Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,12/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι συνομιλίες του Εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, οι χθεσινές του δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, οι προειδοποιήσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ για τυχόν αποτυχία της νέας πρωτοβουλίας καθώς και πληροφορίες γύρω από το δίκτυο κατασκοπείας με τη σύλληψη των τριών Τούρκων κατασκόπων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Πρόδιδαν τα πάντα" αναφέρεται στη δράση των Τούρκων πρακτόρων που έχουν συλληφθεί από την Κυπριακή Αστυνομία και μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν το όνομα και την ημερομηνία άφιξης πλοίου, το οποίο μετέφερε στην Κύπρο άρματα μάχης και το παρακολουθούσαν διακριτικά. Γράφει επίσης ότι αναστάληκε η διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τσιμεντοποιείων και αναφέρει ότι παραμένει ρευστή η κατάσταση.

Η "Αλήθεια" ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν για το Κυπριακό, επισημαίνει πρωτοσέλιδα ότι "εντατικές συνομιλίες μερικών εβδομάδων είναι αρκετές για λύση". Παράλληλα, προβάλλει τη δήλωση του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η ΕΔΕΚ είναι αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα Λυσσαρίδη για τις Προεδρικές εκλογές.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εκ περιτροπής συνομιλίες Φεϊσέλ" αναφέρεται στη συμφωνία για το διαδικαστικό μέρος του εκ του σύνεγγυς διαλόγου και τονίζει ιδιαίτερα, τη χθεσινή δήλωση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών ότι "αυτές οι συνομιλίες δεν είναι σαν τις άλλες". Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο θέμα μετοχών του τσιμεντοποιείου Βασιλικού.

"Η Σημερινή" με βασικό τίτλο "Απόρρητα έγγραφα στα χέρια κατασκόπων" γράφει ότι σημαντικά στοιχεία για τη δράση της τουρκικής κατασκοπείας στις ελεύθερες περιοχές, περιήλθαν στα χέρια των αρχών ασφαλείας. Αναφέρει πολλές λεπτομέρειες για τη δράση των τριών Τούρκων, τις οποίες ομολόγησαν οι ίδιοι ενώ τονίζει ότι αναμένονται συλλήψεις αξιωματικών των Εθνικής Φρουράς. Γράφει ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι στην ατζέντα Χάνεϊ.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Υστατη προσπάθεια η νέα πρωτοβουλία" αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη επεχείρησαν χθες δια του Γκούσταβ Φεϊσέλ, να θέσουν προ των ευθυνών τους τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, προειδοποιώντας ότι σε νέα αποτυχία, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ διαφορετικές, προς το αρνητικότερο, από προηγούμενα ναυάγια. Σε άλλο θέμα ο "Φ" γράφει ότι το ΑΚΕΛ επείγεται για νέο γύρο επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει των Προεδρικών εκλογών.

"Η Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Επισπεύδονται οι συνομιλίες" γράφει ότι στόχος των επαφών Χάνεϊ και Φεϊσέλ, είναι η προετοιμασία απευθείας συνομιλιών, για ένα πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού και ενός νέου συντάγματος. Χαρακτηρίζει μεγάλο βήμα επαναπροσέγγισης το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Εργασίας, το οποίο αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα, ένα μέρος του οποίου θα γίνει στις ελεύθερες περιοχές και ένα μέρος στα κατεχόμενα.

Η "Cyprus Mail" αναφερόμενη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, προβάλλει πρωτοσέλιδα τη δήλωση Χάνεϊ, για "απευθείας συνομιλίες πριν από τον Ιούνιο" και σημειώνει ότι κατά το τριήμερο ταξίδι του ο Βρετανός εκπρόσωπος ελπίζει ότι θα πείσει τις δύο πλευρές για τα πλεονεκτήματα μιας ταχείας λύσης του Κυπριακού. Προβάλλει επίσης, τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας Πανίκου Χατζηλοίζου, ότι οι Τούρκοι που έχουν συλληφθεί, εμπλέκονται σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεράκτιων Εταιρειών στην Κύπρο, Νόρμαν Ελλιοτ, δήλωσε ότι οι νέοι κανονισμοί που εισήγαγε η Κεντρική Τράπεζα για χορήγηση προσωρινής άδειας εργασίας σε αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο, δεν αποδίδουν και παρεμποδίζουν την ομαλή τους λειτουργία.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)
(Κ.Κ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 12 March 1997 - 8:24:49 UTC