Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Δεν θα περάσει η πολιτική της Αγκυρας
  • [02] Στην τουρκική ηγεσία θα θέσει τις απειλές ο Σιουλτς
  • [03] Στην Κύπρο η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΑ
  • [04] Η ευζωία των παιδιών, προτεραιότητα του Υπ. Εργασίας

  • [01] Εκπρόσωπος: Δεν θα περάσει η πολιτική της Αγκυρας

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την πολιτική των κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, μετά από το ετήσιο μνημόσυνο του Νίκου Νικολαϊδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι μια προσπάθεια να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνες και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχει ήδη ανακαλύψει στα όρια της ΑΟΖ της Δημοκρατίας, η Τουρκία εξακοντίζει απειλές, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο καταγγέλλει την Τουρκία και, ταυτόχρονα, με προσεκτικές και στοχευμένες ενέργειες οχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση των ερευνών και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Η διεθνής κοινότητα, συνέχισε, εξακολουθεί να στηρίζει την Κύπρο και το διεθνές δίκαιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι τουρκικές απειλές θα επηρεάσουν κάποιες εταιρείες, είπε ότι αυτό δεν έχει διαφανεί από το ενδιαφέρον που έχει επιδειχτεί κατά το δεύτερο γύρο δανειοδοτήσεων. Η πολιτική της Τουρκίας να εκφοβίσει, να εκβιάσει και να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή δεν περνά, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

    Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να αποφασίζουν για τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα τους. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπουλια όσο και με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο μεταφέροντας την αλληλεγγύη της Κύπρου και ευχήθηκε -όπως είπε- να βγει η χώρα το συντομότερο και με τον καλύτερο τρόπο από την κρίση.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις που έχουν τεθεί προς την ΕΕ. Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή διάταγμα που έχει εγκριθεί για την στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων προκειμένου να επιτευχτεί το σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, εγχείρημα τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την οικονομία.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι παρακολουθείται στενά η υλοποίηση του προϋπολογισμού ούτως ώστε με το τέλος της χρονιάς να έχουν ικανοποιηθεί οι στόχοι που τέθηκαν από την αρχή. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει και νέα παρέμβαση, είπε ότι αν κριθεί αναγκαίο η Κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα. Είπε ακόμη ότι σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα υπάρχει καθημερινή επικοινωνία του Υπουργού Οικονομικών με το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, είπε, εντοπίζονται οι καλύτεροι τρόποι για να στηριχτεί το τραπεζικό σύστημα. Ασφαλώς, κατέληξε, οι πρώτοι που θα πρέπει να ενεργούν για να μπορέσουν οι τράπεζες να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις είναι οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών.

    Οσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τον ίδιο ως ένα από τους πιθανούς υποψηφίους που θα μπορούσε να στηρίξει το ΑΚΕΛ ενόψει προεδρικών εκλογών. Είμαστε σε μια εποχή, είπε, που ευδοκιμεί η σεναριολογια και η ονοματολογία γύρω από τις προεδρικές εκλογές. Το κάθε κόμμα, όπως και το δικό του, συμπλήρωσε, έχει τις δικές του διαδικασίες και όσα περισσότερα λέγονται στη σεναριολογία μάλλον σύγχυση δημιουργούν παρά διευκολύνουν τα πράγματα.

    [02] Στην τουρκική ηγεσία θα θέσει τις απειλές ο Σιουλτς

    Οι απειλές είναι το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε και δεν έχουν κανέναν νόημα, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές κατά των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τις προσεχείς συναντήσεις του στην Τουρκία.

    Οι δηλώσεις του κ. Σουλτς έγιναν μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην εξοχική του κατοικία στο Κελλάκι Λεμεσού, όπου συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με κυρίαρχο την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

    Οπως είπε ο Μάρτιν Σουλτς, «η συνάντηση μου με τον Πρόεδρο ήταν θαυμάσια, στη βάση και της φιλίας μας που αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και είμαι περήφανος να αποκαλώ τον εαυτό μου φίλο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναν άνθρωπο που θαυμάζω πολύ».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σουλτς είπε πως πριν προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά θα πρέπει να συζητήσει το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ σημείωσε πως διαβλέπει το τελευταίο διάστημα μια αλλαγή κλίματος από πλευράς Τουρκίας, κάτι το οποίο θα θέσει στην προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Μαΐου επίσκεψη του σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

    [03] Στην Κύπρο η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΕΟΑ

    Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας Claude France Arnould θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο από τις 21 μέχρι τις 23 Μαΐου 2012, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Αμυνας, κατά την παραμονή της στην Κύπρο η κ. Arnould θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Αμυνας για θέματα που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, καθώς και την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης της θα έχει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πέτρο Ευτυχίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Η ευζωία των παιδιών, προτεραιότητα του Υπ. Εργασίας

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε την Κυριακή ότι «πολλά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο, τόσο σε νομικό και θεσμικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των καθημερινών πρακτικών και διαδικασιών», ενώ ανέφερε ότι η προώθηση της ευζωίας των παιδιών εντάσσεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου στα πλαίσια της άσκησης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο.

    Σε χαιρετισμό της στο Φεστιβάλ Παιδιού που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Λουβαρά η Υπουργός Εργασίας, σημείωσε, ωστόσο, ότι «πολλά χρειάζεται, ακόμη, να γίνουν μέχρι να κατορθώσουμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά φιλική προς τα παιδιά κοινωνία, μέσα από την εμπέδωση του σεβασμού των δικαιωμάτων τους».

    Για να μπορέσει, πρόσθεσε, η οικογένεια να συνεχίσει τον πολλαπλό ρόλο της και ιδιαίτερα να συνεχίσει να προασπίζεται των δικαιωμάτων των παιδιών, πρέπει να έχει την άμεση αρωγή του κράτους, δηλαδή μιας σύγχρονης πολιτικής, η οποία να στηρίζει την οικογένεια και να της δίνει τα εφόδια να αντέχει στις προκλήσεις της εποχής.

    Είναι για αυτό, είπε η κ. Χαραλάμπους, «που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει στους πρωταρχικούς στόχους του πολιτικές και προγράμματα, τα οποία με βάση σχετικές νομοθεσίες αποσκοπούν στην προάσπιση πρώτιστα των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα στην οικογένεια του».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 May 2012 - 11:38:22 UTC