Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-03-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα όλων ανεξαιρέτως των σημερινών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του Βρετανού εκπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες του Επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ με τους Σερ Ντέιβιντ - Κέρι Κάβανο - Χαν Σουγκ Τζου - Γούσταβ Φευσσελ, τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ, η αποχώρηση του Μάριου Ματσάκη από το ΔΗΚΟ και οι εκδηλώσεις των γυναικών για τους αγνοουμένους.

"Ο Αγών", αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση των γυναικών στο Λήδρα Πάλας, με συμμετοχή Ευρωβουλευτών και εκπροσώπων ξένων οργανώσεων, για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευκρίνηση της τύχης των αγνοουμένων. Αλλού, αναφέρεται σε διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας τις επαφές του Επίτροπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Χανς Βαν ντε Μπρουκ με τους εκπροσώπους ΗΠΑ και Βρετανίας για το Κυπριακό.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι οριστικά θα υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΔΗΣΥ ο Νίκος Αναστασιάδης και τονίζει ότι "οριστική και αμετάκλητη" είναι η απόφαση του Γιαννάκη Μάτση να μην επαναδιεκδικήσει το αξίωμα. Επικαλούμενη πηγές δικές της πηγές, η "Α" γράφει επίσης ότι πιθανότερος νέος Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Αλλού προβάλλει δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου Κάρι Κάβανο, με την οποία υποστηρίζει ότι το Κυπριακό προχωρεί προς επίλυση, αλλά όμως, εξαιρετικά αργά.

"Η Μάχη" αναφερόμενη επίσης στα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ, γράφει ότι το "δίδυμο Αναστασιάδη - Κασουλίδη", όπως το χαρακτηρίζει, στην ηγεσία του ΔΗΣΥ φαίνεται να ευνοούν όλες οι τάσεις στο κόμμα σαν λύση που θα φέρει την ενότητα. Σε άλλο θέμα προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού εκπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στις οποίες αναφέρθηκε σε ομοσπονδία "κυπριακού μοντέλου" για την Κύπρο και ρύθμιση της κυριαρχίας και πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο του συντάγματος.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στην αποχώρηση του Μάριου Ματσάκη από το ΔΗΚΟ την οποία χαρακτηρίζει "κεραυνό εν αιθρία" και υποστηρίζει ότι ηλεκτρίζει ακόμα περισσότερο την κρίση που επικρατεί στο χώρο της συμπολίτευσης. Αλλού, επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι η Τουρκία σε κίνηση τακτικής ενόψει εξελίξεων στην Ευρώπη, παρουσιάζεται να αποδέχεται τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, με συμμετοχή ελληνικού και τουρκικού αποσπάσματος.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι σε μερική αναδιάταξη θέσεων προχωρεί η Εθνική Φρουρά μετά την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζει, υπόθεση κατασκοπείας για την οποία κρατούνται δύο Τούρκοι και ένας Τ/Κ. Αλλού προβάλλει δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος σχολιάζοντας την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρεται ότι γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γίνεται στα κατεχόμενα και όχι στις ελεύθερες περιοχές.

Η "Χαραυγή" αναφερόμενη επίσης στις εκδηλώσεις των γυναικών, γράφει ότι με σύνθημα "μαζί στον αγώνα για τη λευτεριά" οι γυναίκες πορεύτηκαν χθες, κάτω από συνεχή βροχή, κρατώντας φωτογραφίες των αγνουμένων, κεριά και μαύρα πανώ, από την Πλατεία Ελευθερίας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Γράφει ακόμα, ότι με τις χθεσινές δηλώσεις του ο Σερ Ντέιβιντ φωτογράφισε ότι θα επιδιωχθεί συνολική λύση του Κυπριακού μέσα από απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει ουσιαστική μετακίνηση στις θέσεις των δύο πλευρών.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τις οποίες αφήνει να νοηθεί ότι η πώληση μετοχών της ΕΜΕ στον επιχειρηματία Σταύρο Γαλαταρίωτη είναι πολύ πιθανή. Αναφέρει ακόμα, ότι οι περιβαλλοντιστές προωθούν την εκστρατεία τους εναντίον των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα μέσω του Ιντερνετ.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 15 March 1997 - 14:38:02 UTC