Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 12/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η σημερινή άφιξη του Αμερικανού διπλωμάτη Κέρι Κάβανο στην Κύπρο, οι αντιδράσεις στις νέες τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων και άλλα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, αποτελούν τους κύριους άξονες στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων.

"Ο Αγών" στεγάζει το πρωτοσέλιδό του κάτω από τον τίτλο "ΗΠΑ και ΟΗΕ μας εκβιάζουν" και γράφει ότι προσπάθησαν να περάσουν απειλητικά και εκβιαστικά μηνύματα προς τη κυπριακή κυβέρνηση, για να κλείσει οριστικά και "όπως- όπως" το θέμα των αγνοουμένων. Γράφει ότι ο Κέρι Κάβανο φθάνει στην Κύπρο απόψε κι αύριο βλέπει Κληρίδη, Μιχαηλίδη, Ντενκτάς. Προσθέτει ότι οι Αμερικανοί θα ζητήσουν πάγωμα της συμφωνίας Κύπρου-Ρωσίας για αγορά του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300.

Η "Αλήθεια" προβάλλει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος, γράφει, σε μια τρίτη προειδοποίηση προς την Αγκυρα χαρακτήρισε τις απειλές Τσιλέρ κατά της Κύπρου για την αγορά του S-300 "αδικαιολόγητες και άκρως ασύνετες". Αναφέρεται στη χθεσινή επιτυχή καταναγκαστική προσγείωση που έκανε στην περιοχή Αγίας Νάπας ο 53χρονος πιλότος Ανδρέας Γεωργιάδης, από τη Λευκωσία, με ψεκαστικό αεροπλανάκι του Υπουργείου Γεωργίας, μετά από πρόσκρουση σε ηλεκτρικά καλώδια ψηλής τάσης.

"Η Μάχη" χαρακτηρίζει τους πολιτικούς χειρισμούς Κύπρου και Ελλάδας για το θέμα των S-300 ως "αποτελεσματικούς" και σημειώνει ότι οδήγησαν την Αγκυρα σε απομόνωση και σπασμωδικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να καταστεί έρμαιο των φιλοπόλεμων εξάρσεων και του τυχοδιωκτισμού της. Με τίτλο "Η Μόσχα βάζει στη θέση της τη Τσιλέρ" αναφέρεται στη χθεσινή απάντηση αξιωματούχου του ρωσικού ΥΠΕΞ προς τις απειλές της Αγκυρας ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα να λάβει κάθε μέτρο για να περιφρουρήσει την ασφάλειά της. .../2

- 2 - "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της αποκαλύπτει, όπως γράφει, τις αποφάσεις προψεσινής ειδικής σύσκεψης στην Αθήνα. Αναφέρει ότι αποφασίστηκε όπως η Ελλάδα ανταποδώσει με ακαριαίο κτύπημα εάν η Τουρκία επιχειρήσει να πλήξει στόχους στην Κύπρου και προσθέτει ότι αυτή η θέση κοινοποιήθηκε ήδη στους Αμερικανούς, οι οποίοι, σημειώνει, παρασκηνιακώς συστήνουν αυτοσυγκράτηση. Γράφει ότι στους Ημικρατικούς Οργανισμούς επικρατεί αβεβαιότητα για τις συλλογικές συμβάσεις κι ότι οδηγούνται προς απεργιακά μέτρα.

"Ο Φιλελεύθερος" θεωρεί ότι οι προοπτικές επιτυχίας της αποστολής Κάβανο για εκτόνωση της κρίσης είναι "μικρές". Αναφέρει ότι πέραν από τις τουρκικές απειλές σχετικά με την αγορά του S-300 η Τανσού Τσιλέρ και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Καράνταϊ θα μεταβούν αυτή τη βδομάδα στο ψευδοκράτος. Προσθέτει ότι οι Τούρκοι εγείρουν τώρα το θέμα της κατάστασης των αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στα κατεχόμενα. Ο "Φ" προβάλλει τα αποτελέσματα έρευνας που κατέδειξε ότι το 88% του Ε/κ πληθυσμού συμφωνεί με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) Κύπρου-Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι το πιο ψηλό ποσοστό δημοτικότητας από την εξαγγελία του ΕΑΧ.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Μπαράζ απειλών" και αναφέρεται στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης που δημιούργησαν οι εμπρηστικές τουρκικές δηλώσεις για την αγορά του S-300. Γράφει επίσης ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ συζήτησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Κυπριακό με το ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Προβάλλει την καταγγελία των νέων τουρκικών απειλών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει κι αυτή ως κύριο θέμα τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου και τις προειδοποιήσεις στις οποίες προέβησαν ξανά, μέσα σε δύο μέρες, οι ΗΠΑ κι η Ρωσία κατά της Αγκυρας να σταματήσει τις "ανεύθυνες" δηλώσεις. Γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αναμένεται να αντιμετωπίσουν ρεκόρ ζημιών ύψους 6 εκατομμυρίων για το οικονομικό έτος 1996.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει ότι ο Κέρι Κάβανο θα ζητήσει καθυστέρηση της επικύρωσης της συμφωνίας του S-300 κι ότι θα επαναφέρει την πρόταση για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Γράφει ότι ΠΑΣΟΚ και ΕΔΕΚ συντονίζουν τη δράση τους κι αναφέρεται στην επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ στην Αθήνα. (ΚΥΠΕ ΑΠ/ΜΑ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Sunday, 12 January 1997 - 11:24:43 UTC