Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/02/1997 (ΚΥΠΕ) Η επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και οι αντιδράσεις γύρω από το περιεχόμενό της, οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκομ Ρίφκιντ για πιθανό πόλεμο Ελλάδας και Τουρκίας, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό και οι πιθανότητες καθυστέρησης της αμερικανικής πρωτοβουλίας, είναι μερικά απο τα σημερινά βασικά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με βασικό τίτλο "Αμοιβαίες παραχωρήσεις ζητεί ο Ανάν" αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι μια συμφωνημένη συνολική διευθέτηση, αποτελεί τη μόνη λογική πορεία που παραμένει ανοικτή για τις δύο κονότητες. Γράφει ότι αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ πριν από δέκα μέρες, γεγονός για το οποίο όπως αναφέρει, ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση από το Ισραήλ.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο, "Πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας βλέπει πολύ πιθανό ο Μάλκομ Ρίφκιντ", αναφέρεται στις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ στο BBC, με τις οποίες κατηγορεί τις δύο χώρες για έλλειψη πολιτικής βούλησης για λύση στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα ένας πόλεμος μεταξύ δύο χωρών να αποτελεί "μιά σοβαρή πιθανότητα". Σε άλλη είδηση της η "Α" γράφει ότι οι Ρώσοι που κρατούνται για το φόνο του συμπατριώτη τους κρατούν το στόμα τους κλειστό για αλληλοκάλυψη.

"Η Μάχη" τιτλοφορεί το βασικό της θέμα "Αθωώνει την Αγκυρα ο Ανάν", και γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία καταγγέλλουν το περιεχόμενο της επιστολής του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Σημειώνει επίσης τη σαφή δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη δυσαρέσκεια του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, προβάλλοντας εκτενώς τις χθεσινές του δηλώσεις. Γράφει ακόμη, ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Ινδία του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή.

"Η Σημερινή" έχει ως κύριο θέμα "Ελεύθερες οι ξένες επενδύσεις" σημειώνοντας ότι ξένα κεφάλαια που θα τονώσουν την κυπριακή οικονομία και θα βοηθήσουν τεχνολογικά τις επιχειρήσεις αναμένεται να εισρεύσουν στη Κύπρο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για φιλελευθεροποιήσεις στο τομέα των επενδύσεων. Αναφερόμενη στην επιστολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η "Σ" γράφει ότι πρόκειται για "αμερικανοβρετανικό κείμενο με σφραγίδα ΟΗΕ, η επιστολή Ανάν".

Ο "Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Επιφυλάξεις και μετά τη σύσκεψη στις ΗΠΑ" γράφει ότι συμπέρασμα της σύσκεψης ήταν ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει έμπρακτα δείγματα για μετακίηση από τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προοπτική καθυστέρησης της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Ο "Φ" γράφει ότι μέχρι και 100% θα μπορούν να συμμετέχουν ξένοι επενδυτές σε κυπριακές εταιρείες ενώ σε ευαίσθητους τομείς εθνικής ασφαλείας και δημοσίας ωφέλειας το ξένο κεφάλαιο δεν θα μπορεί να επεκταθεί.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή Κίκη Καζαμία ότι η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα την πόρτα της κυπριακής οικονομίας στα ευρωπαϊκά μεγαθήρια, "προσφέροντας τους γη και ύδωρ" για να ανταγωνιστούν τους Κυπρίους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής Καίτη Κληρίδου προτίθεται να παραιτηθεί, παραχωρώντας την θέση της στον επιλαχόντα Νίκο Ρολάνδη "στο πλαίσιο σεναρίου για τις προεδρικές εκλογές".

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκομ Ρίφκιντ για σοβαρή πιθανότητα ελληνοτουρκικού πολέμου, κατηγορώντας τις δύο χώρες για έλλειψη πραγματικής βούλησης για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό. Γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι ζωτικής σημασίας τονίζοντας ότι εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει καλή θέληση.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΚ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Tuesday, 11 February 1997 - 14:37:40 UTC