Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-12-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 30/12/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επικείμενη τροποποίηση του Συντάγματος σήμερα από τη Βουλή για τη διαδικασία πλήρωσης κενούμενης βουλευτικής έδρας, η ναυτική τραγωδία στο Αιγαίο, η νέα πρόκληση από τους Αττίλες και θέματα για το Κυπριακό αποτελούν τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

"Ο Αγών" γράφει ότι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα γίνει ευρεία σύσκεψη για το Κυπριακό στο ελληνικό ΥΠΕΞ ώστε να προπαρασκευάσει τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει της επίσκεψης Κληρίδη στην Αθήνα. Νέα πρόκληση από τους Αττίλες στην περιοχή Αγίου Ανδρέα, στη Λευκωσία, γράφει, όπου έρριξαν πυροβολισμούς με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε Βρετανίδα κάτοικος, μια σφαίρα να περάσει από το αλουμίνιο παραθύρου της οικίας της και να σφηνωθεί στον απέναντι τοίχο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στη χειρότερη ναυτική τραγωδία στα χρονικά του ελληνικού ναυτικού που σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο, όπου αναποδογυρίστηκε από θεόρατα κύματα το φορτηγό πλοίο "Δύστος", με αποτέλεσμα να σωθεί ένα μόνο μέλος του πληρώματος, μερικά άτομα ανασύρθηκαν νεκρά και των υπολοίπων να αγνοείται η τύχη. Αναφέρει ότι πολικό ψύχος πλήττει την Ελλάδα κι ολόκληρη την Ευρώπη, με θανάτους και αποκλεισμό πολλών χωριών. Προβάλλει δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να φτάσουν σε ένα κοινό σύστημα ασφάλειας κι ότι το μορατόριουμ των πτήσεων στην Κύπρο "είναι ανοιχτό και θα ξανασυζητηθεί".

"Το Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Η Βουλή ψηφίζει σήμερα Βενιαμίν" γράφει ότι με ειδικό Νόμο η Βουλή προχωρεί σήμερα στη ρύθμιση της πλήρωσης κενούμενης βουλευτικής έδρας, ώστε αντί αναπληρωματικών εκλογών αυτή να πληρώνεται από τον αμέσως επόμενο, κατά σειράς επιτυχίας στις βουλευτικές εκλογές, υποψήφιο του ιδίου κόμματος, εφόσον αυτός συνεχίζει να ανήκει σ' αυτό. Προσθέτει ότι αναμένονται προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο από την τροποποίηση του Συντάγματος. Γράφει ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει να ανανεώσει για ακόμη ένα χρόνο το συμβόλαιο του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Νικόλαυ Βορβολάκου.

"Η Σημερινή" γράφει ότι κατά το 1997 αναμένεται κορύφωση των διεργασιών για το Κυπριακό, με στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για συμφωνία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998. Προσθέτει ότι αυτή είναι η εκτίμηση του Λονδίνου με την οποία, όπως γράφει, συμφωνεί κι η ελληνική κυβέρνηση, όπως συνάγεται από το έγγραφο Ροζάκη-Κρανιδιώτη. Προβάλλει δήλωση του νέου Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Δρα Τάκη Χριστόπουλου, ότι από την 1η του χρόνου, που αναλαμβάνει καθήκοντα, θα διαθέσει όλο το χρόνο και ικανότητές του στην επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων, εγκλωβισμένων και αγνοουμένων.

"Ο Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "ΗΠΑ: Δυσφορούν για τη ρωσική ανάμιξη" και γράφει ότι ενώ η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη προς το Ρώσο ΥΠΕΞ θα ενθαρρύνει άμεση ανάμιξη της Μόσχας στις διεργασίες λύσης του Κυπριακού, η Ουάσιγκτον δεν αποκρύπτει τη δυσφορία της. Προσθέτει ότι το νέο έτος επιφυλάσσει από την αρχή του σοβαρές εξελίξεις κι ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβαίνει στην Αθήνα για κρίσιμες αποφάσεις ως προς τη νέα στρατηγική. Γράφει ότι η "αγορά του αιώνα" από την ελληνική πολεμική αεροπορία για το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα προνοεί και αεροπορική κάλυψη της Κύπρου. Ελληνες επιτελείς γράφει, θεωρούν απαραίτητο να δημιουργηθεί Ειδικό Κέντρο Αντιαεροπορικών Επιχειρήσεων στο νησί.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Αναξιοκρατικές μεθοδεύσεις στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου". Οπως γράφει, ενώ με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου "έπεσε" η θέση του Διευθυντή Προσωπικού της ΑΗΚ και κατ' επέκταση κι η προαγωγή του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Γενέθλιου Παπαδόπουλου, εντούτοις το Διοικητικό Συμβούλιο, με συνοπτικές διαδικασίες, προσθέτει, στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε την επαναπροαγωγή του στις δύο θέσεις. Προβάλλει δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στο ΑΠΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την οποία ζητεί συλλογική δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε η διεθνής παρέμβαση στο Κυπριακό να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματική και να στηρίζεται σε αρχές. Στο ίδιο δημοσίευμα προβάλλει και δήλωση του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών ότι το 1997 θα είναι κρίσιμος χρόνος για την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Monday, 30 December 1996 - 8:24:42 UTC