Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία 30/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο σημερινός κυπριακός Τύπος προβάλλει ως κύρια θέματα τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την άφιξη και τις δηλώσεις του Χαν Σουνγκ Τζου στην Κύπρο, τις αναμενόμενες εξελίξεις στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για την ΑΤΑ, καθώς και το θετικό ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Ο Αγών" αναφέρεται στην αναζήτηση κοινού παρονομαστή από τα κόμματα καθώς και στις επαφές που θα γίνουν σε διμερές επίπεδο με στόχο την ενότητα. Προσθέτει ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε περαιτέρω συντονισμό μεταξύ κυβέρνησης και βουλής με σκοπό την εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων για τις θέσεις της πλευράς μας. Σε άλλη είδηση γράφει για απάτη από Τούρκο λαθρέμπορο σε βάρος Αγγλίδας, η οποία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.

"Η Αλήθεια" αναφέρεται σε επιστολές και σε λίγες ιδέες που μεταφέρει ο Χαν Σουνγκ Τζου προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς από το νέο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση λύσης του Κυπριακού το 1997. Σε άλλη είδηση γράφει για υποσχέσεις που πήρε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού από τον Πρόεδρο Κληρίδη για επίλυση των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί.

"Η Μάχη" αναφέρεται στη διάταση θέσεων και προσεγγίσεων των κομμάτων πάνω στη διαδικασία προώθησης του Κυπριακού που διαφάνηκαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο. Παρουσιάζει τις ηγεσίες ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ να συμφωνούν για τις προϋποθέσεις επανέναρξης του διαλόγου και την ηγεσία του ΑΚΕΛ να διαφοροποιείται από τις αποφάσεις των Αθηνών. Με τίτλο "Παράθυρο στην Τουρκία ανοίγουν οι Ευρωπαίοι", η "Μ" αναφέρεται σε εκβιασμό της Αγκυρας προς την ΕΕ και προτρέπουν διάλογο για ομοσπονδία στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" γράφει για "παρανομία" εμπορικών τραπεζών, οι οποίες χρεώνουν τους οφειλέτες τους με επιπλέον 2% πέραν του νόμιμου τόκου των 8,5% το οποίο αποκαλούν είτε "τέλος μελετών", είτε "ανταποδοτικά τέλη". Σε άλλο θέμα η "Σ" αναφέρεται σε νέο βήμα που έκανε χθες η Κύπρος για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο επισφραγίσθηκε με ευνοϊκό ψήφισμα της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και χαρακτηρίζεται ως πολύ θετικό.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στη χθεσινή επιλογή του Εθνικού Συμβουλίου να μην πάρει καμία απόφαση, ιδιαίτερα όσον αφορά το τι συνιστά κοινό έδαφος. Αυτό όπως γράφει, απελευθερώνει τα χέρια του Προέδρου Κληρίδη να χειριστεί τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό με αφετηρία τις σημερινές του επαφές με το Χαν Σουνγκ Τζου. Αλλού γράφει για την "αερογέφυρα ζωής" μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, προκειμένου να μεταφερθεί καρδιά Κύπριου νέου για μεταμόσχευση σε Ελληνα ασθενή.

"Η Χαραυγή" γράφει ότι η κριτική που άσκησε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο Κληρίδη για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, "απέδωσε καρπούς" με τον καθορισμό ημερομηνιών για σύγκληση του ΕΣ το οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, και συγκεκριμένα ζητήματα που εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ. Η "Χ" αναφέρεται σε ανησυχίες που επικρατούν ανάμεσα στους εργαζομένους μετά την υποβολή της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για την ΑΤΑ, την οποία θεωρούν ως "πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στην αχρήστευση του θεσμού".

"Η Cyprus Mail" γράφει ότι η Ευρώπη διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει σε ένταξη στην ΕΕ αλλά παράλληλα την προειδοποίησε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει εξέλιξη στο Κυπριακό και βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο του γνωστού βιολιστή Γιάννη Πίπη που πέθανε σε ηλικία 108 χρονών και ο οποίος έχει μπει στο βιβλίο "Γκίνες". Σε άλλο θέμα γράφει για τον τραπεζιτικό υπάλληλο Κώστα Κωνσταντινίδη, ο οποίος υπεξαίρεσε ποσό 520,000 λιρών από υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Λεμεσό, όπου εργάζεται.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Thursday, 30 January 1997 - 9:24:42 UTC