Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/03/1997 (ΚΥΠΕ) Θέματα που σχετίζονται με την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, τις διεργασίες των κομμάτων για να καταλήξουν σε υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του 1998 και η φοβερή τραγωδία που συνέβηκε χθες στα Λειβάδια Λάρνακας όπου λυκόσκυλο κατασπάραξε 5χρονο αγοράκι αποτελούν τα κύρια θέματα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα υποβάλει την ερχόμενη βδομάδα προς τις δύο πλευρές προτάσεις πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, με επίκεντρο διαζευκτικές προτάσεις για το θέμα της ασφάλειας. Γράφει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποκλεισθούν οι κυπριακές πατάτες από τις αγορές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι πίσω απ' αυτή την υπόθεση βρίσκονται οι Τούρκοι κι η Γερμανία.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Πολυφωνία στο ΑΚΕΛ" και γράφει ότι σχετικά με τον υποψήφιο των προεδρικών εκλογών του 1998 ο Δημήτρης Χριστόφιας "προτιμά" τον Γιώργο Ιακώβου, ο Ανδρέας Χρίστου τον Γιώργο Βασιλείου κι ο Νίκος Κατσουρίδης τον Σπύρο Κυπριανού, ενώ δεν έχουν επιχειρήματα κατά της υποψηφιότητας Βάσου Λυσσαρίδη. Θεωρεί πολύ δύσκολο έως απίθανο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μπορέσουν να καταλήξουν σε κοινό πρόγραμμα και κοινό υποψήφιο πριν το τέλος Μαίου. Συμφόρηση παρουσιάστηκε χθες στις λαϊκές αγορές, γράφει, από τα ψώνια του κόσμου για το τριήμερο της Απόκρεων και της Καθαράς Δευτέρας.

"Η Μάχη" προβάλλει ως κύριο θέμα τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN όπου διευκρίνισε πως οι απ' ευθείας συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν εφόσον υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που πρέπει ν' αρχίσουν αμέσως. Παραθέτει και την απειλή Ντενκτάς ότι η ψευδοβουλή μπορεί να διακόψει την έναρξη των συνομιλιών. Αναφέρεται στη συγκινητική χειρονομία Αμερικανού τουρίστα ο οποίος χθες, όχι μόνον πείστηκε να μην περάσει στα κατεχόμενα αλλά, έδωσε και 113 λίρες για ενίσχυση του αγώνα των Ε/Κ που διαφωτίζουν τουρίστες στο οδόφαγμα του Λήδρα Πάλας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα της προβάλλει τη φρικτή τραγωδία που συνέβη χθες το απόγευμα στον προσφυγικό συνοικισμό Λειβαδιών Λάρνακας. Οπως γράφει, το πεντάχρονο αγοράκι, ο Χαράλαμπος Ξενή κατασπαράχθηκε από λυκόσκυλο, σε χώρο πίσω από το σπίτι του, μπροστά στα μάτια της γιαγιάς του την οποία επίσης δάγωσε όταν προσπάθησε να σώσει τον εγγονό της από τα δόντια του. Γράφει ότι δύο Ε/Κ γιατροί, μέλη της οργάνωσης "Γιατροί του Κόσμου" μεταβαίνουν σήμερα στην Αλβανία μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι το Λονδίνο επιδιώκει επίσπευση των συνομιλιών στο Κυπριακό, προωθώντας τη σύγκληση απευθείας διαπραγματεύσεων του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να πεισθούν οι ΗΠΑ να εμπλακούν ενεργότερα στη μεσολαβητική διαδικασία. Στόχος, προσθέτει, είναι η πρόοδος που θ' ανοίξει το δρόμο συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες, αφού οι Βρετανοί διαμηνύουν ότι εγκαταλείπουν τη θέση για εκ περιτροπής προεδρία. Γράφει ότι οι γονείς των φοιτητών αξιώνουν τροποποίηση του φορολογικού συστήματος, που ψηφίσθηκε πέρσι, κι ότι προς τούτο θα λάβουν δυναμικά μέτρα.

Η "Χαραυγή" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ιδιωτικοποιείται το λιμάνι Λάρνακας" και γράφει ότι ύστερα από μελέτη της Τράπεζας Αναπτύξεως που έγινε με εντολή της κυβέρνησης, το λιμάνι οδηγείται σε "τροχιά ιδιωτικοποίησης, μετά τη "μαρινοποίησή" του", προκαλώντας έντονες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων της πόλης. Προβάλλει δηλώσεις του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, στη Λεμεσό, Κίκη Καζαμία, ο οποίος είναι και Γενικός Διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, ότι νέα μείωση των επιτοκίων θα βλάψει τον Συνεργατισμό. Την ερχόμενη Τρίτη, προσθέτει, αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης επί του θέματος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" επικαλείται διπλωματικές πηγές που φέρονται να δήλωσαν ότι οι Τ/Κ μπορούν να συμμετέχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πριν επιλυθεί το Κυπριακό, εάν διαφανεί πως οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε επιτυχία. Αυτό, προσθέτει, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη της Ε/κ πλευράς. Γράφει ότι δύο Βρετανοί στρατιώτες συνελήφθησαν και κρατούνται στη Λεμεσό σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης εναντίον δύο Ε/Κ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει ότι όλα είναι έτοιμα για απευθείας συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς κι ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση το "δεκάλογο" Ρίφκιντ. Δημοσιεύει φωτογραφίες από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο όπου φαίνονται συλημένοι τάφοι στο κοιμητήριο της κατεχόμενης κωμόπολης και γκρεμισμένες εκκλησίες που χρησιμοποιούνται ως μάντρες ζώων από τους εποίκους.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 9 March 1997 - 11:24:44 UTC