Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 23/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου και τα εντάλματα σύλληψης εναντίον έξι ατόμων για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ προβάλλονται στο σημερινό Τύπο. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με το Κυπριακό, το θέμα του μικρού κοριτσιού και τους περιορισμούς που επιβάλλει το ψευδοκράτος στη δασκάλα Ελένη Φωκά.

Ο "Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου ότι Ελλάδα και Κύπρος προχωρούν σε ολοκλήρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος σύμφωνα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας που απαιτούνται. Στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες για την τοποθέτηση βελονιών ραψίματος στο σώμα του 26-μήνου κοριτσιού μετά από 43 καταθέσεις που πήρε η αστυνομία ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι εκ πρώτης όψεως η ενέργεια αυτή θεωρείται εγκληματική.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον έξι ατόμων (τέσσερις έποικοι και δύο Τ/Κ) που θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και ήδη έχει ζητηθεί η βοήθεια της Ιντερπόλ για τη σύλληψή τους. Αναφέρει ότι η τιμή των καυσίμων πιθανόν να αυξηθεί αφού οι τιμές διεθνώς του αργού πετρελαίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν και η τελευταία αγορά που έγινε από την Κύπρο εκτιμάται στα 23.26 δολάρια Αμερικής το βαρέλι. Τελική απόφαση για το θέμα αναμένεται να ληφθεί τον Ιανουάριο.

Η "Μάχη" αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Κούσιου, υποψηφίου δημάρχου για το Δήμο Στροβόλου, και του Ιωσήφ Χατζηιωσήφ για ανεύρεση κοινής συνισταμένης χωρίς όμως αποτέλεσμα ενώ αποπέμπονται οριστικά η Σοφία Γιωργαλλά και ο Σίμος Τσέλεπος. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν χθες οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για την Αυτόματη Τιμαρριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) κατά την οποία τόνισαν την αντίθεσή τους στην αχρήστευση ή και αλλαγή στο θεσμό της ΑΤΑ.

Η "Σημερινή" προβάλλει τη δήλωση Τσοχατζόπουλου ότι θα δημιουργηθούν στην Εθνική Φρουρά νέα στρατιωτικά τμήματα παρόμοια με αυτά που διαθέτει η Ελλάδα και ότι η Κύπρος θα αποτελεί βάση άμυνας του Ελληνισμού. Ο Ελληνας Υπουργός συζητά τα καινούργια εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και της Κύπρου, το στρατιωτικό διάλογο και την χρησιμοποίηση νέων οπλικών συστημάτων. Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματική πηγή που εκτιμά ότι οι Αγγλοαμερικανοί ετοιμάζουν πακέτο δελεαστικών προτάσεων προς την Τουρκία με αντάλλαγμα την συνεργασία της στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρει ότι πολύ σύντομα Ελλάδα και Κύπρος θα υπογράψουν πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας σε μια προσπάθεια ανατροπής των εντυπώσεων ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου επενεργεί σε βάρος της κρατικής οντότητας της Κύπρου. Ο Κυβερντητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ευνοεί μια διαδικασία τύπου Ντέιτον για λύση του Κυπριακού και τάσσεται εναντίον της υποβολής ολοκληρωμένου σχεδίου συμφωνίας προτού προκύψει κάτι χειροπιαστό από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες ή τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Η "Χαραυγή" προβάλλει το χθεσινό συνέδριο της ΕΔΟΝ με κεντρικό σύνθημα "Πάντα μπροστά, πάντα αριστερά" κατά το οποίο τονίστηκε η σημασία της επαναπροσέγγισης, που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΔΟΝ. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν ότι θα διεκδικήσουν τις θέσεις δημοτικών συμβούλων στους κατεχόμενους Δήμους με κοινό συνδυασμό ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Ο ΔΗΣΥ θα έχει 31 έδρες, το ΑΚΕΛ 30, το ΔΗΚΟ 15, η ΕΔΕΚ 7 και το ΕΔ 5.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε στη δασκάλα Ελένη Φωκά να επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές γιατί δεν έχει λεγόμενη "ταυτότητα" του ψευδοκράτους. Επικαλείται πηγές που δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η Φωκά "πέταξε" την "ταυτότητα" του καθεστώτος που είχε. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ ότι η Κύπρος είναι η μόνη υποψήφια για ένταξη χώρα που πληροί τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Saturday, 23 November 1996 - 2:52:55