμπειρία που διαθέτει μπορεί να χειριστεί τα ζητήματα επιτυχώς;

    Απ: Εχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρώτη φορά θα κληθούμε να ασκήσουμε την Προεδρία της Ενωσης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κινούμαστε πολύ προσεκτικά και σε στενή συνεργασία τόσο με τις υπόλοιπες χώρες του Τρίο Προεδρίας, δηλαδή την Πολωνία και τη Δανία, όσο και σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με τη Γραμματεία του Συμβουλίου, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ασφαλώς στενή συνεργασία θα υπάρχει και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετά που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει καταστεί ισότιμος συννομοθέτης μαζί με το Συμβούλιο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετικών φακέλων.

    Οντως, έχετε δίκαιο πως η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που ορίζεται ακριβώς από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των σοβαρών πιέσεων που δέχεται ιδιαίτερα η ζώνη του ευρώ. Η δική μου εκτίμηση, παρόλο που πραγματικά το αντεύχομαι, είναι πως και κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας είναι πιθανόν να χρειαστεί να επικεντρωθούμε στη διαχείριση νέων κρίσεων στην ευρωζώνη. Το Eurogroup βέβαια έχει μόνιμο Πρόεδρο, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Συνόδων Κορυφής της Ευρωζώνης, ως γνωστόν ο κ. Van Rompuy έχει επανεκλεγεί πρόσφατα στην προεδρία των Συνόδων αυτών. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα μετά από τρεις Προεδρίες που είναι μέλος του Eurogroup. Αυτό μας επιτρέπει να εργαστούμε ίσως αποτελεσματικότερα για τη σύζευξη των «17» και των «27», αφού η Κύπρος θα προεδρεύει του Συμβουλίου του ECOFIN. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε από κοινού με τον κ. Van Rompuy και το νέο Πρόεδρο του Eurogroup, με στόχο την κατά το δυνατόν καλύτερη διαχείριση οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων καταστάσεων.

    Ερ: Σε ό,τι αφορά την επίσημη ημερήσια διάταξη της Προεδρίας, τι περιλαμβάνει και ποια είναι η εκτίμηση αναφορικά με την "κληρονομημένη" ημερήσια διάταξη; Ποια ζητήματα θεωρείτε εσείς ως τα πιο σημαντικά ή και τα πιο δύσκολα. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο προβάλλεται ως ένα τέτοιο ζήτημα.

    Απ: Αν και δεν έχουμε καταλήξει στην οριστικοποίηση των προτεραιοτήτων μας -αυτό θα γίνει σε ένα περίπου μήνα, αφού αξιολογηθεί και ο βαθμός προώθησης των νομοθετικών φακέλων από την τρέχουσα Προεδρία της Δανίας- μπορώ να αναφέρω ότι η Προεδρία μας θα περιστραφεί γύρω από τέσσερεις βασικούς άξονες.

    Πρώτον, θα επιδιώξουμε την προώθηση πολιτικών δράσεων που καθιστούν την Ευρώπη πιο αποτελεσματική και βιώσιμη. Η θεματική αυτή ενότητα περιλαμβάνει κατά το πλείστον θέματα της λεγόμενης «κληρονομημένης ατζέντας». Ενα ζήτημα εξ αυτών που είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο και δυσκολότερο είναι, όπως σωστά επισημαίνετε, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 ή για να το πω πιο απλά, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την επόμενη επταετία. Αλλα κληρονομημένα ζητήματα υπό την ενότητα αυτή αποτελούν η αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, η Πολιτική Συνοχής, τα ζητήματα Ερευνας και Καινοτομίας, η Ενέργεια, η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», η Βιώσιμη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή. Δίνουμε, επίσης, προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ. Αυτό το ζήτημα αγγίζει ιδιαίτερα την Κύπρο, ως ένα κατεξοχήν μεσογειακό νησιωτικό κράτος μέλος.

