Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 11/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με ειδήσεις και ρεπορτάζ οι εφημερίδες προβάλλουν τις συνέπειες του σεισμού και των μετασεισμικών δονήσεων, αλλά και τις ζημιές που προκάλεσε η χθεσινή χαλαζοθύελλα. Αναφέρονται επίσης στην επίσκεψη του Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ και τις προγραμματικές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού για το Κυπριακό.

    "Ο Αγών" αναφέρει ότι ο Βρετανός αντιπρόσωπος στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνι φθάνει την Κυριακή για εξαήμερες εντατικές εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Γράφει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 350 μετασεισμικές δονήσεις ή μια δόνηση κάθε τρία λεπτά και αναφέρει ότι ενώ η Πάφος προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές από τα πλήγματα του εγκέλαδου, έπληξε την πόλη χαλάζι μεγέθους καρυδιού. Σημειώνει ότι λόγω των σφοδρών ανέμων και βροχών παρουσιάστηκαν προβλήματα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    "Η Αλήθεια" σημειώνει ότι και η Φινλανδία διόρισε απεσταλμένο στο Κυπριακό, τον Τέστο Καλέβι Σόρσα. Αναφέρει ότι το Γραφείο Προγραμματισμού εκτιμά ότι οι προοπτικές για την οικονομία για το 1997 διαγράφονται ενθαρρυντικές και ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3,5%. Γράφει ότι στον πανικό που δημιούργησε η έντονη φημολογία για επικείμενο σεισμό προστέθηκαν οι βροχές, οι χαλαζοθύελλες, οι πλημμύρες και οι διακοπές ρεύματος.

    "Η Μάχη" αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού σημειώνει ότι επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας, και ότι η συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσία θα συνεχιστεί. Προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Σερ Ντέιβιντ δε μεταφέρει σχέδιο για το Κυπριακό και ότι η επίσκεψη Ντενκτάς στη Γερμανία ήταν ιδιωτικής φύσεως.

    "Η Σημερινή" προβάλλει πληροφορίες ότι στην Αγκυρα ο Σερ Ντέιβιντ συναντήθηκε με στρατιωτικό με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, αφού μετά τους Αμερικανούς και οι Βρετανοί αναγνωρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοί αποτελούν το κλειδί. Καταγγέλει ότι ο Γιώργος Χριστοφή που πέθανε στο Νοσοκομείο Λεμεσού μετά το σεισμό εγχειρίστηκε για αφαίρεση όγκου και ότι οι συγγενείς του ζήτησαν τη διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας για να αποδοθούν ευθύνες.

    "Ο Φιλελεύθερος" σημειώνει ότι άμεση και σκληρή ήταν χθες η απάντηση Λευκωσίας και Αθήνας στα τουρκικά σχόλια ότι οι ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης" αυξάνουν την ένταση και ότι περιείχαν το στοιχείο της επίθεσης. Γράφει ότι η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής αρνήθηκε να εξετάσει αίτημα του Υπουργείου Αμυνας για αποδέσμευση κονδυλίων διότι δεν ακολουθήθηκε η ισχύουσα διαδικασία ενημέρωσης. Για την επίσεψη Χάνεϊ προβάλλει πληροφορίες ότι θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία του πάρε-δώσε για την εξεύρεση κοινού εδάφους.

    "Η Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του Βρετανού Υπατου Αρμοστή μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι η χώρα του δε χαρακτηρίζει οποιαδήποτε πτυχή του Κυπριακού ως καθοριστική και ότι ο Σερ Ντέιβιντ δε θα επικεντρώσει την προσοχή του στο θέμα της ασφάλειας. Αναφέρει ότι μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό αποφασίστηκε η υποβολή σχεδίου για ανάπλαση της πλατείας Τροόδους.

    H "Cyprus Mail" γράφει ότι σε συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής αναφέρθηκε ότι 40 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των κακών υπηρεσιών από τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων και ότι τα περισσότερα συμβάντα οφείλονται στην καθυστερημένη ανταπόκριση. Αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμποταν Μιλόσεβιτς θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    H "Cyprus Weekly" προβάλλει έκθεση της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την οποία επικρίνει την Τουρκία για τη συμπεριφορά της στην Κύπρο και τονίζει ότι εάν η Αγκυρα επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Ενωση πρέπει να βελτιωθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε στη Βόννη ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος εάν οι Ε/Κ ενταχθούν στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Friday, 11 October 1996 - 3:24:42