Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 13/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι νέες αντιδράσεις της Τουρκίας, στα πλαίσια των προσπαθειών της να ματαιώσει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300 από την Κύπρο, οι αυξήσεις στα καύσιμα και οι καταγγελίες Αναστασιάδη στη Βουλή για το έγκλημα, βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Ο "Αγών" κάτω από τον τίτλο "Χριστουγενιάτικος μποναμάς" αναφέρεται στην αύξηση των καυσίμων που ισχύει από σήμερα. Για τη βενζίνη, η αύξηση είναι 3% και για το πετρέλαιο 15% , ενώ η κυβέρνηση ζητώντας την αναθεώρηση των τιμών από τη Βουλή, επικαλέστηκε την αύξηση διεθνώς στη τιμή του αργού πετρελαίου. Ο "Α" γράφει ότι οι νοσηλευτές αίρουν τα απεργιακά τους μέτρα.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αστυνομικές φιέστες με χρηματοδότες χασισεμπόρους" αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση θέματος για το έγκλημα, με τις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι το έγκλημα εμφανίστηκε με την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Κληρίδη. Γράφει ότι το Ανώτατο Διακαστήριο, ανατρέποντας απόφαση Επαρχιακού Δικαστηρίου επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους στο Λούκα Φανιέρο.

Η "Μάχη" έχει ως κύριο τίτλο "Πολεμικό κλίμα καλλιεργούν οι Τούρκοι" και αναφέρεται στη μετάβαση της Τανσού Τσιλέρ στη Μόσχα, σε μια τουρκική προσπάθεια να ματαιώσει την αγορά του πυραυλικού συστήματος S300 από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλη είδησή της η "Μ" γράφει ότι η δίκη για τους φόνους του ψυχιατρείου θα γίνει τον Απρίλιο.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ο Ντενκτάς συνδέει τα πάντα με την παραμονή του Αττίλα", επισημαίνει ότι η επιμονή του Τ/Κ ηγέτη να συνδέει όλες τις πτυχές και παραμέτρους με τις εγγυήσεις και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων, δυσκολεύει σοβαρά τους χειρισμούς των μεσολαβητών. Γράφει ότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξηθούν κατά 4,61% οι βασικές απολαβές των εργαζομένων, με βάση σχετικές εκτιμήσεις της ΣΕΚ.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι κλιμακώνεται η κρίση για τους εξοπλισμούς αφού η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ μεταβαίνει στη Μόσχα για ματαίωση της αγοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300. Παράλληλα, ενώ υπάρχει το θέμα των υπερπτήσεων, Λευκωσία και Αθήνα συζητούν τη διεξαγωγή νέας μεγάλης ασκήσεως μέσα στην άνοιξη. Ο "Φ" αλλού αναφέρει ότι οι Κύπριοι είναι και οι πρώτοι "τζογαδόροι", αφού το 1996 υπολογίζεται ότι τα χρήματα που δαπάνησαν στον τζόγο ανέρχονται στα 18 εκ. λίρες.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είναι πολύ επιφυλακτικός έναντι της στάσης της Βρετανίας στο Κυπριακό, ιδιαίτερα λόγω του συσχετισμού της ένταξης της Κύπρου με τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Η "Χ" αναφέρεται επίσης στην αύξηση της τιμής του βενζίνης και του πετρελαίου κατά 1,1 σεντ και 1,6 σεντ, αντίστοιχα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στη δήλωση του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Ντέιβις ότι η βάση για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η "CM" γράφει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε και πάλι τις εκκλήσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει στο πρωτοσέλιδο της ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε τουρκική απειλή για παρεμπόδιση της ανάπτυξης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο θα θεωρηθεί ως πράξη πολέμου. Η "CW" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιορίστηκε στο σπίτι του λόγω της βρογχίτιδας και δεν θα μεταβεί στο Δουβλίνο για τη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Friday, 13 December 1996 - 8:24:41 UTC