Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 7/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το Κυπριακό, η εξαγγελία από τον Σπύρο Κυπριανού της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές του 1998, η διερεύνηση των περιπτώσεων θανάτων στο ψυχιατρείο και η καταγγελία Βρετανίδας εναντίον Κυπρίου φορέα του AIDS ότι εν γνώσει του της μετέδωσε την ανίατη ασθένεια είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε τις παραιτήσεις τριών Υπουργών του, τις οποίες υπέβαλαν ύστερα από τις δηλώσεις του Β' Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Σοφοκλή Χατζηγιάννη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επιστολές παραίτησης υπέβαλαν οι Υπουργοί Παιδείας, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών τις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να παραλάβει λέγοντας ότι δεν αποφάσισε αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό ή αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Σε άλλη στήλη γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ανακοίνωσε χθες ότι θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 1998 διότι πιστεύει πως έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στον τόπο.

    Η "Αλήθεια" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι οι ισχυρισμοί Βρετανίδας, που αργοπεθαίνει σε κλινική από AIDS, ότι της το μετέδωσε εν γνώσει του Κύπριος φορέας, συγκλονίζει τη βρετανική κοινή γνώμη κι ότι η βρετανική Αστυνομία προτίθεται να ζητήσει την έκδοσή του. Προβάλλει φωτοτυπίες με φωτογραφίες από βρετανικές εφημερίδες και γράφει ότι απεσταλμένοι τους έρχονται στην Κύπρο για έρευνες. Γράφει ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκομ Ρίφκιντ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της χώρας του για τα πρόσφατα επεισόδια στη Δερύνεια και ζητά την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    "Η Μάχη" προβάλλει ως κύριο θέμα τις έρευνες της Αστυνομίας για εξακρίβωση των πραγματικών αιτίων για τους θανάτους τριών ασθενών στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Οι αντιφατικές μαρτυρίες των εμπλεκομένων τροφίμων, γράφει, "τρέλαναν" τους ανακριτές και κατέστησαν δυσκολότερη τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κατά πόσον πρόκειται περι αυτοκτονιών ή δολοφονιών από άλλο τρόφιμο με στραγγαλισμό. Προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν υπάρχουν Ε/Κ που θα παίξουν το παιγνίδι του Ραούφ Ντενκτάς, να αποδείξει ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν ειρηνικά Ε/Κ και Τ/Κ.

    "Η Σημερινή" αναφέρεται στην εξαγγελία του κ. Κυπριανού να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, το 1998, και γράφει ότι στο ΔΗΚΟ υποβόσκει αντιπαράθεση σχετικά με απόφαση Σώματος του κόμματος να μην τροποποιηθεί το καταστατικό, που δίνει το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας μόνο στον Πρόεδρο του κόμματος. Γράφει ότι όπως προκύπτει από δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την Ε/κ πλευρά ορόσημο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αποτελεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδό του γράφει ότι οι Βρετανοί δραστηριοποιούνται εντονότερα σε διάφορα επίπεδα και βολιδοσκοπούν κατά πόσον, μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια, διαφοροποιήθηκαν οι θέσεις μας για την επιδιωκόμενη λύση. Ετοιμάζονται και για πρωτοβουλιακές ενέργειες προς Αθήνα και Αγκυρα, προσθέτει. Γράφει ότι Τ/Κ που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές, πριν τα επεισόδια της Δερύνειας, πήγαν χθες στο Γραφείο Εργασίας στη Λάρνακα με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και ζήτησαν ανεργιακό επίδομα, αλλά τους λέχθηκε ότι αυτό δίνεται μόνο σε περιπτώσεις ατόμων που δε βρίσκουν εργασία και τους υποδείχθηκε ότι κενές θέσεις υπάρχουν.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει την εκδήλωση 42 Ε/κ οργανώσεων χθες βράδυ στη Λευκωσία που έστειλε, όπως γράφει, μήνυμα ειρήνης προς τους Τ/Κ σε απάντηση στα τελευταία παραληρήματα μίσους ενάντια τον κοινό αγώνα Ε/Κ και Τ/Κ που είναι, όπως διακηρύχθηκε, όχι στον πόλεμο-ναί στην ειρήνη και μια κοινή πατρίδα. Γράφει ότι πίσω από τα παράνομα στοιχήματα που παίζονται στην Κύπρο βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα κι ότι μετά την προχθεσινή επιχείρηση για κατάσχεση παράνομων συσκευών στοιχημάτων δεν έγινε καμιά σύλληψη.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου ότι όπως και στο Ιράκ πρέπει να επιβληθούν και κατά της Τουρκίας κυρώσεις γιατί συνεχίζει να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Προβάλλει επίσης δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση ανησυχεί πως η κρίση στο Ιράκ πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό. (ΚΥΠΕ ΑΠ/ΑΧΡ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 7 September 1996 - 14:00:41