Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-11-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 27/11/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές σε περιοχές της πρωτεύουσας που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χώροι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η ανακήρυξη επτά δημάρχων για τους οποίους δεν υπήρξαν ανθυποψήφιοι, το Κυπριακό, καθώς και οι δηλώσεις του Κοιντικού Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων Χανς Βαν ντε Μπρουκ ότι η αίτηση της Κύπρου για ένταξη θα προχωρήσει κανονικά, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Ο "Αγών" γράφει ότι με την οικονομική συμβολή της Κύπρου η Ελλάδα θα προμηθευθεί αεροσκάφη - ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ, κάτι το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν διέψευσε, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Αλλού αναφέρει ότι η στρατιωτική βάση της Πάφου θα ολοκληρωθεί το 1997 οπόταν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει επιχειρησιακά.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας προωθούν με τη βοήθεια δυτικών παραγόντων μια ισορροπημένη ρύθμιση του Κυπριακού σε συνδυασμό με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονη σύνδεση με την προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Η "Α" γράφει επίσης ότι ανακηρύχθηκαν χθες οι δήμαρχοι του Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Λευκάρων, Λευκονοίκου, Ακανθού, Κερύνειας και Λαπήθου αφού δεν είχαν ανθυποψήφιο, καθώς και 56 δημοτικοί σύμβουλοι.

Η "Μάχη" γράφει ότι "χαώδης" κατάσταση δημιουργήθηκε χθες στις περιοχές Μακεδονίτισσας, Αγίου Παύλου, Αγίου Δομετίου, Εγκωμης, Αγίου Ανδρέα μετά από καταρρακτώδεις βροχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας πλημμύρισε ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία παρέσχε βοήθεια σε πάνω από 200 περιπτώσεις. Η "Μ" αναφέρεται στις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντε Μπρουκ ότι η αποχώρηση της Μάλτας από τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρεμβαίνει προσωπικά στην υπόθεση του θανάτου του εθνοφρουρού Κώστα Ζαβρού σε ακάλυπτο φρεάτιο των Δημοσίων Εργων στη Μέσα Γειτονιά ύστερα από δήλωση ότι έδωσε οδηγίες για εξέταση του θέματος και τη λήψη, αν χρειαστεί, μέτρων. Η "Σ" αναφέρεται επίσης στις αποκαλύψεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι το μεταλλείο Αμιάντου είναι χώρος υψηλού κινδύνου όπου ελλοχεύουν θανατηφόρες ασθένειες.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον ετοιμάζει εξειδικευμένη και πολυμελή ομάδα για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να δράσει τους πρώτους μήνες του 1997 για να βοηθήσει τις εμπλεκόμενες πλευρές στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Θα αποτελείται από διπλωμάτες και στρατιωτικούς από το Λευκό Οίκο. Ο "Φ" γράφει επίσης ότι για το θέμα της Αυτόματης Τιμαρυθμικής Αναπροσαρμογής ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει καταλήξει σε φόρμουλα προτάσεων προς διαμόρφωση συμβιβαστικής λύσης.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι γίνονται υποδείξεις προς την Ε/κ πλευρά καθώς και βολιδοσκοπήσεις για ανταλλάγματα στην Τουρκία, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι ένα μέλος του κλιμακίου της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά τις καταγγελίες που περιέχονται στην έκθεση του πρώην διοικητή της Υπηρεσίας, Σωτήρη Χαραλάμπους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου σε παρέμβασή της δήλωσε ότι το παιδί με το AIDS θα φοιτήσει στο σχολείο της γειτονιάς του, έστω και αν φύγουν όλοι οι μαθητές. Η "CM" γράφει επίσης ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, η Ειρηνευτική Δύναμη αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία στο στρατιωτικό διάλογο.

H "Financial Mirror" αναφέρει ότι το συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ενέκρινε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των κεφαλαίων των υπεράκτιων εταιρειών σε μια προσπάθεια προώθησής του διεθνώς. Η "FM" γράφει επίσης ότι η Λαϊκή Τράπεζα εκδίδει μετατρέψιμα χρεόγραφα ποσού μέχρι 15 εκ. λιρών και ονομαστικής αξίας μιας λίρας Κύπρου, το 1997.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.00 run on Wednesday, 27 November 1996 - 3:24:48