Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


AΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 5/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα του μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο κυριαρχεί και στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η εγχείρηση καρδίας στην οποία υπεβλήθη, με επιτυχία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, η κατασκευή νέων θέσεων του Αττίλα στον Αγιο Δομέτιο, η υπόθεση κλεμμένων αυτοκινήτων από τη Βρετανία που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο και η συμφωνία της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού για την εξαγορά ποσοστού μετοχών της από την ιταλική "Ιταλτσιμέντι".

"Ο Αγών" στο πρωτοσέλιδό του υποστηρίζει ότι, επί του παρόντος, κλείνει το επίμαχο θέμα των πτήσεων και το μορατόριουμ μπαίνει στο "ψυγείο", ενώ, προσθέτει, δεν επηρεάζεται το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ). Γράφει ότι, όπως ενημέρωσε πρόσφατα ο Προέδρος Κληρίδης τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προτείνουν στον Ντενκτάς 24% στο εδαφικό.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της αναφέρει ότι "χωρίς κόστος το μορατόριουμ για την ελληνική πλευρά", τονίζοντας παράλληλα ότι υπήρξε σύγχυση και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Προβάλλει την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του μεγαλοεπιχειρηματία Σταύρου Γαλαταριώτη και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, γύρω από την πώληση σημαντικού αριθμού μετοχών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού στην ιταλική εταιρία "Ιταλτσαμέντι".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της γράφει ότι από το ταμείο αργιών και φιλοδωρημάτων της ΠΕΟ "300.000 λίρες έκαναν φτερά". Αναφέρεται στις έρευνες κλιμακίου της Σκότλαντ Γιάρντ στη Κύπρο, για την ανεύρεση 40 πολυτελών αυτοκινήτων που κλάπηκαν στη Βρετανία και πωλήθηκαν στην Κύπρο. Οπως γράφει, τα έξι οχήματα βρέθηκαν.

"Η Σημερινή" αναφερόμενη στις επαφές του Κέρι Κάβανο στη Λισσαβώνα, γύρω από την αναστολή πτήσεων ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο, αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε "εκβιασμό των ΗΠΑ, που συνδέουν το μορατόριουμ με την πρωτοβουλία στο Κυπριακό". Η "Σ" προβάλλει την κατασκευή των νέων θέσων του Αττίλα στον Αγιο Δομέτιο, με φωτογραφικό ντοκουμέντο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι Αμερικανοί θα επαναφέρουν το μορατόριουμ των πτήσεων στις αρχές του νέου χρόνου. Προσθέτει ότι για την Αθήνα και τη Λευκωσία οι πτήσεις αντιμετωπίζονται ως μέρος της συνολικής πρότασης για το Κυπριακό και ως διαπραγματευτικό χαρτί για τις βασικές πτυχές του. Γράφει ακόμα ότι η πρόταση για αύξηση της εισφοράς για την άμυνα, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, παραπέμπεται στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η "Χαραυγή" υποστηρίζει ότι εκ μέρους της κυβέρνησης Κληρίδη υπάρχει προχειρότητα και διγλωσσία γύρω από το μορατόριουμ των πτήσεων, προβάλλοντας και σχετική δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με την οποία "πελαγοδρομεί η κυβέρνηση". Γράφει ακόμη ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Αντρέας Χρίστου ενεπλάκη σε δυστύχημα, χωρίς ευτυχώς να πάθει ο,τιδήποτε.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο οποίος είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη υποστηρίζουν την αμερικανική πρόταση για το μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων στην Κύπρο. Γράφει επίσης ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών για χρηματοδοτήσεις κομματικού ραδιοφωνικού σταθμού.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Thursday, 5 December 1996 - 9:24:42 UTC