Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 26/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η υποβολή των υποψηφιοτήτων για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, η επιστολή Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τα χρέη που αντιμετωπίζει το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου καθώς και η μετάβαση στο Λονδίνο του υπεύθυνου του ΤΑΕ για το θέμα του Ανδρέα Ονουφρίου, είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" γράφει ότι με την εμμονή τον "ανταρτών" των κομμάτων, Ιωσήφ Χατζηϊωσήφ, Σοφία Γεωργαλλά και Σίμο Τσιέλεπο να διεκδικήσουν το αξίωμα του δημάρχου, άρχισε από χθες η αντίστροφη μέτρηση για τις Δημοτικές εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου. Ο "Α" αναφέρει επίσης ότι οι ψυχολόγοι, τη βοήθεια των οποίων επικαλέσθηκε η Αστυνομία, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ότι το πρόσωπο που τοποθέτησε τις βελόνες ραψίματος στο σώμα του κοριτσιού πιθανό να έχει σχέση με σατανικές πράξεις ή μαύρη μαγεία.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι συνολικά 79 υποψήφιοι δήμαρχοι, δηλαδή 64 για τους δήμους των ελεύθερων περιοχών και 15 για τους κατεχόμενους δήμους, διεκδικούν τη θέση του δημάρχου σε 33 δήμους σ'ολόκληρη την Κύπρο. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, οι υποψήφιοι στο Παραλίμνι, Αγία Νάπα, Λεύκαρα, Λευκόνοικο, Ακανθού, Κερύνεια, Λάπηθο θα ανακηρυχθούν σήμερα μια και είναι χωρίς ανθυποψήφιους. Η "Α" γράφει επίσης ότι χρέη 19,5 εκ. Λιρών έχουν συσσωρευθεί στο ΡΙΚ και αυτά θα αυξάνονται μέχρι 5 εκ. το χρόνο αν δεν αυξηθούν τα έσοδα του ιδρύματος και μειωθούν οι δαπάνες του.

Η "Μάχη" στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ναθαναήλ Παπαγεωργίου, μετέβη στο Λονδίνο για επαφές με αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιαρντ για να γίνει κατορθωτή η σύλληψη του καταζητούμενου Ανδρέα Ονουφρίου. Η "Μ" γράφει ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί δίωρη στάση εργασίας από το νοσηλευτικό προσωπικό στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και στα γενικά νοσοκομεία Λευκωσίας, Παραλιμνίου και Λάρνακας, αφού όπως υποστηρίζουν, δεν τηρήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για επίλυση των προβλημάτων τους.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, στη νέα επιστολή του προς τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, προτείνει συζήτηση των μέτρων εμπιστοσύνης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν αποφάσισε αν θα απαντήσει ακόμη στην επιστολή. Η "Σ" αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, σε απάντηση σε δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει από τη δημοκρατική Ελλάδα αλλά από τη στρατοκρατική Τουρκία.

Ο "Φιλελεύθερος" αποκαλύπτει έκθεση της Πολιτικής Επιτροπής της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αναφέρει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να προκαλέσει μείζονα κρίση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας αλλά και της ΕΕ με την Ελλάδα. Η έκθεση θα συζητηθεί στην ολομέλεια της ΔΕΕ στο Παρίσι. Ο "Φ" γράφει επίσης ότι στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης θα συσσωρευθούν έσοδα 120-130 εκ. λιρών αν εγκριθεί η αύξηση της εισφοράς για την άμυνα από τη Βουλή. Γράφει επίσης ότι γονείς παιδιών σε σχολείο απαγορεύουν σε παιδάκι, φορέα του AIDS, να πηγαίνει σχολείο.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι το θέμα της υπογραφής αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου, κάτι που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, παραμένει ανοικτό για προβληματισμό. Η "Χ" γράφει επίσης ότι δημοσίευμα για σχέδιο διάλυσης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) και τη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα τουρισμού προκάλεσε αναστάτωση αλλά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μελετά αλλαγή του καθεστώτος του ΚΟΤ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Γιαννάκη Κασουλίδη ότι βρίσκεται ακόμη στο προσκήνιο η αναμενόμενη αμερικανική πρωτοβουλία. Η "CM" γράφει επίσης ότι οι καρδιοπάθειες στην Κύπρο είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας αφού 56% των θανάτων οφείλονται σ'αυτές.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Tuesday, 26 November 1996 - 13:09:14