Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 12/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η ασθένεια του Προέδρου Κληρίδη, η επικείμενη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, η συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου, οι αντιδράσεις των κομμάτων, η κρίση στην παιδεία, οι δημοτικές εκλογές και η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΣΥΠ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "ΗΠΑ-Βρετανία πίσω από τις απειλές" επικαλείται πληροφορίες του, ότι οι τελευταίες απειλές της Αγκυρας δημοσιοποιήθηκαν περισσότερο για παρεμπόδιση της επόμενης μεγάλης αγοράς της Εθνικής Φρουράς που είναι οι ρωσικοί πυραύλοι S-300. Αναφέρεται στη βρογχίτιδα του Προέδρου Κληρίδη, εξαιτίας της οποίας θα παραμείνει και σήμερα στο κρεβάτι, ενώ από την πορεία της υγείας του θα εξαρτηθεί η μετάβαση στο Δουβλίνο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Καμιά πρωτοβουλία από Γερμανία -Γαλλία" επικαλείται πηγές του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Βόννη δεν προτίθεται να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία ούτε μόνη αλλά ούτε και με το Παρίσσι, αλλά επιθυμεί να διαδραματίσει ένα ρόλο "υποβοηθητικό". Γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος με νέες δηλώσεις "προσπάθησε να απεκδυθεί των ευθυνών" για το θέμα που προέκυψε κατά την προχθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ όταν με αφορμή κάποια παράπονα που ανέφερε ο κ. Κυπριανού βρήκε την ευκαιρία να θέσει και θέμα εξέτασης της διακοπής της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

"Η Μάχη" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε τέλμα η Παιδεία" γράφει ότι τα 15 εκ. λίρες που διατίθενται από τους γονείς στα φροντιστήρια δεν άφησαν πολλά περιθώρια συναίνεσης μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ, παρατείνοντας την αγωνία των τελειόφοιτων ότι χωρίς ιδιαίτερα δεν θα επιτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Γράφει ότι αντάλλαγμα στην υπόδειξη του ως υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 1998 από το ΑΚΕΛ, θεωρείται η προσπάθεια του Τάσσου Παπαδόπουλου και της ενδοκομματικής του ομάδας για δημιουργία προβλημάτων στη συγκυβέρνηση.

"Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΗΠΑ: Επανέρχονται για μορατόριουμ πτήσεων" επικαλείται έγκυρες πληροφορίες του για δρομολόγηση πιεστικότερων παρεμβάσεων σε Αθήνα και Λευκωσία με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για "ευρύτερη αυτοσυγκράτηση" που θα καλύπτει τα θέματα οπλικών προγραμμάτων σε σχέση με την Κύπρο. Γράφει ότι σε συγκεκριμένο άτομο έχουν καταλήξει οι γιατροί και αστυνομικοί ότι ευθύνεται για την τοποθέτηση βελονιών στο σώμα μικρού κοριτσιού, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται δύσκολη, η στοιχειοθέτηση μαρτυρίας σε βάρος του.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Αγεφύρωτες διαφορές Καθηγητών -Υπουργείου" και γράφει ότι οι ελπίδες για αποφυγή της αναταραχής στα σχολεία στις αρχές του χρόνου καθίστανται "αμυδρές". Γράφει ακόμη ότι ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα μποϊκοτάρουν όλες τις κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες αναμένεται ότι θα παραστεί ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ενώ σχετικές αποφάσεις για αποδοκιμασία και έκφραση έντονης αντίδρασης για τις δηλώσεις του κ. Ρίφκιντ, αλλά και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη πήραν τα καθοδηγητικά όργανα των δύο κομμάτων.

"Η Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ανοικτό θέμα διαζυγίου" αναφέρεται στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος είναι "έντονα δυσαρεστημένος" για τον τρόπο με τον οποίο τον μεταχειρίζεται η κυβέρνηση, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα διάλυσης της συνεργασίας του κόμματός του με το ΔΗΣΥ. Γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Δήμαρχο για τον Αγιο Δομέτιο, Ανδρέα Χατζηλοϊζου, για να του εκφράσει την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη του κόμματος και του ιδίου προσωπικά.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη συνέντευξη του Βρετανού ΥΠΕΞ στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου LGR κατά την οποία ο κ. Ρίφκιντ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκφράζει αισιοδοξία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και ότι η συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη δεν αποτελεί προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Αναφέρεται ακόμη στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο στην οποία ο Μπούτρος Γκάλι τονίζει την ανάγκη όπως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων καταβάλουν έντονες προσπάθειες για να ανατρέψουν την αρνητική ατμόσφαιρα, η οποία επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο νησί.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Thursday, 12 December 1996 - 9:24:46 UTC