Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 31/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα για την επιλογή των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, τα συμπεράσματα από τις επαφές του Χαν Σουνγκ Τζου στην Κύπρο, οι αμερικανοβρετανικές συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκυρίακο, και η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλονται σήμερα από τις πρωϊνές κυπριακές εφημερίδες.

Ο "Αγών" γράφει πως κατά τις πρόσφατες επαφές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Ενωμένων Δημοκρατών αποκλείστηκε η πιθανότητα να υποστηριχθεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ως κοινός υποψήφιος των τριών κομμάτων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΗΠΑ, πιστεύουν, ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά η απόφαση κατά πόσο η ΕΕ θα δεχθεί νέα μέλη ανήκει στην ίδια.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου προειδοποίησε ότι "το παράθυρο ευκαιρίας δεν είναι μεγάλο και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην μπλοκαριστεί". Σε άλλη είδηση γράφει ότι αυτό το Σαββατοκυρίακο θα ξεκινήσουν σημαντικές συνομιλίες για το Κυπριακό, στην Ουάσιγκτον, μεταξύ του ειδικού αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η "Μάχη" γράφει ότι πρόταση του ΑΚΕΛ για συνεργασία με υποψήφιο στις προεδρικές του '98 με ένα εκ των Τάσσου Παπαδόπουλου και Γιώργου Ιακώβου, απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, κατά τη συνάντηση που είχε με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι βάσιμη αποδεικνύεται όσο περνούν οι μέρες η πληροφορία, ότι η Εθνική Φρουρά προσανατολίζεται στην αγορά ελικοπτέρων με επικρατέστερη αγορά τη Ρωσία.

Η "Σημερινή " αναφέρει ότι δραματική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στις Κυπριακές Αερογραμμές έχει σαν στόχο την αποτροπή νέου κύκλου εργατικής αναταραχής. Αλλού γράγει ότι έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο εξισώνει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία με τον παράνομο κατοχικό καθεστώς, προβάλλοντας δυο χωριστές οντότητες στο νησί.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι "δεύτερο βιολί" στα Ηνωμένα Εθνη προτίθενται να παίξουν οι Αμερικανοί στο Κυπριακό, μέχρις ότου οι δυο πλευρές προβούν σε ενέργειες που θα αυξήσουν σημαντικά τις προοπτικές επιτυχίας μιας πρωτοβουλίας των ΗΠΑ. Αυτό το μήνυμα έστειλε, έμμεσα πλην σαφώς, η Ουάσιγκτον στα Ηνωμένα Εθνη, στη συνάντηση, που είχε την περασμένη βδομάδα στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Μπίτι. Αλλού γράφει ότι η ανεργία εκτοξεύεται συνεχώς και προς αντιμετώπιση της κατάστασης προγραμματίζεται η λήψη συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι με την άφιξη του Χαν Σουνγκ Τζου στην Κύπρο μπήκαμε στην τελική φάση της προκαταρκτικής εργασίας και της προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Στο μεταξύ, αναφέρει η εφημερίδα, με στόχο τη συμβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην προώθηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι η ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται για την καλυτέρευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να ξέρει ότι έχει και αυτή ανάλογο πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι ο Χαν Σουνγκ Τζου επέδωσε χθες επιστολές του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.

Η "Cyprus Weekly" γράφει ότι ως συνέπεια της κρίσης που δημιουργήθηκε για την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, υπάρχει κινητοποίηση με την ανάληψη διεθνών προσπαθειών για το Κυπριακό στο διπλωματικό πεδίο. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πήγε στο Νταβός για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ και την πρώτη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Friday, 31 January 1997 - 9:24:49 UTC