    Δεύτερον, θα επιδιώξουμε μια πιο αποδοτική οικονομία και διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Η προσπάθειά μας θα επικεντρωθεί στη συνέχιση του έργου που άρχισε η Πολωνική και συνεχίζει σήμερα η Δανική Προεδρία. Πρόκειται ουσιαστικά για τα ζητήματα της νέας ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, την εφαρμογή της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, τις νομοθετικές προτάσεις για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την περαιτέρω εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και σε δράσεις που θα συμβάλουν άμεσα στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Η τρίτη προτεραιότητά μας περιλαμβάνει δράσεις που φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται το μείζον ζήτημα της απασχόλησης των νέων. Η δική μας προσπάθεια θα είναι να δώσουμε ένα εφαρμόσιμο περιεχόμενο στο εύηχο αυτό σύνθημα. Περαιτέρω, περιλαμβάνουμε υπό την ενότητα αυτή ένα άλλο μεγάλο θέμα που αγγίζει ιδιαίτερα και την Κύπρο, αυτό του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Ευελπιστούμε πως παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται στο όλο θέμα, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα και με το στόχο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Τέλος, προσανατολιζόμαστε όπως η τέταρτη προτεραιότητά μας σχετίζεται με την ενδυνάμωση της Ευρώπης στον κόσμο, συνδράμοντας ώστε η Ενωση να έρθει πιο κοντά στους γείτονές της, προωθώντας την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Μέσα από αυτή την ενότητα θα δώσουμε έμφαση στη νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, υπό το φως και των σημαντικών πολιτικών ανακατατάξεων στη νότια ακτή της Μεσογείου. Περαιτέρω, επιθυμούμε να συνεχίσουμε την πολιτική διεύρυνσης της Ενωσης δίδοντας ώθηση στις ήδη προχωρημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας καθώς και στην προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα στις περιπτώσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Ερ: Ευρωπαϊκή προεδρία σημαίνει ρόλος «έντιμου διαμεσολαβητή» και αυτό συνεπάγεται διαχωρισμό εθνικών επιδιώξεων από την άσκηση της προεδρίας. Η κυπριακή ιδιομορφία, το άλυτο δηλαδή κυπριακό πρόβλημα, πώς μπορεί να επηρεάσει και πώς μπορεί να γίνει εφικτός ο διαχωρισμός;

    Απ: Η πιο σίγουρη και καταστροφική προσέγγιση για κάθε Προεδρία του Συμβουλίου είναι η προώθηση οποιωνδήποτε αμιγώς εθνικών επιδιώξεων και προτεραιοτήτων. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει, και το έχω κάνει και εγώ προσωπικά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι μια καθώς πρέπει Ευρωπαϊκή Προεδρία, που θα προωθεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Ενωσης ως συνόλου. Εχουμε σίγουρα σημαντικά αιτήματα που αναμένουμε να ικανοποιηθούν, π.χ. κατά τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, αλλά χωρίς κρυφή ατζέντα και δίχως να έχουμε έντονες «κόκκινες γραμμές» επί σειρά νομοθετικών φακέλων που θα κληθούμε να διαχειριστούμε εκ μέρους του Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ανταποκριθούμε με επάρκεια και επιτυχία στον πολιτικά ευαίσθητο ρόλο του προεδρεύοντος. Είναι ένας θεσμικός ρόλος που απαιτεί την ανάληψη διαμεσολάβησης, για την εξεύρεση κοινών θέσεων και συμβιβασμών εντός του Συμβουλίου με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον της Ενωσης. Στη βάση αυτών των κοινών θέσεων, η Προεδρία διαπραγματεύεται εξ ονόματος του Συμβουλίου το κλείσιμο των νομοθετικών φακέλων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το έτερο συννομοθετικό θεσμικό όργανο της Ενωσης.

    Αυτός ο ρόλος του προεδρεύοντος, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα κρύψουμε κάτω από το χαλί το κυπριακό πρόβλημα και το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής της πατρίδας μας. Είμαι βέβαιος ότι η αναχρονιστική διαίρεση της χώρας μας εξ αντικειμένου είναι παρούσα και προβάλλεται ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα, η φιλοξενία των πολλών υπουργικών και τεχνοκρατικών συναντήσεων που θα λάβουν χώρα στην Κύπρο και δη στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» της Λευκωσίας, της μοναδικής μοιρασμένης πρωτεύσας της Ενωμένης Ευρώπης, συνιστά από μόνη της ισχυρό μήνυμα.

