Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 25/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η απαντητική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον T/K ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το διπλό χθεσινό χαστούκι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της Τουρκίας αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    "Ο Αγών" αναφέρεται στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου υπό τον τίτλο "Διπλό ευρωπαϊκό χαστούκι στην Τουρκία". Με το πρώτο, σημειώνει, αποφάσισε να παγώσει τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, ενώ με το δεύτερο ψήφισμα, τονίζει, η Ολομέλεια καταδίκασε διά βοής την Αγκυρα για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τις δυνάμεις κατοχής. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι ζημιές στην Πάφο από την πρόσφατη θεομηνία ανέρχονται σε έξι εκατομμύρια λίρες.

    Η "Αλήθεια" γράφει για τις αποφάσεις της Ευρωβουλής. Επισημαίνει ότι στο καταδικαστικό ψήφισμα για τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή ζητείται από την Αγκυρα να σεβαστεί τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ εξαρτώνται και από την πολιτική της στο Κυπριακό. Για τις δημοτικές εκλογές, γράφει ότι το ΑΚΕΛ επέλεξε για τη Λευκωσία το νυν Δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα της αναφέρεται σε πληροφορίες που, όπως γράφει κατέχει η Αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες έχουν δοθεί οδηγίες στα κατοχικά στρατεύματα να πυροβολούν στο "ψαχνό", ενόψει της κυνηγετικής περιόδου. Οι Τράπεζες, αναφέρει άλλη είδηση, μελετούν τη δημιουργία ενός καταλόγου "μαύρης λίστας" για όσους κατ' εξακολούθηση εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα αναφέρεται σε "σάλο από τις φρουρές των πολιτικών", για ποσά που κυμαίνονται γύρω στα 1.200.000 λίρες για τη φύλαξή τους και για τεράστιο αριθμό αστυνομικών που απασχολείται με αυτό το καθήκον. Φιλοξενεί και δηλώσεις και διαψεύσεις από την Αστυνομία και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Για την επιστολή Κληρίδη προς τον Ντενκτάς, επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορεί ευθέως τον κατοχικό ηγέτη για τις πρόσφατες δολοφονίες στη γραμμή αντιπαράταξης.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η απάντηση Κληρίδη είναι γραμμένη με "ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα και σε ψυχρό ύφος" κι αναφέρει ότι δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου, αλλά κατηγορεί τον Ντενκτάς για τους φόνους. Γράφει ότι ο παρασκηνιακός κύκλος επαφών του Προέδρου Κληρίδη για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) έκλεισε χθες. Αν κριθεί σκόπιμο, προσθέτει, μέχρι και προεδρικό διάγγελμα θα υπάρξει για αποτροπή ταξικής αναμέτρησης. Νέο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου από τη Βρετανία, γράφει, αφού χρεωκόπησε κι ο ταξιδιωτικός οργανισμός "Pan-Atlas".

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Απαράδεκτη ισοπέδωση" γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε χθες "το λιγότερο απαράδεκτη" προσπάθεια μερίδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης να παρουσιάσουν το θέμα της φρούρησης πολιτικών προσώπων από τη μια και την επιτήρηση κακοποιών στοιχείων από την άλλη. Προβάλλει τη δήλωση Φεϊσέλ, σε χθεσινοβραδινή δικοινοτική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας για τη μέρα του ΟΗΕ, ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν μαζί.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αντιδρώντας στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, αποφάσισε να παγώσει την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τη χώρα αυτή. Ομόφωνα η Βουλή έδωσε χθες στους 18χρονους δικαίωμα να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές, γράφει.

    H "Cyprus Weekly" προβάλλει κι αυτή πρωτοσέλιδα το διπλό χαστούκι της Ευρώπης στην Τουρκία και την εκ νέου εισήγηση του Προέδρου Κληρίδη στον κατοχικό ηγέτη για αποστρατικοποίηση. Γράφει ότι ο στρατιωτικός διάλογος για μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης θα αρχίσει την ερχόμενη βδομάδα. Προβάλλει τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των οδηγών αστικών ταξί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας για αιτήματά τους. (ΚΥΠΕ ΚΚ/ΑΠ/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Friday, 25 October 1996 - 3:24:40