Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 8/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει σήμερα τις αντιδράσεις του Προέδρου της Βουλής στην προγραμματιζόμενη συνάντηση στα κατεχόμενα του Βρετανού ΥΠΕΞ με το Ραούφ Ντενκτάς. Προβάλλονται επίσης συνεντεύξεις του Προέδρου Κληρίδη και του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου. Οι Δημοτικές εκλογές είναι το θέμα που δεσπόζει από την τοπική επικαιρότητα.

"Ο Αγών" αναφέρεται στην κύρια είδηση του στις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί την ερχόμενη Τετάρτη με την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο και την προγραμματιζόμενη συνάντησή του με το Ραούφ Ντενκτάς καθώς και με το έγγραφο που ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε στο Αμερικανό αξιωματούχο Κέρι Κάβανο σχετικά με το θέμα των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να θέσει τέρμα στις εικοτολογίες αναφορικά με το τι έγινε στη Λισσαβώνα, κατά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Η "Α" γράφει ότι υπό εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για το Συνεργατισμό σε σχέση με τις προοπτικές για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Μάχη" στην κύρια είδηση γράφει ότι πούρα που εισάγονται από την Αμερική και που προκαλούν στείρωση και καρκίνο κυκλοφορούν ελεύθερα στην κυπριακή αγορά. Η "Μ" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην πρώτη ήττα της Ανόρθωσης στο πρωτάθλημα από τον Απόλλωνα με 1-0.

"Τα Νέα" γράφει ότι συντονισμένη προσπάθεια με στόχο τη λύση του κυπριακού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 1997 αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εφημερίδα αναφέρεται σε λεπτομέρειες στο αμερικανικό-βρετανικό σενάριο λύσης. Τα "Ν" γράφουν επίσης ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί προωθούν κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων.

"Η Σημερινή" παρουσιάζει στην πρώτη είδηση ρεπορτάζ αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής κάτω από τον τίτλο "Ολοι αισιοδοξούν". Η "Σ" γράφει ότι με ιδέες επί της ουσίας του Κυπριακού έρχεται ο Βρετανός ΥΠΕΞ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός του 1997.

"Ο Φιλελεύθερος" στην κύρια είδηση προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι το Λονδίνο είναι εναντίον κάθε λύσης του Κυπριακού και ότι στόχος του είναι η διαιώνιση του στάτους κβο. Ο "Φ" προβάλλει επίσης αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας ετοιμάζουν σενάρια εν αναμονή της αμερικανικής πρωτοβουλίας και καθορίζουν τα όρια ασφαλείας.

Η "Χαραυγή" προβάλλει στην κύρια είδηση δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για νίκη στις Δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Η "Χ" προβάλλει συνέντευξη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είπε ότι οι Αμερικανοί μεθοδεύουν πακετοποίηση του κυπριακού με τα ελλαδοτουρκικά.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail γράφει στην πρώτη σελίδα ότι η κυπριακή αστυνομία βοήθησε τη βρετανική Σκότλαντ Γιάρτ στη διάλυση διεθνούς σπείρας που εξαργύρωνε πλαστές επιταγές που δρούσε στη Βρετανία και στην Κύπρο. Η "CM" αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ο οποίος είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη την αναβολή της επίσκεψης του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο μέχρι που η Βρετανία ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

(ΚΥΠΕ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Sunday, 8 December 1996 - 9:09:36 UTC