    Ερ: Η Τουρκία απειλεί ανοικτά με μια σειρά μέτρων, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους υπό άλλη ονομασία. Η Κύπρος έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη υλοποίηση των απειλών της Τουρκίας που πιθανόν να έχουν διπλό στόχο: τη δημιουργία νέων τελεσμένων και την αποτυχία της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ;

    Απ: Η τουρκική διπλωματία δεν έχει πάψει ποτέ να επιδιώκει την παγίωση των τετελεσμένων που επέφερε η τουρκική εισβολή του 1974. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Παρακολουθούμε στενά τις πολιτικο-διπλωματικές κινήσεις της Αγκυρας και ήδη προβαίνουμε σε προληπτικά διαβήματα και κινήσεις τόσο σε επίπεδο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και προς τους εταίρους μας. Βεβαίως, εντός της Ενωσης οι εταίροι μας τηρούνται συνεχώς ενήμεροι για τις ανησυχητικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τα θεσμικά όργανα και τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στάση αρχών που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο πρέπει να πω, υπέρ της ενότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Θα συμφωνήσω πάντως μαζί σας ότι η τουρκική διπλωματία επενδύει σε μια αδύναμη ή αποτυχημένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου και δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εστίες τεχνητής έντασης γύρω από την Κύπρο, με στόχο τον αποπροσανατολισμό μας από την ενάσκηση της ευρωπαϊκής Προεδρίας. Θέλω να δώσω και ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα. Η ΕΕ έχει δώσει με σαφήνεια μέσω των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, μια ξεκάθαρη απάντηση στις τουρκικές απειλές και μεθοδεύσεις γύρω από το ζήτημα της Κυπριακής Προεδρίας. Οσον αφορά εμάς, δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε οποιονδήποτε ανώφελο διάλογο με την Τουρκία για το θέμα. Το ζήτημα αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ενωση και αγγίζει την καρδιά, θα έλεγα, του συστήματος θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ. Επομένως, η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου από την Τουρκία είναι θέμα που αφορά πρωτίστως την Ενωση και στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι η συνεχιζόμενη ρητορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Προεδρία μόνο την ίδια εκθέτει και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην ήδη λαβωμένη ενταξιακή της πορεία.

    Ερ: Ποιο είναι το συνολικό οικονομικό κόστος της προεδρίας και τι συνεπάγεται για τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου εν μέσω των δύσκολων συνθηκών λόγω της οικονομικής κρίσης;

    Απ: Ο προϋπολογισμός της Προεδρίας είναι στα 61,7 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2011 – 2013 και καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων της προεδρεύουσας χώρας. Σε αυτό το ποσό, γύρω στα 28 εκ. ευρώ, αποτελούν τις δαπάνες για ανακαίνιση του Συνεδριακού κέντρου «Φιλοξενία» και τη δημιουργία του Κέντρου Τύπου «Cypress» στη Λευκωσία. Πρόκειται για μια επένδυση που θα αξιοποιηθεί και στο μέλλον για τις συνεδριακές ανάγκες της χώρας. Η όλη Κυπριακή Προεδρία βέβαια είναι μια επένδυση για την Κύπρο εάν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που θα προκύψουν. Τώρα, εάν αφαιρέσει κανείς το κόστος του Συνεδριακού, ο προϋπολογισμός για την Προεδρία είναι από τους μικρότερους σε σύγκριση με άλλες χώρες που προέδρευσαν. Αντιλαμβάνεστε ότι ο προϋπολογισμός της Προεδρίας θα καλύψει δαπάνες από τις οποίες θα επωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας, όπως φιλοξενία και διοργάνωση των συνεδρίων και των διασκέψεων. Στην Κύπρο θα διοργανώσουμε 15 περίπου άτυπα Συμβούλια Υπουργών και άλλες 180 τόσες συναντήσεις υψηλών αξιωματούχων, τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων, που μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις πολιτισμού, επικοινωνίας και δημοσιότητας απορροφούν μαζί με τις λειτουργικές δαπάνες διακίνησης και εκπροσώπησης, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της Προεδρίας.

