Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία, Κύπρος, 08/03/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη βδομάδα, οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για την έναρξη των συνομιλιών, οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και η πώληση μετοχών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού στον Σταύρο Γαλαταριώτη είναι μερικά από τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας του κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Φόβοι αναβολής των συνομιλιών" γράφει ότι υπάρχουν φόβοι για αναβολή της έναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, προτού καν αρχίσουν, λόγω της ασθένειας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αρνήθηκε να συναντηθεί χθες με τον Αναπληρωτή Ειδικό στην Κύπρο Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ. Γράφει ότι τα περισσότερα κόμματα τάσσονται ευνοϊκά έναντι της έναρξης των συνομιλιών, οι οποίες, προσθέτει, αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη βδομάδα με στόχο την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου. Οι συνομιλίες αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα ενώ, ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις για το Κυπριακό στην Ουάσιγκτον, γράφει. Ενισχυτικό ρόλο, με την έναρξη των συνομιλιών, προσθέτει, θα ασκήσει ο Βρετανός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Κάτω από τον τίτλο "Μήλο της έριδος οι μετοχές της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος διαπραγματεύεται να πωλήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου στον Σταύρο Γαλαταριώτη.

"Η Μάχη" αναφέρεται σε μυστικές διαβουλεύσεις, όπως γράφει, του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση και να συμμετάσχει στο λαϊκό μέτωπο. Γράφει επίσης ότι υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από στελέχη του ΑΚΕΛ για την υποψηφιότητα Κυπριανού. Αλλη είδηση της "Μ" γράφει ότι οι γυναίκες της Πάφου, αντί να ανεβούν στα τραπέζια και στις πίστες για να γιορτάσουν την Ημέρα της Γυναίκας, βγήκαν στους δρόμους και συγκέντρωσαν χρήματα για την άμυνα της Κύπρου.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προειδοποίησε χθές με παύση τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών που εξαρτώνται από την Εκκλησία και που διαφωνούν με την πώληση των μετοχών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού στον Σταύρο Γαλαταριώτη. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι οι εκλογές στον ΔΗΣΥ θα γίνουν κανονικά και τονίζει ότι όλα τα στελέχη του κόμματος είναι ελεύθερα να διεκδικήσουν θέση στην ιεραρχία. Η δήλωση αυτή αποτελεί και διάψευση για τα περί αναβολής των εκλογών του ΔΗΣΥ, προσθέτει.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι η Λευκωσία με την έκφραση της συγκρατημένης αισιοδοξίας έδωσε συνέχεια χθές στις επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τις οποίες εξήγγειλε η ίδια, ενώ ξένοι διπλωμάτες διευκρινίζουν ότι δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πρακτική του έμμεσου διαλόγου. Ο Αμερικανός πρέσβης Κέννεθ Μπρίλ, προσθέτει, δήλωσε ότι τα περί πρωτοβουλίας των ΗΠΑ αποτελούν κατασκευάσματα των ΜΜΕ. Ο Αρχιεπίσκοπος θέλει γραπτή προσφορά και καταβολή των χρημάτων σε ρευστό για να πωλήσει μερίδια της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού στον Γαλαταριώτη, γράφει ο "Φ".

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αδικαιολόγητη αισιοδοξία" γράφει ότι η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, ενώ απαίτησή της είναι να πάρει αυτά που ζητά αναφορικά με τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και να συζητήσει κάποια ζητήματα που αφορούν τόσο το Κυπριακό όσο και το Αιγαίο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση ή μείωση των επιτοκίων είναι τα δεδομένα της οικονομίας κι η στάση που θα τηρήσει η Κεντρική Τράπεζα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε χθές ότι προτιμά να πωλήσει το 30 τοις εκατόν των μετοχών της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού στον επιχειρηματία Σταύρο Γαλαταριώτη κι ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να πωλήσει περισσότερες μετοχές στην ιταλική εταιρεία "Italcementi". Αλλη είδηση αναφέρεται στην ακύρωση της χθεσινής συνάντησης του Ραούφ Ντενκτάς με τον Γκούσταβ Φεϊσέλ λόγω γρίπης, ενώ, όπως γράφει, οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα αρχίσουν τη Δευτέρα δεν διατρέχουν κίνδυνο αναβολής.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)
(Α.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 8 March 1997 - 15:05:15 UTC