Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org,cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 20/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή αλλά και η Χριστουγεννιάτικη γιορτή που ακολούθησε, οι δηλώσεις της Τιτίνας Λοϊζίδου για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η τελευταία έκθεση του απερχόμενου ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για την Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Εντονη αντιπαράθεση" γράφει ότι κλίμα έντασης, επικράτησε στη χθεσινή συνεδρία της Βουλής, κατά την οποία εξετάστηκε το θέμα της έξαρσης της εγκληματικότητας και της ανάγκης κινητοποίησης του κράτους αλλά και της κοινωνίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Αναφέρεται στην Τιτίνα Λοϊζίδου, η οποία επέστρεψε χθες από το Στρασβούργο κρατώντας στα χέρια την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ηφαίστιο που θα εκραγεί" αναφέρεται στην έκθεση του Μπούτρος Γκάλι για την Κύπρο κατά την οποία ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποιεί της δύο κοινότητες ότι η φαινομενική ηρεμία έχει δημιουργήσει ένα λανθασμένο αίσθημα σταθερότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και εάν το Κυπριακό δεν λυθεί σύντομα "δυνάμεις πέραν του ελέγχου τους θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στο νησί". Γράφει ότι πρωτόγνωρο ήταν το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε χθες στα βουλευτικά έδρανα, αλλά οι βουλευτές ήταν αγαπημένοι και ευχάριστοι στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή που ακολούθησε τη συνεδρία τους.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πάμε για εκλογές στη Λεμεσό" γράφει ότι με αναπληρωματική εκλογή αναμένεται ότι θα πληρωθεί η κενωθείσα βουλευτική έδρα, την οποία εγκαταλείπει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δημήτρης Κοντίδης για να αναλάβει τη Δημαρχία Λεμεσού. Αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι "όσο λιγότερα λέμε τόσο το καλύτερο".

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Οξεία αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στη Βουλή" αναφέρεται και στις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Παπακώστας δήλωσε "εμείς δεν διαθέτουμε ρουφιάνους στο κόμμα μας". Γράφει ότι στην τελευταία έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι επαναφέρει τα ΜΟΕ τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν από την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κατηγορίες - Φωτιά στη Βουλή για το Εγκλημα" γράφει ότι για αρκετές ώρες στη Βουλή, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αντάλλασσαν αλληλοκατηγορίες και διαξιφισμούς με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς όπως "χαφιέδες, ρουφιανιές, χαλκεία, μαγειρεία". Γράφει ότι τα πέντε από τα ένδεκα έμβρυα που βρίσκονται για εννέα εβδομάδες στην κοιλιά της 23χρονης Ζωής Ευσταθίου από την Πάφο, καταστράφηκαν χθες ύστερα από επέμβαση στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν τα υπόλοιπα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ισοβίτης απειλεί τη ζωή Παπακώστα" γράφει ότι την ίδια ώρα που η Αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο παρέχουν φρουρά σε ύποπτα εγκληματικά στοιχεία αφήνει τη ζωή του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα εκτεθειμένη σε απειλές ισοβίτη. Αναφέρεται στην Τιτίνα Λοϊζίδου, η οποία, κατά την επιστροφή της από το Στρασβούργο δήλωσε ότι οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν να μην υποσκάπτουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι σαράντα Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητές είχαν χθες την ευκαιρία να "ανακρίνουν" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη γύρω από το Κυπριακό αλλά και άλλα πολιτικά ζητήματα. Γράφει ότι οργή προκάλεσε στο κατοχικό καθεστώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επικαλείται δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου ότι η απόφαση δεν έχει νομική αλλά πολιτική υπόσταση.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται στις δηλώσεις της Τιτίνας Λοϊζίδου σύμφωνα με τις οποίες, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί μήνυμα ελπίδας για όλους ότι κάτι μπορεί να συμβεί για την Κύπρο. Αναφέρεται στις επεξηγήσεις που έκανε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ σχετικά με το δεκάλογό του για την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01 run on Friday, 20 December 1996 - 8:24:42 UTC