Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 11/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η αποκάλυψη της ταυτότητας δύο από τους υπόπτους για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, η επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου στην Κύπρο και η δολοφονία του κουρδικής καταγωγής στρατιώτη στην Αχερίτου απασχολούν το σημερινό Τύπο. Προβάλλονται επίσης η συνάντηση Κληρίδη-Κυπριανού, οι συζητήσεις γύρω από τις προεδρικές εκλογές και η νέα επιχείρηση της Αστυνομίας για πάταξη των παράνομων στοιχημάτων.

    "Ο Αγών" γράφει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος σύλληψης των δύο δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού αφού έχουν αναγνωρισθεί, και είναι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας του ψευδοκράτους, Κενάν Ακίν, και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων της παράνομης αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος, Ερντάλ Εμανέτ. Προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΔΗΣΥ Δ. Συλλούρη ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν ο Πρόεδρος Κληρίδης υποβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές αφού το ΔΗΚΟ θα έχει να λύσει το θέμα της παραμονής των Υπουργών του στην κυβέρνηση.

    "Η Αλήθεια" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο Ακίν και ο Εμανέτ είναι οι δύο δράστες της δολοφονίας του Σ. Σολωμού, παρουσιάζοντας φωτογραφίες και άλλα στοιχεία. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου, που βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για επαφές, επιδιώκει κοινή ή έστω ξεχωριστή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη για αποκλιμάκωση της έντασης.

    "Η Μάχη" αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έστειλε και χθες μηνύματα αποκλιμάκωσης της έντασης και όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντήσει στις προσκλήσεις Ντεντκάς και των Τούρκων. Γράφει ότι Κληρίδης και Κυπριανού δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα στη συγκυβέρνηση αφού και οι δύο εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύμματος όσον αφορά τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι αξιωματικός του Κουρδικού Απελευθερωτικου Στρατού του ΡΚΚ είναι ξάδελφος του κουρδικής καταγωγής στρατιώτη που δολοφονήθηκε στην Αχερίτου. Αλλού αναφέρεται στην προσπάθεια των Τούρκων να προωθήσουν τις θέσεις τους στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών και στους νέους τραμπουκισμούς νεαρών Τ/Κ και εποίκων, όπως γράφει, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, μετά την κηδεία του στρατιώτη που δολοφονήθηκε στην Αχερίτου.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία επεσήμανε με έλεγχο που διενήργησε σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, φορολογικά συστήματα που νοσούν, ανεπάρκειες σε νομοθεσίες και πολυέξοδες παρατυπίες. Αλλού αναφέρεται σε νέα αιφνιδιαστική αλλά και επεισοδιακή, όπως την περιγράφει, επιχείρηση της Αστυνομίας για πάταξη των παράνομων στοιχημάτων, σκυλοδρομιών και ιπποδρομιών μέσω δορυφόρου από την Αγγλία.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν περισσότερο τις ευθύνες τους, υπογραμμίζοντας ότι η τήρηση των ίσων αποστάσεων δεν είναι η σωστή πολιτική όταν ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι δύο εθνοφρουροί βρέθηκαν στα πρόθυρα αυτοκτονίας και τρίτος υπέστη κάταγμα σπονδύλου από βάναυση κακομεταχείριση αξιωματικών.

    Η "Cyprus Mail" γράφει ότι υπέρ της υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών τάσσεται ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης σημειώνοντας όμως ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει την υποστήριξη όλης της πολιτικής ηγεσίας. Αλλού γράφει ότι με γραπτή δήλωσή της η ΠΕΟ διαψεύδει ισχυρισμούς του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για κακομεταχείριση Τ/Κ εργατών που εργοδοτούνται από Ε/Κ στις ελέυθερες περιοχές.

    Η "Financial Mirror" προβάλλει το προτεινόμενο πρόγραμμα από το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου για ενίσχυση της κεφαλαιουχικής του βάσης. Αλλού γράφει ότι η ρωσσική τράπεζα ΜΕΝΑΤΕΠ που εγκαινίασε την πρώτη της υπεράκτια τραπεζική μονάδα στην Κύπρο σχεδιάζει να διεισδύσει στην υπεράκτια αγορά. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 11 September 1996 - 13:58:09