Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 22/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Oι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα για ανάδειξη νέας Βουλής, οι δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Η Ελλάδα στις κάλπες" γράφει ότι οκτώμισυ εκατομμύρια Ελληνες ψηφίζουν σήμερα για κυβέρνηση του 21ου αιώνα. Δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ο οποίος δηλώνει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχεται πιέσεις για να παρακαθήσει σε συνομιλίες χωρίς να υπάρξει κοινό έδαφος στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην προχθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ασκείται κριτική στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητείται να μην αλλάξουν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Γράφει ότι μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου η Πάφος θα ζει στους ρυθμούς της όπερας του Βέρντι "Οθέλλος", η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε χθες βράδυ.

    "Η Μάχη" κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο "Κυβέρνηση 10 αστέρων ετοιμάζει ο Κληρίδης". Υποστηρίζει ότι οριστικοποιήθηκε το σχήμα που θα δώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν, όπως γράφει, άτομα πέραν των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά, σημειώνει, παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Γράφει ότι ο Δήμος Στροβόλου ανακήρυξε τον διάσημο Ελληνα τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα επίτιμο δημότη Στροβόλου.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι στις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην έδρα του ΟΗΕ, όπου αναχωρεί σήμερα, θα προσπαθήσει να πείσει για την ανάγκη να στραφούν όλοι οι μεσολαβητές προς την κατεύθυνση της Αγκυρας. Γράφει ότι μαθητής σε Λύκειο της Λεμεσού έχει προσβληθεί από κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας που θεωρείται πολύ σοβαρή ασθένεια και εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του "Αποφασιστική αγγλική παρέμβαση εν εξελίξει" και γράφει ότι αυτή θα εκδηλωθεί στο Κυπριακό πολύ σύντομα. Προοίμιό της, προσθέτει, αποτελούν οι συνεχείς αθόρυβες επαφές του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με παράγοντες των δύο πλευρών και γράφει ότι ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος θα δώσει νέες εναλλακτικές προτάσεις. Γράφει ότι οι ανακριτικές αρχές της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ εξασφάλισαν ανεξάρτητη γραπτή μαρτυρία ότι ένας από τους δολοφόνους είναι ο Μεχμέτ Ασλάν, πρόεδρος των "Γκρίζων Λύκων" στο ψευδοκράτος.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, κι ότι δείχνουν καθαρά πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να πιέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ενώ, από την άλλη πιέζουν τους παράγοντες που ασκούν πίεση στην Αγκυρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δηλώσεις Μάτση σε τηλεοπτικό κανάλι, για ενδεχόμενο αναβολής των προεδρικών εκλογών κι η διόρθωσή τους αργότερα, αναζωπύρωσαν ενδοκομματική διαμάχη στον ΔΗΣΥ, γράφει.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΗΠΑ που προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να μη διακόψει σχέσεις με την Τουρκία, εξαιτίας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου. Παραθέτει τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ στη θέση των ΗΠΑ και γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης θα τη σχολιάσει σήμερα, πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο για την έδρα του ΟΗΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα προβλέπουν νίκη του ΠΑΣΟΚ, με διαφορά τουλάχιστον τριών εκατοστιαίων μονάδων. Γράφει ότι οι αλλοδαποί εργάτες στην Κύπρο έφθασαν στις 50 χιλιάδες, από τους οποίους οι 20 με 25 χιλιάδες είναι παράνομοι. (ΚΥΠΕ ΑΠ/ΜΑ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 22 September 1996 - 9:10:39