Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου, η ρωσική κινητικότητα και άλλες εξελίξεις στο Κυπριακό, η πρόταση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις εκλογές στο ΔΗΣΥ και η απόπειρα εμπρησμού του ραδιοσταθμού ΑΣΤΡΑ, είναι τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Φόρμουλα Κασουλίδη" αναφέρεται σε πρόταση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση για αναβολή των εκλογών στο κόμμα για το 1999, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ. Αναφέρεται στη χθεσινό μνημόσυνο για το Γρηγόρη Αυξεντίου, κατά το οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα για την απόκτηση όπλων υψηλής τεχνολογίας που κρίνονται αναγκαία για την αποτελεσματική άμυνα της Κύπρου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Οπλα υψηλής τεχνολογίας" αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη με τις οποίες έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ενισχύει και να αναβαθμίζει την άμυνά της. Γράφει ότι πρώτος σε συχνότητα στην Κύπρο είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να προσβάλλονται από τη μορφή αυτού του καρκίνου νεαρές γυναίκες ηλικίας 32 - 36 ετών.

Το "Θάρρος" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Θα συνεχίσουμε την αμυντική μας θωράκιση", γράφει ότι κατά τη διάρκεια αποκαλυπτηρίων του μνημίου του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι παρά την αμετάκλητη απόφαση για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα και την απόκτηση όπλων υψηλής τεχνολογίας, που κρίνονται αναγκαία για την αποτελεσματική άμυνα της Κύπρου. Αναφέρεται στις δηλώσεις Πάγκαλου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την εκβιαστική τακτική της Τουρκίας για νέα μοιρασιά του Αιγαίου.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ρωσική πρωτοβουλία για το Κυπριακό" γράφει ότι η Μόσχα έχει ήδη ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, ενώ επικαλούμενη διπλωματικές πληροφορίες γράφει ότι στόχος της ρωσικής κινητικότητας είναι η δημιουργία μόνιμης "ομάδας επαφής" για το Κυπριακό. Αναφέρεται σε ενδείξεις που φέρουν την Τουρκία να μελετά το ενδεχόμενο σε περίπτωση που εξασφαλίσει κάποιες δεσμεύσεις των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή προοπτική της, ως αντάλλαγμα να επιδείξει ευελιξία στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Ο "Φιλελεύθερος" με τίτλο "Ευρωπαϊκό περίβλημα στη δέσμη Ιδεών Γκάλι" αναφέρεται στη βάση των προτάσεων τις οποίες επεξεργάζεται ο Βρετανός εκπρόσωπος στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δηλαδή της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, την οποία αφενός επιχειρεί να εκσυγχρονίσει λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ενωση και αφετέρου να συμπληρώσει τα κενά της. Σε άλλο θέμα ο "Φ" γράφει ότι σε 25 περίπου κλάδους της βιομηχανίας η κυβέρνηση αποφάσισε τη μη ανανέωση αδειών εργασίας για αλλοδαπούς επειδή έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι ανά κλάδο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "ΑΣΤΡΑ-φτει", γράφει ότι παρά το μπαράζ απειλών που κλιμακώθηκαν με τη χθεσινή απόπειρα εμπρησμού των ραδιοθαλάμων του ΑΣΤΡΑ από άγνωστους σκοταδιστές, ο ραδιοσταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί και να προασπίζεται την ελευθερία έκφρασης και την πολυφωνία. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε την απόπειρα εμπρησμού, τονίζοντας ότι η ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ είναι από τα κυριότερα συστατικά της Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας παρέλυσε χθες βράδυ για μερικές ώρες, ύστερα από απόφαση 140 εργατών της ΠΕΟ και της ΣΕΚ να τηρήσουν αποχή από την εργασία τους προς συμπαράσταση συναδέλφων τους.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 3 March 1997 - 7:24:45 UTC