Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 19/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ο σημερινός Τύπος προβάλλει εκτενώς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαιώνει την Τίτίνα Λοϊζίδου, καθώς και θέματα που αφορούν στην άμυνα, τα δέκα σημεία που πρότεινε στις δύο πλευρές κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ και άλλα.

Ο "Αγών" γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε χθες ράπισμα στην Τουρκία, δικαιώνοντας την Τιτίνα Λοϊζίδου και αναγνωρίζοντας ότι το σπίτι της, που βρίσκεται στην Κερύνεια, της ανήκει. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου είναι μεγάλη επιτυχία που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις πάνω στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι το αντιαεροπορικό σύστημα S-300, που προτίθεται να αγοράσει η Κύπρος από τη Ρωσία, ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου στο ΓΕΕΦ.

Η "Μάχη" γράφει ότι η Αγκυρα διαφωνεί με όλα σχεδόν τα θέματα που έθιξε ο κ. Ρίφκιντ στην επίσκεψή του στην Κύπρο, αλλά εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι συναντήθηκε με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και προέτρεψε τις δύο πλευρές να κατέλθουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις. Γράφει, εξάλλου, ότι τα δέκα σημεία που πρότεινε ο κ. Ρίφκιντ στις δύο πλευρές ετοίμασε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και δεν αποτελούν πλαίσιο για λύση.

Η "Σημερινή" γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε χθες την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και αποσαφήνισε ότι το ψευδοκράτος είναι τουρκικό δημιούργημα, χωρίς κρατική υπόσταση, που τελεί υπό το στρατιωτικό έλεγχο της Αγκυρας. Γράφει, επίσης, ότι η Βουλή των Λόρδων αποδέκτηκε να μελετήσει έφεση των Κυπρίων εξαγωγέων αναφορικά με την παράνομη διοχέτευση εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω Τουρκίας.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι έχουν ζητηθεί για την Τιτίνα Λοϊζίδου αποζημιώσεις μισού εκατομμυρίου λιρών από την Τουρκία και αν δεν καταλήξουν Τιτίνα και Αγκυρα σε φιλικό διακανονισμό, τότε θα υπάρξει νέα ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για καθορισμό του ύψους των αποζημιώσεων. Γράφει, επίσης, ότι η 23χρονη Ζωή Ευσταθίου από την Πάφο εγκυμονεί έντεκα έμβρυα, φαινόμενο πρωτοφανές για την ιστορία της ιατρικής.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι με το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, το ποσοστό των αμυντικών δαπανών έναντι του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος θα είναι 6% αντί 5% που ήταν μέχρι σήμερα, ώστε να βελτιωθεί το στρατιωτικό ισοζύγιο τόσο στην Κύπρο όσο και γύρω από αυτήν. Γράφει, επίσης, ότι οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού για το 1997 είναι δυσοίωνες.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι μια Αμερικανίδα κέρδισε, ύστερα από δικαστική πάλη στην Κύπρο, την κηδεμονία της θυγατέρας της, την οποία έφερε στο νησί ο Κύπριος πατέρας της, ύστερα από χωρισμό των γονέων. Γράφει, επίσης, ότι "αντάρτες" του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι οποίοι δεν εισάκουσαν αποφάσεις του κόμματος και υπέβαλαν ανεξάρτητες υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, θα παραπεμφθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Thursday, 19 December 1996 - 7:24:43 UTC