Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,13/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δραματικές εξελίξεις στο Δημοκρατικό Συναγερμό, με την παραίτηση του Προέδρου του Γιαννάκη Μάτση και οι επαφές Χάνεϊ στη Λευκωσία, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλονται το σημερινό πρωινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με τίτλο "Παραίτηση - βόμβα του Γιαννάκη Μάτση" αναφέρει στο κύριο του θέμα πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός πέρασε χθες τις δραματικότερες ώρες του από την ίδρυσή του με την παραίτηση - βόμβα του Προέδρου του Γιαννάκη Μάτση και την κατάληξη του τετράωρου έκτακτου συνεδρίου, το οποίο αφού αποφάσισε τη διεξαγωγή ενδοκομματικών εκλογών μέχρι τον Ιούνιο για την ανάδειξη ηγεσίας με διετή θητεία, κάλεσε το Γιαννάκη Μάτση να άρει την παραίτησή του και να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι καθοριστικής σημασίας σύσκεψη για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού σε συνάρτηση με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων.

Η "Αλήθεια" επισημαίνει στο κύριο της θέμα πως τελικά επικράτησε συναίνεση χθες στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο με συντρηπτική πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου όπως οι ενδοκομματικές εκλογές πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούνιο για διετή θητεία, αφού προηγουμένως ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Μάτσης υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ χαρακτήρισε ως στάδιο εντατικής προετοιμασίας που θα οδηγήσει στη σύγκληση απευθείας συνομιλιών την παρούσα φάση την οποία διέρχεται το κυπριακό πρόβλημα.

"Η Μάχη" επισημαίνει στο κύριο της θέμα πως "πολιτικό θρίλερ" με παραίτηση του Προέδρου του Γιαννάκη Μάτση και απόφαση για διενέργεια εκλογικής συνέλευσης τον ερχόμενο Ιούνιο και διετή θητεία της ηγεσίας που θα εκλεγεί παίχθηκε χθες στο ΔΗΣΥ, ο οποίος γυρίζει σελίδα, επιδιώκοντας συσπειρωμένος την επανεκλογή Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας. Για τις επαφές Χάνεϊ η εφημερίδα αναφέρει πως με τις πρώτες επαφές του Βρετανού Αντιπροσώπου με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, άρχισε χθες η διαδικασία του "πάρε - δώσε" στο Κυπριακό και η προετοιμασία για απευθείας συνομιλίες στο τέλος του εξαμήνου.

"Η Σημερινή" αναφέρει στο κύριο της θέμα πως η παραίτηση του Γιαννάκη Μάτση προκάλεσε χθες "σεισμό" στο Δημοκρατικό Συναγερμό και πως ο κ. Μάτσης με ψεσινή δήλωσή του στη "Σ" τόνισε ότι η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη και πως θα παραμείνει στην προεδρία του κόμματος μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπόταν και θα γίνουν οι ενδοκομματικές εκλογές για ανανέωση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Ακόμη αναφέρεται ως λόγος παραίτησης του κ. Μάτση το ότι ο ίδιος είχε παράπονο πως δεν είχε την απαιτούμενη ενημέρωση από το Προεδρικό και ότι ο ΔΗΣΥ δεν είχε την ανάλογη ισχύ ως κόμμα εξουσίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ διατύπωσε τη θέση πως το κλειδί της λύσης δεν βρίσκεται μόνο στην Αγκυρα αλλά εξαρτάται από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δυο πλευρές στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Σεισμικές εξελίξεις - αλυσιδωτές συνέπειες" αναφέρει στο κύριο του θέμα πως σεισμικές εξελίξεις σημειώθηκαν στο ΔΗΣΥ με την παραίτηση του Γιαννάκη Μάτση από την προεδρία του κόμματος, λίγες μόνο ώρες πριν από το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο και ενώ όλες οι ενδείξεις ήταν ότι θα πήγαιναν όλοι συναινετικά με βάση την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για εκλογές τώρα και μετά σε δυο χρόνια. Ως βασικό λόγο για την παραίτηση του Γιαννάκη Μάτση η εφημερίδα αναφέρει τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και την κινητικότητα του βρετανικού παράγοντα που οδηγούν σε λύση με την οποία διαφωνεί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με βάση δημοσκόπηση της ΑΜΕΡ, η πλειοψηφία της κοινής γνώμη υποστηρίζει πως η ηγεσία της Εκκλησίας "ευλογεί τα γένια της" με τη διαχείριση της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Προς διάσπαση ο ΔΗΣΥ" γράφει πως η χθεσινή παραίτηση Μάτση προκάλεσε νέα υποτροπή στη χρονίζουσα κρίση στο Συναγερμό αν και δεν αποκλείεται ο κ. Μάτσης να επανέλθει προκειμένου να μην διασπαστεί το κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ χαρακτήρισε το νέο γύρο συνομιλιών ως στάδιο ενταντικής προετοιμασίας για τη σύγκληση απευθείας συνομιλιών. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη σημερινή απεργία των γιατρών κάτω από τον τίτλο "Χωρις γιατρούς σήμερα τα νοσοκομεία".

Η "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα πως κρίση ξέσπασε χθες στο Δημοκρατικό Συναγερμό μετά την απόφαση του Γιαννάκη Μάτση να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. Για τις επαφές Χάνεϊ στη Λευκωσία η εφημερίδα γράφει πως σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Χάνεϊ η Βρετανία ελπίζει πως οι απευθείας διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά τις παρούσες προπαρασκευαστικές συνομιλίες.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 13 March 1997 - 8:24:48 UTC