Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 4/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το θέμα της πρότασης των Αμερικανών για απαγόρευση των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, που προκάλεσε ιδιαίτερη σύγχυση, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, τις Κυπριακές Αερογραμμές και την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε χθες ότι δεν έχει ακόμα παρθεί καμία απόφαση σχετικά με το μορατόριουμ πτήσεων, τόνισε ότι το θέμα συνδέεται απόλυτα με την ύπαρξη προόδου στο Κυπριακό και ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν πλήττει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι θα ιδρυθεί Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ότι για την σκοπό αυτό έχει ήδη συσταθεί ειδική Επιτροπή.

"Η Αλήθεια" στο κύριο θέμα καταγγέλλει πέντε Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες οι οποίες, υποστηρίζει, ελέγχονται από το ΑΚΕΛ, ότι βοηθούν οικονομικά τον ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματος "Αστρα". Αναφέρεται στην περίπτωση Ελληνοαμερικανού, ο οποίος με "κομπίνα" και τη βοήθεια δύο διοικητών της Γενικής Τράπεζας Πειραιά, προσπάθησε να εισπράξει 20 εκατομμύρια δολάρια από κυπριακή τράπεζα στην Αθήνα. Για την υπόθεση, προσθέτει, ο Εισαγγελέας άσκησε χθες εναντίον τους ποινική δίωξη.

"Η Μάχη" προβάλλει την προθεσμία που έδωσαν οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών προς την εταιρεία για την άρση της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας σε βάρος του πιλότου Νεόφυτου Γεωργίου, μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο, διαφορετικά θα λάβουν δυναμικά μέτρα. Γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας πληροφόρησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι θα αναγνωρίζονται πλέον τα διπλώματά του ως ισότιμα με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων.

"Η Σημερινή" χαρακτηρίζει "απόπειρα δολοφονίας του Δόγματος" την πρόταση των Αμερικανών για απαγόρευση των πτήσεων και προβάλλει δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι στη Λισσαβώνα δεν υπήρξαν αποφάσεις ή διαπραγματεύσεις σχετικά με το θέμα των υπερπτήσεων. Προβάλλει δήλωση της Υπουργού Παιδείας ότι τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας για το επίπεδο των μαθητών της Κύπρου στην επιστήμη και τα μαθηματικά είναι χαμηλό θα πρέπει να προβληματίσουν όλους και να γίνουν σοβαρές μελέτες για την ύλη.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει δηλώσεις του Εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ με τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το Μάρτιο θα αρχίσουν απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό και αμέσως μετά ο ενταξιακός διάλογος. Αναφέρεται στη διαφορά των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας με την ΠΑΣΥΔΥ για τα αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών και γράφει ότι η συντεχνία έδωσε πίστωση χρόνου στην εργοδοτική πλευρά. Αποκαλύπτει ότι τίθεται άμεσα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων η αναθεώρηση του κρατικού μισθολογίου.

"Η Χαραυγή" προβάλλει την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας στην πρόθεση του ΥΠΕΞ της Βρετανίας να συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και τη θέση του ΑΚΕΛ οτι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αναφέρει ότι τριμελής αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γ.Γ. του κόμματος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, με πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ, για συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει ως κύριο θέμα τις δηλώσεις Χίσλιπ ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς τον διαβεβαίωσαν για το ενδιαφέρον τους για συνομιλίες το συντομότερο και ότι θα ήταν καλύτερη η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρεται στη βουτιά θανάτου του Γεώργιου Χριστοφή, από την Αχερίτου, στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι η ιταλική εταιρεία "Italcementi" συμφώνησε με την Ελληνική Μεταλευτική Εταιρεία και την Ιερά Αρχιεπισκοπή για αγορά μετοχών του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Wednesday, 4 December 1996 - 8:24:43 UTC