Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος απορρίπτει αναφορές Ορφανίδη περί πολιτικών παρεμβάσεων
  • [02] Απαραίτητη ως όρος επιβίωσης η ενότητα, δηλώνει ο ΥΠΑΜ
  • [03] Υπ. Εργασίας: Στόχος η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης

  • [01] Ο Πρόεδρος απορρίπτει αναφορές Ορφανίδη περί πολιτικών παρεμβάσεων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε τις αναφορές του απερχόμενου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη περί πολιτικών παρεμβάσεων από κύκλους του Προεδρικού για χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου προκειμένου να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας.

    Σε δηλώσεις του μετά την εκδήλωση της ΠΕΟ για την Εργατική Πρωτομαγιά ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι «δεν έγινε καμιά πολιτική παρέμβαση», επικρίνοντας τον Αθανάσιο Ορφανίδη ότι προσπαθεί να φορτώσει τη δική του ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον οποιονδήποτε άλλον.

    «Οι ευθύνες του κ. Ορφανίδη για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα είναι ασήκωτες», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και κατηγόρησε τον απερχόμενο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ότι ήθελε «να επιβάλει και πολιτική και τη θέληση του στον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», κάτι που δεν επέτρεψε, όπως είπε.

    [02] Απαραίτητη ως όρος επιβίωσης η ενότητα, δηλώνει ο ΥΠΑΜ

    Η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι απαραίτητη ως όρος επιβίωσης, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων Περιστερωνοπηγιωτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα.

    «Τριανταοκτώ χρόνια μετά και το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο», είπε και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν καθηλωθεί». Ο Υπουργός ανέφερε πως η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό «η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι από μόνη της αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου».

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι «η Τουρκία αντί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης προκαλεί και απειλεί με σχέδια Β και Γ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Κύπρος θα ασκήσει μια υπεύθυνη προεδρία με στόχο να προωθήσουμε δημιουργικά τις πολιτικές της ΕΕ στους διάφορους τομείς».

    [03] Υπ. Εργασίας: Στόχος η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους τόνισε ότι κεντρικός στόχος των ενεργειών της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, που είναι και ο δρόμος για τη μείωση της ανεργίας.

    Σε χαιρετισμό της στην Πρωτομαγιάτικη Εκδήλωση της ΠΕΟ, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει και εφαρμόσει σειρά αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου και το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από ξένους οίκους να αποδεικνύουν ότι έχουμε θετικές προοπτικές μπροστά μας».

    Η κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση εργάζεται συλλογικά και μεθοδικά έτσι που σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα αυτών των προοπτικών».

    Στο χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «μια από τις κεντρικές μας θέσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης ήταν η δέσμευση για εκσυγχρονισμό του συστήματος εργασιακών σχέσεων, μια δέσμευση την οποία υλοποιήσαμε με δύο νομοσχέδια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Βουλής και με τα οποία ενισχύουμε ουσιαστικά το δικαίωμα της οργάνωσης και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 May 2012 - 11:29:11 UTC