Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 12/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η απόδραση δύο υποδίκων με τη βοήθεια ομογενών συνεργατών τους αποτελεί την κύρια είδηση των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου, και οι δηλώσεις του Γ. Εισαγγελέα για το φόνο του Σολωμού καθώς και η δημοσιογραφική διάσκεψη των Προέδρων του ΔΗΣΥ και του ΚΕΔ.

    "Ο Αγών" με τίτλο "Αδοξο Τέλος" γράφει ότι τέσσερις Ισραηλινοί, δύο από αυτούς φυγόδικοι, που διέφυγαν χθες το πρωί στα κατεχόμενα παραδόθηκαν αργά το βράδυ στις αρχές της Δημοκρατίας και σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον Δικαστηρίου. Η αστυνομία ανακάλυψε όπλα, σφαίρες και ναρκωτικά σε χώρους στο λιμάνι Λεμεσού που ήταν καμουφλαρισμένα σε κιβώτιο ταχυτήτων αυτοκινήτου που βρισκόταν σε ξύλινο κιβώτιο.

    "Η Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις Μαρκίδη για το φόνο του Σολωμού ότι στοιχειοθετείται υπόθεση φόνου εκ προμελέτης εναντίον του λεγόμενου υπουργού γεωργίας του ψευδοκράτους και δύο άλλων "αξιωματούχων" του κατοχικού καθεστώτος. Θα γίνει εισήγηση εκ μέρους του Γ. Εισαγγελέα όπως όλα τα στοιχεία κατατεθούν στον ΟΗΕ. Αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον κατοχικό ηγέτη με την οποία απορρίπτει ως αχρείαστη και αναποτελεσματική υπό τις περιστάσεις και το κλίμα που επικρατεί οποιαδήποτε συνάντησή του με τον Ντενκτάς.

    "Η Μάχη" γράφει ότι ο αποχωρών Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φάνος Επιιφανίου θα αναφερθεί σήμερα κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και θα παρουσιάσει τις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου ενόψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Επικρατέστερος για τη θέση του Προέδρου του ΚΕΒΕ είναι ο νυν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Βασίλης Ρολόγης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τίθεται θέμα πολιτικών ευθυνών και παραλείψεων για το Ραούφ Ντενκτάς σε σχέση με τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού, αλλά δεν υπάρχει θέμα για τον Ντενκτάς ως συνομιλητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    "Η Σημερινή" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση ότι επιβάλλεται η ένταξη της Κύπρου στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και η διασύνδεση με το ΝΑΤΟ ενόψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Εκκληση προς τις δύο πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση έκανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης για την κατάσταση στην Κύπρο και ανέφερε ότι τα ΗΕ διερευνούν ακόμη το επεισόδιο στην Αχερίτου.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ούτε απευθείας συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς ούτε κοινή δήλωση των δύο ανδρών για εκτόνωση της κρίσης είναι δυνατή στο παρόν στάδιο γιατί δεν έχει βρεθεί το κοινό έδαφος και θεωρείται ότι η κοινή δήλωση δε θα είναι πειστική σε αυτό το στάδιο. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε στην τελετή εγκαινίων της Κεντρικής Τράπεζας ότι οι ανησυχίες για τη φιλευθεροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του χρηματοοικονομικού τομέα είναι αδικαιολόγητες.

    "Η Χαραυγή" προβάλλει την έκκληση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς τον Αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπριλ όπως οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ ασκήσουν την επιρροή τους και πιέσουν την Αγκυρα και τον Ντενκτάς για προώθηση λύσης του Κυπριακού. Αναφέρεται σε "σκάνδαλο ολκής" στη βιομηχανική περιοχή Αγίου Αθανασίου όπου χώρος που προοριζόταν για δημόσιες υπηρεσίες παραχωρήθηκε σε ιδιώτη για εγκατάσταση της επιχείρησής του.

    H "Cyprus Mail" γράφει ότι αναλύσεις του θαλάσσιου νερού στην περιοχή Λεμεσού απέδειξαν ότι δεν περιέχει εντεροβακτηρίδια που πιθανόν να είναι η αιτία για την επιδημία της μηνιγγίτιδας. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΔ Γιώργου Βασιλείου σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ότι Κληρίδης και Ντενκτάς θα πρέπει να εκδώσουν κοινή δήλωση για μείωση της έντασης στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Thursday, 12 September 1996 - 12:00:13