Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 9/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα αναφέρονται στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, την υλοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τις αντιδράσεις της Τουρκίας και δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο "Αγών" γράφει ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, θα μιλήσουν με "σκληρή γλώσσα" στις συναντήσεις που θα έχουν στη Λευκωσία με τον κ. Ρίφκιντ. Γράφει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία κατέχουν σημαντικές πληροφορίες γύρω από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι το μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο έχει εμπλακεί στη δίνη των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων του ΠΑΣΟΚ. Γράφει ότι την Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το μορατόριουμ στις πτήσεις και το θέμα της επίσκεψης του κ. Ρίφκιντ στην Κύπρο.

Το "Θάρρος" αναφέρεται σε επιστολή του κ. Πάγκαλου προς την ομόλογό του στην Τουρκία Τανσού Τσιλέρ, στην οποία τονίζει: "Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού και να συμβάλει στην προετοιμασία του εδάφους για παραγωγικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες, με στόχο να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Γράφει ότι ο 27χρονος Ανδρέας Λοϊζου από τον Αγιο Δομέτιο, κάτοικος Λος Αντζελες, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Η "Σημερινή" γράφει ότι στελέχη του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών μεταφέρουν σε Ευρωπαίους διπλωμάτες δήθεν ανησυχητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, που θα έχει στόχο είτε αντίποινα για το δόγμα του .../2 - 2 -

ΕΑΧ, είτε επίθεση για την καταστροφή εγκαταστάσεων που εντάσσονται στην προετοιμασία του δόγματος. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει ελαφρύ κρυολόγημα και θα μείνει περιορισμένος στο σπίτι του σήμερα.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης μετέβη χθες στην Αθήνα για να συμμετάσχει σήμερα σε σύσκεψη στο ελληνικό Πεντάγωνο, στην οποία θα πάρουν μέρος οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος και Ακης Τσοχατζόπουλος. Γράφει ότι κλιμάκιο Βρετανών ανακριτών που βρίσκεται στην Κύπρο, έχει εντοπίσει πολύ σημαντικά ευρήματα για την ύπαρξη κλεμμένων οχημάτων από την Αγγλία στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" δημοσιεύει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι είναι το λιγότερο απαράδεκτη η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι δεν θα συζητήσει θέματα στρατηγικής και τακτικής στο Εθνικό Συμβούλιο, διότι το καθετί που θα συζητηθεί θα κοινοποιηθεί στον Τύπο κι έτσι θα ξέρουν όλοι, Αμερικανοί, Βρετανοί και Τούρκοι, ποιά στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Γράφει ότι βρέθηκε νεκρό στο κρεβατάκι του στη Λεμεσό, βρέφος 2 μηνών, ο Σωκράτης Χρυσοστόμου.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Monday, 9 December 1996 - 7:24:41 UTC