Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 3/2/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, κατά την επιστροφή του από το Νταβός, οι ζυμώσεις για τις Προεδρικές εκλογές, οι πληροφορίες για ρωσικό εξοπλισμό που "τυφλώνει" και οι χθεσινές συλλήψεις στη Λεμεσό είναι τα θέματα που προβάλλονται από τον κυπριακό Τύπο.

Ο "Αγών" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Κοινό σχέδιο λύσης του Κυπριακού" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, κατά την επιστροφή του χθες από το Νταβός, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες γύρω από κοινό σχέδιο λύσης του Κυπριακού από ΗΠΑ και Βρετανία. Αναφέρεται ακόμη σε πληροφορίες που φέρουν την ΕΔΕΚ να μην προχωρεί σε ετοιμασία κοινού προγράμματος με το ΑΚΕΛ στις προεδρικές, εάν δεν υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος Βάσου Λυσσαρίδη.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Μονομερές Μορατόριουμ" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επιστρέφοντας από το Νταβός επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά, εφόσον εκδηλωθεί η αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό, θα εφαρμόσει μονομερές μορατόριουμ ασκήσεων προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για διαπραγματεύσεις. Αναφέρεται ακόμη σε δηλώσεις του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, σύμφωνα με τις οποίες η ειρηνευτική δύναμη θα προβεί σε παραστάσεις, σχετικά με το προχθεσινό επεισόδιο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η "Σημερίνη" με κύριο τίτλο "Κληρίδης: Δεν ανέλαβα καμιά δέσμευση" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι έχει δεσμευτεί στους Αμερικανούς να μην πετάξουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Κύπρο μέχρι το τέλος της θητείας του. Γράφει ακόμη ότι πλήθη πιστών κατέκλυσαν χθες το Μοναστήρι του Κύκκου για να προσκυνήσουν τη δακρυροούσα εικόνα της Παναγίας και του Χριστού.

Ο Φιλελεύθερος" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Σχέδιο για Αυτονομία, Πολυεθνική και Ενταξη" επικαλείται πληροφορίες ότι το Λονδίνο προβαίνει σε διεύρυνση και λεπτομερέστερη επεξεργασία του δεκαλόγου Ρίφκιντ, η οποία στηρίζεται στη βρετανική θέση ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε κοινότητες και Τουρκία και να διασφαλίζει την ένταξη της ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφέρεται ακόμη στις χθεσινές συλλήψεις στη Λεμεσό, με τις οποίες η αστυνομία εκτιμά ότι έχει εξαρθρώσει κύκλωμα παραχαρακτών.

Το "Θάρρος" με τίτλο "Θα κάνουμε την Κύπρο αστακό", αναφέρει ότι σύμφωνα με είδηση που μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Ρωσία είναι σε θέση να παράσχει στην Κύπρο εξοπλισμό, ικανό να εξουδετερώσει συστήματα της τουρκικής αεροπορίας εάν η Τουρκία συνεχίσει τις απειλές της. Σε άλλη είδηση αναφέρεται, ότι, με μήνυμά της η Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, δηλώνει αδυναμία να ασκήσει έλεγχο στις αντιδράσεις τις Τουρκίας και ότι, πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι απειλές της Αγκυρας.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Αστυνομικός Νονός", αναφέρει ότι ιδιοκτήτης χαρτοπαικτικής λέσχης που φέρεται ως επικεφαλής κυκλώματος παρανόμων, καλύπτεται από μέλος του αστυνομικού σώματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι, ο Πρόεδρος Κληρίδης με δηλώσεις του σε αμερικανική εφημερίδα, έδωσε τη δέσμευση προς τις ΗΠΑ, ότι κανένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος δεν πρόκειται να σταθμεύσει στην υπό κατασκευή αεροπορική βάση στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Monday, 3 February 1997 - 9:24:50 UTC