Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 24/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι επαφές του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και οι διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές απασχολούν το σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρονται, επίσης, στο Κυπριακό, καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο "Αγών" γράφει ότι άγνωστα πρόσωπα διατύπωσαν απειλές κατά της ζωής του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού σε επιστολή με την υπογραφή "βομβιστές". Η υπόθεση διερευνάται από την Αστυνομία. Γράφει, επίσης, ότι οι Τούρκοι συνέχισαν και χθες την κατασκευή οχυρωματικών έργων στα Λύμπια που περιλαμβάνουν νέα πολυβολεία και τουλάχιστον τρία νέα φυλάκια, χωρίς να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

Η "Αλήθεια" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη σε ημερίδα του ΔΗΣΥ ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη των νέων συνεργασιών και ισορροπιών δυνάμεως στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Γράφει, επίσης, ότι ο Τ/Κ κοινοτάρχης της Πύλας δήλωσε ότι εξστρεμιστικά στοιχεία παροτρύνουν τους άνεργους Τ/Κ του χωριού να δημιουργήσουν επεισόδια, ώστε να πάψουν οι Ε/Κ να παρουσίαζουν την Πύλα ως παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων.

"Η Μάχη" γράφει ότι το ΑΚΕΛ τοποθέτησε τοποτηρητές, έμμισθα πρόσωπα, σε όλα τα ψηφοδέλτιά του για τις δημοτικές εκλογές, με στόχο να επιτηρούν τη δράση των δημοτικών συμβούλων που θα εκλεγούν. Γράφει, επίσης, ότι οι Νέοι Ορίζοντες θα υποστηρίξουν ανεξάρτητους υποψηφίους σε έναν από τους εννέα Δήμους των κατεχομένων αφού διαφωνούν με τη συμφωνία των κοινοβουλευτικών κομμάτων για μη διεξαγωγή εκλογών στους κατεχόμενους Δήμους.

"Τα Νέα" αναφέρονται σε καταγγελίες υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων ότι τοποθετήθηκαν τοποτηρητές στην Αρχή που αντλούν δύναμη και εξουσία από το Δ.Σ. με σκοπό την υποταγή στο Συμβούλιο. Γράφει, επίσης, ότι η 13χρονη μαθήτρια Μαρία Κώστα Νικολάου πέθανε ξαφνικά χθες το απόγευμα όταν έχασε τις αισθήσεις της ενώ παρακολουθούσε άλλα παιδιά να γυμνάζονται.

Η "Σημερινή" γράφει ότι η Κύπρος αποκτά μαχητικά αεροσκάφη τύπου "Μιράζ- 2000" κι επιθετικά ρωσικά ελικόπτερα, αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα S-300 και μονάδα ευέλικτης ανταπόδοσης, ενώ προβλέπεται και η απόκτηση αεροσκάφους τύπου Αιγουακς (AWACS) και αεροσκαφών ανεφοδιασμού στον αέρα. Αναφέρει, επίσης, ότι η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου απέρριψε πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ να δικαιούνται οι καθηγητές να διδάσκουν ορισμένες ώρες σε μη μαθητές τους και να φορολογείται το εισόδημά τους.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές και σημειώνει ότι, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα δρομολογηθούν κινητοποιήσεις εντός των κομμάτων με πιθανότητα αμφισβήτησης ηγετικών στελεχών, στα οποία θα "φορτωθεί" η ευθύνη για τυχόν αποτυχίες. Γράφει, επίσης, ότι ενοποιούνται κι εκσυγχρονίζονται οι συντάξεις όλων των 30.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων και έχει ήδη ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο για μελέτη.

"Η Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο συνέδριο της ΕΔΟΝ ότι υπάρχει κίνδυνος παγίωσης των διχοτομικών δεδομένων προς όφελος της Αγκυρας και τόνισε ότι επειγόμαστε για λύση. Εξάλλου, αποκλειστικές πληροφορίες της "Χ" φέρουν τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Μπίτι να αποσύρεται από τη θέση του, που αποτελεί συνέχεια του υποβαθμισμένου ρόλου των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Η "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη ότι στο δρόμο προς την ΕΕ υπάρχουν πολλά εμπόδια, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αλλαγές στην Ευρώπη παρουσιάζουν νέες ελπιδοφόρες προοπτικές. Αναφέρει, ακόμη, ότι ο Ελληνας Ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος και η Γερμανίδα βουλευτής Σοφία Ανασταστίου επισκέφθηκαν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Sunday, 24 November 1996 - 8:24:41