Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία,Κύπρος,10/02/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η πορεία των πρωτοβουλιών για επίλυση του Κυπριακού, η επιστολή που απέστειλε ο Γ.Γ. των ΗΕ στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και το ενδιαφέρον της ΕΕ στη διαμόρφωση λύσης του Κυπριακού είναι μερικά από τα κύρια θέματα, που δεσπόζουν στο σημερινό πρωϊνό Τύπο.

Ο "Αγών" γράφει πως τα Ηνωμένα Εθνη παρουσιάζονται απρόθυμα να αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία γιατί οι απόψεις των δυο πλευρών, απέχουν σημαντικά στις βασικές πτυχές. Από την άλλη πλευρά ο αμερικο-βρετανικός παράγοντας ετοιμάζεται να διαβιβάσει τις προτάσεις του επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως σε επιστολή του προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αντιμετωπίζει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς απολύτως ισότιμα, παραγνωρίζοντας την ιδιότητα του πρώτου ως Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Η "Αλήθεια" γράφει πως επιβεβαιώνεται με το πλέον επίσημο τρόπο η απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 1997 συνάντηση κορυφής Κληρίδη - Ντενκτάς με μια διαδικασία τύπου Ντέϊτον, δηλαδή με συνεχείς συνολικές διαπραγματεύσεις για όσο χρόνο χρειαστεί και μάλιστα ζητά δέσμευση των δυο ηγετών για αμοιβαίες υποχωρήσεις. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως τρεις τουλάχιστον από τους εισηγητές στη συνδιάσκεψη για τη μετεξέλιξη της ΕΔΕΚ, στις 23 Φεβρουαρίου, θα εισηγηθούν άμεσα ή έμμεσα, όπως η ΕΔΕΚ υποστηρίξει την τροχιοδρόμηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μελλοντικά.

"Το Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "50.000 πιστοί στη χάρη Της", γράφει στο κύριο θέμα ότι χθες πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Ιερά Μονή Κύκκου, για να προσκυνήσουν την δακρυρροούσα εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας και Του Χριστού. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εκφράζει την πρόθεση, να συγκαλέσει απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ανάν, αναφέρει ότι, μια τέτοια προσπάθεια, μπορεί να επιτευχθεί, μόνον αν οι δύο ηγέτες, δεσμευτούν για να αντιμετωπίσουν, όλα τα θέματα που συγκροτούν το Κυπριακό.

"Η Σημερινή" γράφει ότι η έλλειψη οποιασδήποτε προόδου στο Κυπριακό και οι παρεμβάσεις των "γερακιών" του Πενταγώνου υπέρ των τουρκικών θέσεων αποτελούν τους δυο βασικούς λόγους που ανάγκασαν τον Πρόεδρο Κλίντον να αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στο Κυπριακό, κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο την περασμένη βδομάδα και να διστάζει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή διαμεσολάβηση, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ στις ελλαδοτουρκικές διαφορές "αγγίζει" και το Κυπριακό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα της Νοτιατλαντικής Συμμαχίας, Χαβιέρ Σολάνα, στην Αγκυρα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, αναφέρει ότι τα μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι έχουν "νόμιμο συμφέρον" στη διαμόρφωση της λύσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με δήλωση των "15", στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου, η διαμόρφωση λύσης του Κυπριακού, πρέπει να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, παρέχει ρόλο "καταλύτη" στην Ενωση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι Αγγλοι και Αμερικανοί ψάχνουν για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, που γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω ξένων υπεράκτιων εταιρειών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της αναφερόμενη στις επαφές των κομμάτων για τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές γράφει ότι σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, οι επαφές αυτές, πρέπει να γίνονται μέσα σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και ισότιμης συμμετοχής στο διάλογο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η εκπαίδευση τεσσάρων "ειδικών αστυνομικών" στοιχίζει καθημερινά στο δημόσιο 1500 λίρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ίδια άτομα έχουν προσληφθεί, παρά την αποτυχία τους στις εξετάσεις πρόσληψης πιλότων στην αστυνομία.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Monday, 10 February 1997 - 14:03:19 UTC