Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 31/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή απόφαση της Βουλής για τροποποίηση του εκλογικού νόμου σχετικά με πλήρωση κενούμενης βουλευτικής έδρας, η σύλληψη στη Λεμεσό Αραβα μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, η σύλληψη τεσσάρων Γερμανών από τους Αττίλες και η συζήτηση στη Βουλή για τη μη συμπερίληψη κυπριακών ομάδων σε ποδοσφαιρικά στοιχήματα, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν την τελευταία μέρα του 1996 οι κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" στο πρωτοσέλιδό του γράφει ότι ο συνεχιζόμενος εποικισμός των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου - που στόχο έχει να ξεπεράσουν οι Τούρκοι τις 500 χιλιάδες - μετετράπη σε μείζον πρόβλημα, αφού οι διαστάσεις που παίρνει δημιουργούν νέα τετελεσμένα για την Ε/κ πλευρά, προσθέτει. Aλλού γράφει ότι βιοπαλαιστής, ο Νίκος Νικηταράς από τη Φιλιά και τώρα κάτοικος Λακατάμειας, τηλεφωνητής σε γραφείο ταξί, είναι ο μεγάλος τυχερός των 250 χιλιάδων λιρών του Κρατικού Λαχείου.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Διεθνής τρομοκράτης συνελήφθη στην Κύπρο" αναφέρεται στην επ'αυτοφώρω σύλληψη Λιβάνιου, μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ανσάρ Αλ Χακ", η οποία ευθύνεται για την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Παρισιού. Ο Νασάρ Χουσέιν Μοχάμεντ συνελήφθη ενώ τηλεφούσε και απειλούσε τη γαλλική πρεσβεία στην Κύπρο. Αλλού η "Α" γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες για ένα ακόμη χρόνο το διορισμό του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου, Νικόλαου Βορβολάκου.

"Η Μάχη" αναφέρεται στο κύριο θέμα της στη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία θέσπισε κανονισμούς και κριτήρια επιλογής των αντιδημάρχων και των επικεφαλής των δημοτικών ομάδων του κόμματος. Παράλληλα επιβεβαίωσε τη συμφωνία για συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα στην εκλογή των αντιδημάρχων. Η "Μ" γράφει επίσης ότι με επιτυχία έγινε η χθεσινή τελευταία επέμβαση στη Ζωή Ευσταθίου, που κυοφορούσε 11 έμβρια. Η Ζωή κυοφορεί τώρα μόνο δύο έμβρυα.

"Η Σημερινή" γράφει ότι υπό την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα τεθεί η συνταγματικότητα του νόμου που ψήφισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή για την πλήρωση βουλευτικής έδρας. Την προσφυγή θα κάμει το κόμμα των Νέων Οριζόντων. Η "Σ" γράφει επίσης ότι η Ουάσιγκτον επικεντρώνει την παρούσα φάση στις προσπάθειές της στην εξεύρεση μέτρων κατευνασμού. Αναμένεται η κάθοδος του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ το Φεβρουάριο με επεξεργασμένες τις εισηγήσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μάλκολμ Ρίφκιντ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στην κύρια είδηση ότι οι ξένοι μεσολαβητές στο Κυπριακό προσανατολίζονται να ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους στους αμέσως επόμενους μήνες στα θέματα του στρατιωτικού διαλόγου. Η Λευκωσία και Αθήνα συμφωνούν ότι μαζί με το θέμα της μείωσης της έντασης θα μπορούσαν να συζητηθούν, αλλά χωρίς να αφαιρούν από την πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί για την ουσία του προβλήματος. Ο "Φ" γράφει επίσης ότι ο Τάκης Κυριακίδης, νυν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, διορίστηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. των Κυπριακών Αερογραμμών, σε αντικατάσταση του Βασίλη Ρολόγη, Προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες η πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάληψη κενωθείσας έδρας από τον πρώτο επιλαχόντα, ανοίγοντας το δρόμο για το Χριστόδουλο Βενιαμίν. Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους Τάσσο Παπαδόπουλο και Αλέξη Γαλανό, ενώ οι Μάριος Ματσάκης και Τάκης Χατζηδημητρίου τήρησαν αποχή. Η "Χ" αναφέρεται στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας όπου ζητήθηκε η απαγόρευση της συμπερίληψης κυπριακών ομάδων στα στοιχήματα ποδοσφαίρου μέχρι την τελική ρύθμιση του θέματος από τη Βουλή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην περιπέτεια τεσσάρων Γερμανών οι οποίοι απήχθησαν χθες το πρωϊ από τα κατοχικά στρατεύματα στην περιοχή Αχνας και αφέθηκαν ελεύθεροι πέντε ώρες αργότερα. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση προέβη σε διαμαρτυρία για τους πρόσφατους πυροβολισμούς από τους Τούρκους στην νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Tuesday, 31 December 1996 - 8:24:43 UTC