Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 28/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διαμαρτυρία των περιβαλλοντιστών στον Ακάμα, όπου άρχισε χθες βρετανική στρατιωτική άσκηση, αποτελούν μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού Τύπου.

"Ο Αγών" αναφέρεται σε διαφωνίες που προέκυψαν κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει της αναμενόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, για το θέμα του κοινού εδάφους στις βασικές πτυχές του Κυπριακού ώστε να μπορέσει η πλευρά μας να πάρει μέρος σε συνομιλίες. Γράφει ότι ο στρατιωτικός διάλογος οδηγείται σε ναυάγιο, λόγω της απροθυμίας της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί την πρόταση για μη χρήση ένσφαιρων πυρών στην ουδέτερη ζώνη και τους όρους εμπλοκής της Ειρηνευτικής Δύναμης.

"Η Αλήθεια" ανφέρεται σε διάσταση του ΑΚΕΛ με τις θέσεις του Προέδρου Κληρίδη για το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και γενικά την αμυντική θωράκιση καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το Κυπριακό, οι οποίες φέρνουν το ΑΚΕΛ σε αντίθεση και με την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ. Εξάλλου σε άλλη είδηση αναφέρεται στις ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα και στο βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη, ο οποίος παραμένει κρυμμένος στο πεδίο βολής.

"Η Μάχη" επικαλείται ανταπόκριση ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία προτίθεται να πωλήσει στην Κύπρο υπέρ πυραύλους, ως συμπλήρωμα των S-300, και προσθέτει ότι ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε έκπληξη και διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις της Πόλιν Γκριν ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζοντας ως "περίεργες" τις δηλώσεις των Κλάους Κίνκελ και Ρόμπιν Κουκ.

"Η Σημερινή" αναφέρεται σε διαφορές στο Εθνικό Συμβούλιο που εντοπίζονται κυρίως στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών, από μέρους του ΑΚΕΛ και των Ενωμένων Δημοκρατών, αλλά και στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μια σειρά θεμάτων κατά τις πρόσφατες εξελίξεις, από μέρους της ΕΔΕΚ. Σε άλλο θέμα γράφει για την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για την ΑΤΑ η οποία βρίσκεται υπό δοκιμασία από τις συντεχνίες και αναφέρει ότι όλοι οι Σύνδεσμοι του ΚΕΒΕ συνήλθαν χθες και εξέτασαν την πρόταση του Προέδρου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι το ΔΗΚΟ μπαίνει σε οριακό δίλημμα όσον αφορά τις σχέσεις του με το ΔΗΣΥ και την κυβέρνηση, και ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού αναμένεται να έχει σήμερα διαβουλεύσεις με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα της συνεργασίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη διερευνητική αποστολή στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία του Ρώσου διπλωμάτη Βλαντιμίρ Τζιζόφ. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ Χανς Βαν ντεν Μπρουκ ότι το χρονοδιάγραμμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου θα τηρηθεί.

"Η Χαραυγή" γράφει σε κύριο θέμα ότι η θεμελίωση του μνημείου του Γρίβα προκάλεσε "οργή και αγανάκτηση στο δημοκρατικό λαό" και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο ΔΗΣΥ και τα κατάλοιπα της ΕΟΚΑ Β' έχουν το "θράσος να κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι διχάζει το λαό". Αναφέρεται στην έκθεση Μπαρσόνι για το Κυπριακό η οποία θα συζητηθεί αύριο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και που έχει βασικά αρνητικά στοιχεία για την διεθνή υπόσταση του κυπριακού προβλήματος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις συμβατικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς τις Βρετανικές Βάσεις όσον αφορά τις ασκήσεις τους στο νησί. Γράφει ότι ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με τις Βάσεις εναλλακτικό χώρο και προβάλλει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν χθες και την απομάκρυνση 12 περιβαλλοντιστών από την Αστυνομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τη συζήτηση του Κυπριακού σε συνεδρία του την Τετάρτη.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Tuesday, 28 January 1997 - 9:24:49 UTC