Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 1 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 1/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι προτάσεις που φέρονται να έχουν ετοιμάσει οι Βρετανοί επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη στο Νταβός και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο πρωϊνός κυπριακός Τύπος.

"O Aγών" γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ άρχισαν επαφές με στόχο τη δημιουργία μετώπου εν όψει των προεδρικών εκλογών, το οποίο θα στηρίζεται σε πρόγραμμα που θα καλύπτει το Κυπριακό, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Λάρνακας Ανδρέα Μούσκου, ότι το πρόβλημα στο κόμμα δεν είναι η αλλαγή κάποιων προσώπων, αλλά η αλλαγή εικόνας και τρόπων λειτουργίας.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και των Αμερικανο- βρετανών, με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους που θα επιτρέπει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, θα συνεχιστούν ολόκληρο το Φεβρουάριο. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης κάνει διαφώτιση στο Νταβός για την αποστρατικοποιήση και τους S-300. Προβάλλει δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς ότι οι ΗΠΑ θεωρούν σφάλμα να συνδέεται η ακύρωση της αγοράς των S-300 με την επίλυση του Κυπριακού.

"Η Μάχη" αναφέρει ότι υπάρχει αναδίπλωση των Αμερικανών σε ότι αφορά την πρωτοβουλία τους στο Κυπριακό, την οποία, γράφει, διπλωματικές πηγές παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και της "απογοητευτικής", όπως την παρουσιάζουν, στάσης της κυπριακής κυβέρνησης στις εισηγήσεις των Αμερικών για το μορατόριουμ και τη ματαίωση της αγοράς των S-300. Γράφει ότι οι κατοχικές δυνάμεις είναι ανένδοτες και δεν επιτρέπουν στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να έρθει στις ελεύθερες περιοχές, παρά το ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

"Η Σημερινή" αναφέρεται σε νέο σχέδιο λύσης που καλύπτει τις βασικές πτυχες του Κυπριακού, το οποίο ετοίμασαν οι Βρετανοί, στηριζόμενοι στα δέκα σημεία του ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ, και το οποίο θα παρουσιάσουν στους Αμερικανούς και στον ΟΗΕ. Την πληροφορία αυτή, σημειώνει, έδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει την αναβίωση του Λαϊκού Μετώπου, με στόχο να τερματίσει την παραμονή του ΔΗΣΥ στην εξουσία και να στερήσει από τον κ. Κληρίδη νέα προεδρική πενταετία.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται επίσης στο σχέδιο για το Κυπριακό το οποίο ετοίμασε το βρετανικό ΥΠΕΞ, στο οποίο, γράφει, διαμορφώνονται συγκεκριμένες θέσεις στα ακανθώδη θέματα. Προσθέτει ότι οι Βρετανοί, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, θα επιχειρήσουν να το υποβάλουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα βήμα πιο κοντά στην εξαγγελία της προεδρικής υποψηφιότητας έκανε χθές στο Νταβός ο Πρόεδρος Κληρίδης. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει, το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία κλιμακώνει την εμπλοκή της στις διαδικασίες αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, η οποία επεκτείνεται πέραν από το τρίγωνο Αθήνα-Αγκυρα-Λευκωσία, γιατί στόχος της είναι η διερεύνηση των θέσεων της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη για την πρόθεση του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν να αντικαταστήσει τον αντιπρόσωπο του για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε στο Νταβός ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-300 θα ακυρωθεί εάν η Τουρκία συμφωνήσει σε λύση στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτει, χαρακτήρισε "υπερβολικές" τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Ρωσία και επανέλαβε ότι οι πυραύλοι δεν θα εγκατασταθούν στο νησί πριν την πάροδο 16 μηνών. Προβάλλει τη διαμαρτυρία της Κύπρου στον ΟΗΕ για την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη τριών πολεμικών πλοίων στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

(ΚΥΠΕ/MK/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Saturday, 1 February 1997 - 9:24:48 UTC