Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας κι ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα σχετικά με διαδόσεις για δημιουργία "θερμού επεισοδίου" εκ μέρους των Τούρκων και αλλα θέματα που αφορούν αυτή την υπόθεση αποτελούν το κυρίαρχο θέμα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Δεν θα μείνουμε απαθείς" γράφει ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος σε αυστηρή προειδοποίηση προς την ΟΥΝΦΙΣΥΠ σημειώνει ότι τυχόν νέα δολοφονία εθνοφρουρού από τις κατοχικές δυνάμεις θα αντιμετωπιστεί με τον ανάλογο τρόπο από την ΕΦ. Ο "Α" γράφει επίσης ότι μέλη της Κίνησης για τη στράτευση των γυναικών θα διεκδικήσουν την υποχρεωτική στράτευση στα 18.

    Η "Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις Κληρίδη στο ΡΙΚ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τις φήμες περί πρόκλησης θερμού επεισοδίου από τους Τούρκους κι ότι όλα εξετάζονται και αξιολογούνται με ψυχραιμία και λαμβάνονται μέτρα όταν πρέπει. Αναφέρει ότι ψήφισμα καταπέλτης αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα προβλέπει το πάγωμα όλων των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Αγκυρα.

    "Η Μάχη" στο πωτοσέλιδό της γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού φαίνεται να προωθεί την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, επικεφαλής ενός λαϊκού μετώπου ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ-ΚΕΔ που θα συμπηχθεί προς διεκδίκηση των προεδρικών εκλογών του 1998. Γράφει ότι ανάδοχος της Αναστασίας, του νεογέννητου κοριτσιού του ήρωα Τάσου Ισαάκ, που γεννήθηκε, χθες θα είναι η ελληνική κυβέρνηση.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί επιδίδονται σε άγριο παρασκήνιο πιέσεων με στόχο την αναστολή των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς και τη ματαίωση της ανατροπής του ισοζυγίου δυνάμεων προς όφελος των Ε/Κ. Παράλληλα ασκούνται και πιέσεις προς τη Ρωσία, προσθέτει. Γράφει ότι δύο εκατομμύρια λίρες θα στοιχίζει κάθε χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου αν την κατασκευή αναλάβει ο χαμηλότερος Κύπριος προσφοροδότης.

    "Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη σχετικά με διαδόσεις για "θερμό επεισόδιο" και γράφει ότι μετά από μηνύματα ανησυχίας που διαβίβασαν οι ΗΠΑ προς όλες τις πλευρές έπεσαν οι τόνοι και υπήρξε σχετική αποκλιμάκωση. Παραθέτει δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει πρόθεση ούτε για επεισόδια, ούτε και για προέλαση. Γράφει ότι "άφαντος" είναι ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόμπερτ Ντίλον, ο οποίος ανέλαβε τη διερεύνηση της τύχης των πέντε αγνοουμένων αμερικανικής υπηκοότητας και είχε φτάσει, όπως γράφει, κοντά σε ομαδικούς τάφους αλλά οι Τούρκοι δε συνεργάστηκαν στην εκταφή των λειψάνων.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έθεσε τέρμα στην πρόωρη προεδρολογία και στους ψιθύρους που φέρουν το ΑΚΕΛ να διεξάγει μυστικές διαβουλεύσεις με υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές του 1998. Προβάλλει δήλωση του Προέδρου του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας Κίκη Λαζαρίδη ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην οικονομία μας δεν είναι ενθαρρυντικές.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δημοσίευμα κουρδικής εφημερίδας που γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς επέρριψε την ευθύνη στην Ε/κ πλευρά για το θάνατο στις 8 Σεπτεμβρίου ακόμη ενός άλλου στρατιώτη κουρδικής καταγωγής στα κατεχόμενα. Γράφει ότι θα εκταφούν τα πτώματα των δύο τροφίμων του Ψυχιατρείου που άλλος τρόφιμος ομολόγησε ότι τους στραγγάλισε για διενέργεια νέας νεκροψίας, αφού η πρώτη αναφερόταν σε αυτοκτονίες.

    Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες βρίσκονται στο στάδιο των αρχικών συζητήσεων με διεθνή οργανισμό για να εισάξουν και στην Κύπρο κάρτα ηλεκτρονικού χρήματος που θα αντικαταστήσει τα μετρητά. Γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα είχε κέρδη 18,2 εκατομμυρίων λιρών το πρώτο εξάμηνο του 1996 κι ότι θα δοθεί προμέρισμα 8% στους μετόχους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 18 September 1996 - 9:39:48