    Ερ: Ποια είναι η εκτίμησή σας ως προς το βαθμό προετοιμασίας αλλά και επάρκειας όλων όσοι θα κληθούν να χειριστούν τα θέματα προεδρίας σε διάφορα επίπεδα;

    Απ: Είμαι αρκετά ικανοποιημένος από το βαθμό προετοιμασίας της δημόσιας υπηρεσίας. Εχουμε ξεκινήσει έγκαιρα τις προετοιμασίες, οι οποίες έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο εξάμηνο, όπως είναι βέβαια φυσικό. Εχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα πάμε καλά. Εχουν γίνει πάρα πολλά, τόσο από οργανωτικής όσο και από πλευράς περιεχομένου και επικοινωνιακής στρατηγικής. Αυτά που απομένουν είναι γνωστά και προγραμματισμένα και συνεπώς ελεγχόμενα. Υπάρχουν και άλλα ακόμη που πρέπει να γίνουν στη βάση ενός σοβαρού προγραμματισμού. Ολόκληρη η δημόσια υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση, τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες, στις οποίες θα κτυπά η καρδιά της Προεδρίας μας. Εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα χωρίς να επαναπαυόμαστε. Εχουν επιλεγεί τα κατάλληλα πρόσωπα που θα προεδρεύσουν των διαφόρων ομάδων εργασίας, έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στο έργο-πρόκληση που τους έχει ανατεθεί. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η προετοιμασία μας βαίνει καλώς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε εξαρχής. Την 1η Ιουλίου η Κύπρος θα είναι πανέτοιμη να αναλάβει την ιστορική αυτή πρόκληση. Το ψηλό βαθμό ετοιμότητάς μας, αναγνωρίζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη τόσο της Γραμματείας του Συμβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, που πρόσφατα επισκέφτηκαν την Κύπρο.

    Ερ: Στην προεδρία εμπλέκονται και άλλοι θεσμοί, όπως π.χ. το Κοινοβούλιο. Υπάρχει συντονισμός; Έχουν γίνει επαφές ή συναντήσεις ή προβλέπεται να γίνουν με τον Πρόεδρο της Βουλής ειδικά για το χειρισμό πολιτικών ζητημάτων;

    Απ: Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, η Προεδρία του Συμβουλίου αφορά κατά κύριο λόγο τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Το Συμβούλιο απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ενωσης. Δεν θα πρέπει επίσης να συγχύζουμε το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύστημα λήψης αποφάσεων της ΕΕ από τον αναβαθμισμένο όντως, ρόλο που απέκτησε μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Οταν θα διαπραγματευόμαστε εκ μέρους του Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποί μας θα είναι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυπριακής Κυβέρνησης και οι τεχνοκράτες των Υπουργείων μας όπως συμβαίνει με όλες τις προεδρεύουσες χώρες.

    Βέβαια, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει ένα αυξημένο ρόλο να διαδραματίσει κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας μια και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο αριθμό σημαντικών συναντήσεων των εθνικών κοινοβουλίων της Ενωσης, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θα εμπλακεί και στις επισκέψεις των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Γνωρίζω ότι η Βουλή προετοιμάζεται πυρετωδώς για να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτές τις υποχρεώσεις. Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις για να πετύχει αυτή η συλλογική εθνική προσπάθεια.

    Από πλευράς μου τηρούμαι ενήμερος των προετοιμασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, κατόπιν δικών μου οδηγιών, έχει εγκαταστήσει ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας τόσο σε πολιτικό επίπεδο με τον Πρόεδρο της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όσο και με τους λειτουργούς της Βουλής που έχουν επιφορτιστεί με το έργο υλοποίησης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του Σώματος στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

    Ερ: Κατά το εξάμηνο της κυπριακής προεδρίας θα συντρέχει και η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2013 στην Κύπρο. Πώς μπορεί να γίνει διαχωρισμός των δύο ώστε να μην επηρεαστεί η επιτυχής έκβαση της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ;

    Απ: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν πρόκειται για κυπριακό φαινόμενο. Εχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν σε χώρες που ασκούσαν ακόμη την Προεδρία του Συμβουλίου, όπως για παράδειγμα στην Πολωνία. Υπήρχαν χώρες που τις παραμονές της ανάληψης της Προεδρίας τους, διενήργησαν εθνικές εκλογές, όπως συνέβη με την περίπτωση της τρέχουσας Δανικής Προεδρίας.

