Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-02-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/02/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις Κλίντον για το ρόλο των ΗΠΑ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, οι εντεινόμενες διεργασίες των κομμάτων για διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας τους για τις προεδρικές εκλογές, οι διευκρινήσεις της Βρετανίας για τις δηλώσεις Ρίφκιντ είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Θα κρατήσω την υπόσχεσή μου" γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διαβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για επίλυση του Κυπριακού. Η υπόσχεση δόθηκε σε κατ'ιδίαν συνομιλία του Κλίντον με το νέο Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Αντρο Νικολαίδη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο ΔΗΚΟ ενόψει των προσεχών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του κόμματος και ήδη εξέφρασε πρόθεση για να διεκδικήσει τη θέση του Αντιπροέδρου και ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι η επίσημη διά στόματος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον επιβεβαίωση ότι τελικά οι ΗΠΑ έκαναν δεύτερες σκέψεις και υπαναχώρησαν από την απόφαση της εκδήλωσης της δυναμικής τους πρωτοβουλίας για το Κυπριακό εκτιμάται ως μια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για το Κυπριακό. Αναφορικά με τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές γράφει ότι έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατός από τις πρώτες επαφές ο μεγάλος πονοκέφαλος που θα αντιμετωπίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ στην εξεύρεση ενός κοινού υποψηφίου ως επίσης και για τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που τα κόμματα αυτά θα πρέπει να κάνουν από τις θέσεις τους στο εθνικό θέμα για να καταλήξουν σε κοινό πρόγραμμα.

"Η Μάχη" τιτλοφορώντας το κύριο της θέμα "Κυνικός ο Κλίντον" επισημαίνει πως μετά τις δηλώσεις της Ολμπράιτ και την αναφορά του Προέδρου Κλίντον στο Κυπριακό, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, θεωρείται πια βέβαιο, ότι οι Αμερικάνοι θα διαδραματήσουν επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βρετανία έδωσε χθες διευκρινήσεις για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ για τον κίνδυνο πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι πράγματι ο Ρίφκιντ έκανε τα σχόλια αυτά αναφερόμενος όμως στις εντάσεις στο Αιγαίο.

Η "Σημερινή" αναφέρεται στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, που θα συνέλθει το Σάββατο, και γράφει ότι η συνεδρία του είναι συνυφασμένη με την προεκλογική εκστρατεία. Παράλληλα η προσοχή όλων στρέφεται στην πραγματοποίηση ή όχι μέσα στο Συνέδριο του κόμματος της εκλογικής διαδικασίας για τη νέα ηγεσία που θα οδηγήσει το ΔΗΣΥ στις Προεδρικές εκλογές, με στόχο την επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη. Σε άλλο θέμα η "Σ" κάνει αναφορά στο διερευνητικό χαρακτήρα των επαφών των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές. Οπως αναφέρεται θα συσταθεί και κοινή ομάδα επαφής την οποία θα συγκροτούν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στην κύρια είδηση ότι εντείνονται οι ζυμώσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης για την ετοιμασία κοινού προγράμματος και την επιλογή υποψηφίου, ενώ αναμένεται να συγκροτηθεί η κοινή ομάδα επαφής από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ. ΕΔΕΚ και ΕΔΗ τάσσονται υπέρ υποψηφίου που να είναι πολιτικός αρχηγός, ενώ το ΑΚΕΛ στέλλει μήνυμα για επαφές χωρίς προδεσμεύσεις και προειλημμένες αποφάσεις. Σε άλλο θέμα ο "Φ" γράφει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αφού προηγηθούν η περιοδεία της νέας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολπράιτ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι επαφές συνεργάτη του Ερμπακαν στην Ουάσιγκτον.

Η "Χαραυγή" προβάλλει την απόφαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ότι μόνη ορθή και ενδεδειγμένη πολιτική λύση του Κυπριακού είναι η ειρηνική. Η στρατικοποίηση του Κυπριακού γράφει είναι "αρνητική εξέλιξη η οποία εγκυμονεί κινδύνους θερμής αντιπαράθεσης" και γενικά υπηρετεί τους στόχους εκείνων που επιδιώκουν τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υποσχέθηκε να διαδραματίσει ρόλο διευκόλυνσης των προσπαθειών των δύο κοινοτήτων.

Η "Cyprus Mail" επισημαίνει ότι η Βρετανία διευκρίνισε χθες ότι οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ δεν αποδόθηκαν σωστά από τα μέσα ενημέρωσης και πως ο Ρίφκιντ έκανε λόγο για την ένταση στο Αιγαίο, που παρολίγον να οδηγήσει σε σύρραξη πέρσι, μετά τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ελληνική βραχονησίδα Ιμια. Σε άλλο θέμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει πιθανότητα πολέμου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας λόγω του κυπριακού προβλήματος.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01b run on Thursday, 13 February 1997 - 14:27:01 UTC