Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 26/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η έλευση των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, οι συζητήσεις των συντεχνιών για την ΑΤΑ, οι εκδηλώσεις των οικολόγων εναντίον των ασκήσεων των βρετανικών στρατευμάτων στον Ακάμα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις εφημερίδες.

"Ο Αγών" προβάλλει συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιαννάκη Κασουλίδη στην εφημερίδα, στην οποία δηλώνει αισιόδοξος ότι ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει γιατί έχει την ικανότητα της αυτοκριτικής και της αναπροσαρμογής και ότι ο ίδιος δεν ασπάζεται τις φωνές που ζητούν παραιτήσεις. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις της αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Κύπρο.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται στη χθεσινή έλευση τουρκικών πλοίων στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και γράφει ότι τα τρία πολεμικά, "Φατίχ", "Ντογκάν" και "Κουρμέτ" έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς ως "φύλακες ειρήνης". Αλλού προβάλλει τις εκδηλώσεις οικολόγων στον Ακάμα ενάντια στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τα βρετανικά στρατεύματα.

Η "Μάχη" κατηγορεί το ΑΚΕΛ για δημιουργία κλίματος έντασης με την οργάνωση εκδηλώσεων την ώρα του μνημοσύνου του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα. Αλλού επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι η ομογένεια θα σκληρύνει τη στάση της θέτοντας επιτακτικά τα αιτήματά της προς τη νέα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ και προειδοποιώντας ότι η υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

"Τα Νέα" αναφέρονται σε "βρώμικα", όπως τα χαρακτηρίζουν, σενάρια των Βρετανών σε βάρος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι επισείουν τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης για να εκβιάσουν. Αλλού κάτω από τον τίτλο "Ράπισμα στην Τουρκία" και "έβαλαν στη θέση του τον Ντενίζ Μπαϊκάλ", προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη και του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

"Η Σημερινή" γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ εμμένουν στη συνεργασία παρά την τελευταία όξυνση μεταξύ τους και προβάλλει δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη και του Σπύρου Κυπριανού ότι ο διάλογος για επίλυση των προβλημάτων προχωρεί κανονικά. Αλλού γράφει ότι με τη συμμετοχή της στην πολυεθνική δύναμη η Ουάσινγκτον θα λειτουργήσει ως "ομπρέλα" πάνω από το σύστημα των εγγυήσεων, διασφαλίζοντας την ομαλότητα στην Κύπρο.

"Ο Φιλελέυθερος" γράφει ότι αύριο θα απαντήσουν οι συντεχνίες αρνητικά ή θετικά, στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ΑΤΑ και σημειώνει ότι ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ έχουν σήμερα κοινή σύσκεψη ενώ χωριστες συνεδρίες θα έχουν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ. Αλλού αναφέρεται σε άνοιγμα ΔΗΚΟ προς ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Σπύρου Κυπριανού στις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η "Χαραυγή" προβάλλει τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που οργανώνουν οι ΕΔΟΝ, ΕΔΕΝ και ΟΝΕΔ καθώς και τις ανακοινώσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ με τις οποίες καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά. Αλλού γράφει ότι κατάργηση της ΑΤΑ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ενθαρρύνει περιοριορισμό των μισθολογικών αυξήσεων και φιλελευθεροποίηση του κεφαλαίου.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται εκτενώς στην κατάσταση του κυπριακού τουρισμού και γράφει ότι οι φτηνές διακοπές απειλούν την τουριστική βιομηχανία. Αλλού αναφέρεται επίσης στην έλευση τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και σημειώνει τους ισχυρισμούς του ψευδουπουργού Τανέρ Ετκίν ότι αποτελούν απάντηση σε αυτούς που απειλούν με πόλεμο. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ/)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Sunday, 26 January 1997 - 10:24:46 UTC