    Επομένως, από θεσμικής πλευράς δεν θα πρέπει να ανησυχούμε. Η Κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την ανάληψη της Προεδρίας και η προεκλογική περίοδος δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή μας Προεδρία. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήθελα να απευθύνω μια προσωπική έκκληση σε όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους ή εν δυνάμει υποψηφίους για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Να αφήσουν εκτός των προεκλογικών αντιπαραθέσεων το ζήτημα της ευρωπαϊκής μας προεδρίας. Νομίζω ότι εύκολα μπορεί να αντιληφθούν όλοι ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικό, για την επιτυχή έκβαση του οποίου έχουμε υποχρέωση όλοι, από την Κυβέρνηση μέχρι την αντιπολίτευση, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, να εργαστούμε αθόρυβα και συναινετικά, αναδεικνύοντας τις αρετές του τόπου μας και του λαού μας. Επαναλαμβάνω εν κατακλείδι πως η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για την Ενωση ως σύνολο όσο και για την Κύπρο μας ιδιαίτερα, αφού θα εμπεδώσει την εθνική μας κυριαρχία και την κρατική μας οντότητα, καθώς και την εικόνα μας ως σοβαρής, σύγχρονης και υπεύθυνης δημοκρατικής κοινωνίας, τόσο εντός του ευρωπαϊκού χώρου όσο και διεθνώς.

    [02] Απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές

    Οι απειλές της Τουρκίας δεν πρόκειται να μας λυγίσουν, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνοντας παράλληλα ότι αν η Τουρκία αλλάξει ρότα και βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, έχει και η ίδια να κερδίσει από την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κίνηση της Αγκυρας να εκδώσει άδειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που παραβιάζουν πέντε οικόπεδα της κατοχυρωμένης μέσω διακρατικών συμφωνιών κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παραβιάζουν και την ελληνική ΑΟΖ.

    «Θέλω να καταδικάσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες στοχεύουν να θέσουν εμπόδια στη Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για φυσικό αέριο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι μια χώρα, η οποία λειτουργεί παράξενα, θα έλεγα. Ενώ γνωρίζει ότι οι απειλές δεν πρόκειται να μας λυγίσουν -και δηλώνω ότι δεν θα μας λυγίσουν οι απειλές- από την άλλη δείχνει να μην κατανοεί και το δικό της συμφέρον σε αυτήν την περίπτωση».

    [03] Υπ. Εργασίας: Στόχος η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι κεντρικός στόχος των ενεργειών της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, που είναι και ο δρόμος για τη μείωση της ανεργίας.

    Σε χαιρετισμό της στην Πρωτομαγιάτικη Εκδήλωση της ΠΕΟ, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει και εφαρμόσει σειρά αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από ξένους οίκους να αποδεικνύουν ότι έχουμε θετικές προοπτικές μπροστά μας».

    Η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση εργάζεται συλλογικά και μεθοδικά έτσι που σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα αυτών των προοπτικών».

    Στο χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «μια από τις κεντρικές μας θέσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης ήταν η δέσμευση για εκσυγχρονισμό του συστήματος εργασιακών σχέσεων, μια δέσμευση την οποία υλοποιήσαμε με δύο νομοσχέδια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Βουλής και με τα οποία ενισχύουμε ουσιαστικά το δικαίωμα της οργάνωσης και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης».

    [04] Το συνδικαλιστικό κίνημα τιμά την Πρωτομαγιά

    Tο Συνδικαλιστικό Κίνημα της Κύπρου συνεχίζει τις εκδηλώσεις τιμής για την εργατική Πρωτομαγιά, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα παραστεί στην εκδήλωση της ΠΕΟ, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Πάμπης Κυρίτσης, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-IS Mehmet Seyis.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα καταθέσει επίσης στεφάνι στο μνημείο των αφανών ηρώων ης Εργατικής Τάξης.

    Θα ακολουθήσει πορεία από το οίκημα της ΠΕΟ προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 May 2012 - 9:29:10 UTC