Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 27/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Πληροφορίες ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης προβάλλονται σήμερα ως κύριο θέμα στις εφημερίδες. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης πληροφορίες ότι έχουν αναγνωριστεί άτομα που εμπλέκονται στις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, την επίσκεψη Ελλαδιτών δικηγόρων και την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Σουδανικών Αερογραμμών που προσγειώθηκε αργά χθες βράδυ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όπου ανεφοδιάστηκε και αναχώρησε για το Λονδίνο.

    "Ο Αγών" προβάλλει τις δηλώσεις του Β' Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Σοφοκλή Χατζηγιάννη ότι πλην των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας οι υπόλοιποι δημιουργούν προβλήματα στο κόμμα και ότι πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και σημειώνει ότι οι Υπουργοί θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο να πάρει θέση. Αναφέρει ότι η Αστυνομία παρέδωσε πολύ σημαντικά στοιχεία για τις δολοφονίες των δύο νέων από τους Τούρκους στον ιατροδικαστή κ. Βανέζη και ότι έρευνες βάσει τεκμηρίων διεξάγει και η ΟΥΝΦΙΣΥΠ, που θα ετοιμάσει πόρισμα.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και χειρίζεται μόνος το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Γράφει ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι Κύπρου και Ελλάδας συμφώνησαν στις μεθοδεύσεις που θα ακολουθήσουν για παρουσίαση σε διεθνή βήματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη Δερύνεια. Σε σχόλιό της χαρακτηρίζει σημαντική εξέλιξη την απόφαση των δικηγορικών συλλόγων Κύπρου και Ελλάδας να ιδρύσουν μόνιμη επιτροπή για παρακολούθηση του Κυπριακού και για καταγγελία των τελευταίων στυγερών εγκλημάτων των κατοχικών δυνάμεων.

    "Η Μάχη" προβάλλει τη διαβεβαίωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δε θα επιβληθεί οποιαδήποτε επιπρόσθετη φορολογία το 1996 και αν χρειαστεί ενίσχυση το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, αυτό θα γίνει την επόμενη χρονιά. Δημοσιεύει δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ με την οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να χαράξουν ένα όριο πέρα από το οποίο θα δηλώνεται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση δεν έχει νόημα και διερωτήθηκε τί διάλογος μπορεί να γίνει όταν ο Ντενκτάς δηλώνει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

    Η "Σημερινή" υποστηρίζει ότι Τούρκος από την Πύλα είναι ανάμεσα στους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος σύμφωνα με θετικές πληροφορίες της, έχει αναγνωριστεί από Πυλιώτες που ήταν την ημέρα εκείνη στην αντικατοχική πορεία. Γράφει ότι το Λονδίνο δεν αποκλείει οποιασδήποτε μορφής διαδικασία συνομιλιών, ακόμη και τύπου Ντέιτον που ευνοούν οι Αμερικανοί. Σημειώνει επίσης ότι οι Αγγλοαμερικανοί ανησυχούν για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Αστυνομία κατέχει τα ονόματα τεσσάρων Τ/Κ που περιλαμβάνονται στους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ και ότι τώρα καταβάλλεται προσπάθεια αναγνώρισης και των υπολοίπων. Προβάλλει δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου δεν υφίσταται θέμα απολύσεων από ξενοδοχεία. Γράφει ότι υπάρχει αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές και ότι τέσσερις βαρυποινίτες κατάδικοι προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στις Φυλακές αντιδρώντας στην απομόνωση που τους επιβλήθηκε μετά που κτύπησαν Ιρακινούς την περασμένη Πέμπτη.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει δήλωση στην εφημερίδα του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη ότι αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει φάκελο με καταπελτικά στοιχεία τόσο για τη δολοφονία των δύο νέων και τα γεγονότα στη Δερύνεια όσο και για τη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναδημοσιεύει άρθρο του πρώην Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Σειραδάκη, από τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", στο οποίο υποστηρίζει ότι μόνο σύγχυση, προβλήματα και κινδύνους δημιουργεί το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και δεν πρόσθεσε τόποτε στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα.

    Η "Cyprus Mail" γράφει ότι οι κυπριακές αρχές έδωσαν χθες άδεια στο αεροσκάφος των Σουδανικών Αερογραμμών στο οποίο σημειώθηκε αεροπειρατεία να προσγειωθεί στη Λάρνακα για ανεφοδιασμό και ότι ο κυβερνήτης αντιλήφθηκε ότι οι αεροπειρατές θα ζητούσαν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Γράφει ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία της Λεμεσού. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Tuesday, 27 August 1996 - 4:10:41