Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 18/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ καθώς και οι αντιδράσεις στελεχών του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές, οι αντιδράσεις που προκάλεσε ο δεκάλογος του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, και το νέο περιστατικό βίας στην οικογένεια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Φωτιές στο ΔΗΣΥ" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, πριν από την οποία στελέχη του κόμματος αντάλλαξαν μεταξύ τους δημόσια βαριές κατηγορίες για την αποτυχία του κόμματος στις εκλογές. Ο "Α" επικαλείται δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με τις οποίες τα δέκα σημεία για το Κυπριακό, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ αποτελούν μέρος της δήλωσής του συνοψίζοντας τις θέσεις του Λονδίνου αλλά δεν δόθηκαν στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον κατοχικό ηγέτη.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ευρύτερες Διαστάσεις" γράφει ότι το θέμα αναζήτησης ευθυνών για την αποτυχία του κόμματος στις επιλογές δημάρχων δεν τελειώνει με την παραπομπή των μελών Ιωσήφ Χατζηιωσήφ και Σίμο Τσέλεπο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και του μέλους του Πειθαρχικού Γιώργο Παπαδόπουλο στην Επιτροπή Ελέγχου, ενώ στελέχη ζητούν σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής. Η "Α" αναφέρεται στη σημερινή κοινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προταθούν έξι σημεία για τους εξοπλισμούς.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αποστάσεις τηρεί η κυβέρνηση" αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη σύμφωνα με τις οποίες η Ε/κ πλευρά ούτε απορρίπτει αλλά ούτε και αποδέχεται οτιδήποτε. Η "Μ" γράφει ότι επαρχιακές γραμματείες και ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ, εγείρουν πλέον θέμα παραιτήσεων ή καθορισμού ημερομηνίας σύγκλησης παγκυπρίου συνεδρίου ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών θα πρέπει να υπάρξουν θεαματικές εκλογές, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο ηθικό στο κόμμα.

"Η Σημερινή" γράφει ότι επαναλειτουργούν από σήμερα τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, αφού έχουν αρθεί τα μέτρα που εξήγγειλε η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ζήτησε, ωστόσο, ως αντάλλαγμα από την Υπουργό Παιδείας δέσμευση για μείωση του αριθμού μαθητών κατά τάξη για αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Η "Σ" αναφέρεται στο νέο περιστατικό βίας στην οικογένεια, κατά το οποίο ο Λοϊζος Σταύρου, 77 ετών τρύπησε το κρανίο της γυναίκας του με αιχμηρό γεωργικό εργαλείο τραυματίζοντάς την κρίσιμα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η σημερινή σύσκεψη στο ΓΕΕΦ συμπίπτει με την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στη Μόσχα, όπου αναμένεται να θέσει στους Ρώσους το θέμα προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος S300 στην Κύπρο. Ο "Φ" γράφει ότι το θέμα του κοριτσιού με τα βελόνια θεωρείται λήξαν, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν με θεραπεία του ατόμου που θεωρούν ύποπτο αφού έκριναν ότι δεν ενδείκνυται η ποινική δίωξή του.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πονηρή παράλειψη της μιας κυριαρχίας" αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι αθώο το γεγονός ο κ. Ρίφκιντ δεν έκανε αναφορά της μίας κυριαρχίας στα δέκα σημεία του, αλλά αποτελεί προσπάθεια του Λονδίνου να καλύψει τη διαφορά θέσεων και απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η "Χ" γράφει ότι σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την αγορά ελικοπτέρου BELL 412 για τις ανάγκες της Αστυνομίας, το οποίο δεν θεωρείται ικανό να ανταποκριθεί σε ανάγκες έρευνας ή διάσωσης ζωών σε περίπτωση που βρεθεί σε απομακρυσμένο σημείο εντός του FIR.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου LGR διευκρίνισε τί εννοούσε με τον όρο διεθνής προσωπικότητα λέγοντας ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα είναι βασισμένη σε μια κυριαρχία. Η "CM" γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφασίζει σήμερα για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου η οποία κατηγορεί την Τουρκία ότι παράνομα την εμποδίζει να επιστρέψει στο σπίτι της στα κατεχόμενα.

H "Financial Mirror" γράφει ότι με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εγγραφές των υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο σημειώνοντας αύξηση 19% σε σύγκριση με το 1995. Η "FM" aναφέρεται σε άρθρο της Τ/κ εφημερίδας "Κίμπρις" σύμφωνα με το οποίο το ψευδοκράτος βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης, ενώ το "πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας" με την Τουρκία προνοεί χορηγία δανείων στους Τ/Κ με τους ίδιους όρους που δανειοδοτούνται Τούρκοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Wednesday, 18 December 1996 - 8:24:42 UTC